» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Idilli kirándulási célpont, sok-sok történelemmel. A búvárok imádják a Fernsteinsee-t, víz alatti világ lenyűgöző.


A Nassereith község területén fekvő kis tó színei lenyűgözőek, és napsütéses napokon a Karib-tengerre emlékeztetnek. Az egykori Sigmundsburg vadászkastély és a Fernstein-kastély romjai szintén lenyűgözőek. A búvárok tisztasága miatt szeretik a tavat.

A Fernstein-tó közel 1000 méteres magasságban, a Gurgltal-völgy bejáratánál, közvetlenül a Fernpass út mellett található. A Fernstein-kastély álomszerűen és romantikusan fekszik a tó nyugati partján. A 14. századból származó kastélyban ma szállodaként működik.

Mindazok, akiknek nem okoz gondot a hideg víz, a forró nyáron itt hűsölhetnek. Azt mondják azonban, hogy csak a keményebb úszók merészkednek a jéghideg vízbe. A több mint 18 hektáros vízterületet a horgászok és az amatőr csónakázók is nagyra értékelik. A tó körül kerékpárút is vezet.

A 17 méteres mélységével a tó kiválóan alkalmas egy hosszabb víz alatti felfedező túrára. A Fernsteinsee különleges paradicsomnak számít a víz alatt, a gyönyörű víz alatti tájak minden merülést élménnyé tesznek. Mivel a tó magántulajdonban van, a búvárkodás a szálloda vendégei számára van fenntartva.

A Via Claudia Augusta már a római korban is a Fernstein-tó közelében vezetett. A római út maradványai ma is láthatók. Már akkor is lehetett pihenni és lovat cserélni a kényelmesen fekvő tónál. A régi Fernpass út 1856-ig közvetlenül a Fernstein-kastély mellett vezetett, majd meghosszabbították és egy rövid szakaszon áthelyezték. Megépült az a híd is, amelyen ma is átvezet a Fernpasshoz vezető út. A régi út most már teljes egészében nyitva áll a túrázók és a kerékpárosok előtt.

A tó közepén egy szigeten, a középkori Sigmundsburg vadászkastély romjai meglehetősen rejtve találhatók. A vár külsejéről és méreteiről csak néhány falmaradvány ad képet. A 15. században építtette Zsigmond főherceg. A kastélyt vadász- és üdülőpalotának szánták, valamint Zsigmond első felesége, a skót Eleonóra számára nyugdíjas rezidenciának. Korábbi időkből származó építési beszámolók bizonyítják, hogy a váron Sigmund életében is folytak a munkálatok. Azonban soha nem fejeződött be teljesen.

Zsigmond halála után I. Miksa császár használta a kastélyt vadászatokra. Ezután a kastély egyre inkább romlott, mivel senki sem törődött vele. 1775-ben azt írták, hogy az összeomlott vár sokkal inkább egy kőhalom, mint lakóház. Később II. Miksa bajor császár érdeklődött a várromok iránt. Újjáépítési tervei azonban soha nem valósultak meg. Ma az épület romantikus, fákkal benőtt romként tárul a látogatók elé.

A Fernstein-kastély története és jelenlegi helyzete egészen más. Először 1519-ben említik egy dokumentumban, és már akkor 70 lónak volt hely az istállóban. Az évszázadok során a kastély számos kékvérű vendéget fogadott, például Mária Terézia császárnőt.

A kastély különleges jelentőségre tett szert, amikor II. Lajos bajor király kedvenc kirándulóhelyének nyilvánította. Ő maga a Linderhof kastélyból vagy Hohenschwangauból hozatta ide magát, hogy élvezze a tó magányát és nyugalmát. Télen fáklyavivők kíséretében szeretett ünnepélyes szánon érkezni, és két szobát "titkos szállásként" fenntartott magának. Egy piros és egy kék szobáról van szó. Ma is ismerjük a történelmi luxusétkezések étlapjait, amelyeket a király itt fogyasztott.

Őfelsége kedvenc étele a Hechtenkraut volt. Szintén gyakran tálaltak szarvascombot metélőhagymás burgonyapürével és zöld spárgával. A desszert aszalt gyümölcsökkel díszített narancsfagylalt volt.Tartomány:Tirol
Cím:Fernsteinsee
GPS: 47° 20′ 42.77184″, 10° 49′ 14.45383″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward