» Ausztria

» Ausztria » Burgenland

13 különleges kirándulóhely Burgenlandban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Burgenland természeti sokszínűségében egyedülálló Európában. Ausztria napos oldalán 6 természetvédelmi park és egy nemzeti park található.


ROSALIA-KOGELBERG TERMÉSZETVÉDELMI PARK

Burgenland legfiatalabb természetvédelmi parkjának tájképét két hegyvonulat jellemzi. Az Ödenburg és a Rosalia-hegység között a Rosalia-Kogelberg Natúrpark 13 települést foglal magába, izgalmas felfedezéseket kínál a természet szerelmeseinek.

5. Marzer Kogel

Amikor tavasszal a Marzer Kogel számos növénye felébred téli álmából, a természet szerelmesei egyedülálló illatélményre számíthatnak itt, a Rosalia-Kogelberg Natúrpark közepén.

A Marzer Kogel virágzó nagyezerjófűje citrom és vanília illatát árasztja.

Áprilistól júniusig a legjobb időszak, hogy ízelítőt kapjunk Burgenland legfiatalabb természetvédelmi parkjának sokszínűségéből. A tehénharangok, orchideák és nagyezerjófüvek különleges természeti élményt nyújtanak a Marzer Kogel-hegyen. A nagyezerjófű illata a vanília és a citrom keverékére emlékeztet, de szokatlan virágaival is kitűnik. A szaglászás és a fényképezés megengedett, de a növény megérintése bőrirritációt okozhat. Ezenkívül a nagyezerjófű védett - ezért tilos kiásni és hazavinni.

Egyesek a nagyezerjófüvet "égő bokor" néven is ismerik. Nevét a könnyen éghető gázból, az izoprénből előállított illóolajnak köszönheti. Nagyon meleg időben a gáz meggyulladhat. Néha, amikor nincs szél és nagyon meleg van, még kis kék lángok is megjelennek a növényen. A Marzer Kogelen a nagyezerjófű félárnyékos helyeken, például erdőszéleken vagy bokorcsoportokban fordul elő. Ott a növény pontosan olyan termesztési feltételeket talál - meszes talaj és meleg éghajlat -, amelyekre szüksége van a virágzáshoz. Virágzáskor a citrom és a vanília illata keveredik a kőris édes illatával. Eredetileg a mediterrán térségből származnak, de az enyhe pannon klímában is otthonosan mozognak. A Marzer Kogel tetején található a Hotterstein, a település határánál található a legtöbb nagyezerjófű.

6. A baumgarteni Öden kolostor előtti kislevelű hársfa alatti pad csodálatos hely az elidőzésre

A nagy téli hársfát 1762-ben Arsenius Braidenaicher remete szerzetes ültette a baumgarteni kolostor elé. A mai napig hűsítő árnyékot ad, és egy nagyon különleges hely a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban.

Nemcsak az impozáns kislevelű hársfa, hanem maga a kolostor is hosszú múltra tekint vissza: 1475-ben Ulrich von Grafenegg adományozta a pálos rendnek. Egy nagy tűzvész után az épület hosszú ideig üresen állt, mígnem 1743-ban ismét remeteszerzetesek lakták. Egyik lakója, Arsenius Braidenaicher szerzetes végül 1762-ben ültette el a téli hársfát. A kolostorban 1836-ig folyt az élet, és remetelakként használták. A kolostortemplom a mai napig zarándoktemplom. A gótikus épületet 1968-ig alaposan felújították, és ma a Rosalia-Neufeldi-tóvidék egyik legfontosabb egyházi épülete. Mivel a kolostor történelme nagy részében üresen állt, ma "elhagyatott kolostornak" is nevezik.

A nagy téli hársfa már több mint 250 éve őrködik a baumgarteni kolostor előtt. A tavasz évről évre számos szív alakú levelet és számtalan virágot hoz a napvilágra. A méhek, lepkék és más rovarok májustól egyedülálló zümmögő koncertet adnak. Amíg a rovarok itt töltik fel a pollenszóróikat, addig az emberek feltöltődnek. A kislevelű hársfa alatti pad pihenésre invitál, de piknikezésre is alkalmas. A hársfáknak Burgenlandban nagy hagyománya van, mint házi és udvari fák, és a templomok környékén is megtalálhatóak. A 250 éves példány a "vén vasak" közé tartozik, a fát 1987-ben természeti emlékké nyilvánították.

7. Bad Sauerbrunn: Savanyú víz a mélyből

Bad Sauerbrunn történelmi fürdővárosának közepén fekszik a "Die Genussquelle". A régió legjobb ínyencségei és legfinomabb borai mellett egy másik különlegesség is megtalálható itt: magnéziumban gazdag savanyúvíz bugyog fel a mélyből. 

Vizét különösen a stressz oldására, a gondolkodás serkentésére ajánlják.

A Genussquelle víztöltő állomáson szabadon fogyaszthatja a helyi ásványvizet. A víz több évet tölt a talajban, és így - ahogyan azt néha mondják - magába szívja az alapkőzet ízét. Ásványvíz akkor keletkezik, amikor a szivárgó víz behatol az első, általában elzáró földrétegbe. A víz a föld mélyebb rétegei felé haladva olyan ásványi anyagokat old ki a talajból, mint a magnézium vagy a nátrium. Ahhoz, hogy ezt az értékes természetes anyagot elérjék, Bad Sauerbrunnban 125 méter mélyen fúrnak. A kőzettől és a talajtól függően a víz összetétele helyenként eltérő. Itt a gyógyfürdőben az ásványvizet már több mint 150 éve használják és élvezik. A vízzel a gyógyfürdőben szív- és keringési betegségeket kezelnek.

Hétfőtől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között a forrásból kiszolgálhatod magad, és hazaviheted a vizet, vagy megkóstolhatod a helyszínen. Egy liter víz 0,25 euróba kerül, 30 literes töltési mennyiség esetén a Bad Sauerbrunn mélyéről származó egészséges víz literenként 0,20 euróba kerül.



Tartomány:Burgenland
GPS: 47° 30′ 0.00036″, 16° 24′ 59.99976″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward