» Ausztria

» Ausztria » Burgenland

13 különleges kirándulóhely Burgenlandban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Burgenland természeti sokszínűségében egyedülálló Európában. Ausztria napos oldalán 6 természetvédelmi park és egy nemzeti park található.


LANDSEER-HEGYSÉG TERMÉSZETVÉDELMI PARK

A Landseer Berge Natúrpark szövetségi államhatárokon átívelő, nagy területet foglal magában a nyugati, napsütötte Mittelburgenlandban, valamint Alsó-Ausztriában a Bucklige Welt egyes részein. 

8. A Landsee kastély romjainak lakótornya

Közép-Európa egykor leghatalmasabb erődítményének maradványai fenségesen magasodnak a hatalmas természetvédelmi terület fölé. Középen áll a romos kastély feltűnő lakótornyával és a jól megőrzött alapfalakkal. Innen az egyik oldalon a Magyar Alföld, a másikon a Bucklige Welt látható. 

A Pannon-síkságot a maga teljességében a Landsee-hegység Natúrpark legmagasabb pontján, a Landsee várrom lakótornyán lehet megragadni.

Egykor Közép-Európa legerősebb erődítménye volt, ma pedig Európa egyik legjobban megőrzött várromja. A Landsee várromok története a 12. századig nyúlik vissza. A török háborúk idején az impozáns vár fegyvertárként és védőerődként szolgált a lakosság számára.

Mivel egy dombon található, mindig jó kilátás nyílt a környékre. 1710 óta a környező természet fokozatosan visszahódította a nagy területet. A sűrű és fajgazdag lombhullató vegyes erdő egyre inkább összeolvad a megmaradt falakkal. Ma a kő, a lombos zöld és a fa egyedülálló szimbiózisa csodálható meg a vár romjain. Egy lépcső vezet fel a jellegzetes boltíves lakótoronyba, ahonnan a Pannon-alföldtől a Bucklige Weltig lehet látni. A romokat nemcsak sokféle növényfaj veszi körül, de egy-két legenda egy titkos kincsről is szól, amely még felfedezésre vár.

Ha már meglátogatta a várromokat - amelyek egyébként áprilistól októberig látogathatók -, érdemes egy kirándulást is terveznie a vidéken. A vegyes erdőkben orchideákat, eredeti patakokat és kis szerencsével a természetvédelmi park címerállatát, a tűzszalamandrát is megtalálhatja. Ezek az apró, fürge állatok éjszakai életmódot folytatnak, akár 20 évig is élhetnek, és életük nagy részét folyóvizekben töltik. Mint sok állat esetében, a megfigyelés megengedett, de a tapintás kerülendő. A lakótorony áprilistól októberig látogatható.

9. Schwarzenbach kelta falu

 

A Landseer Berge Natúrparkban található Schwarzenbach kelta faluban nemcsak csodálatos kilátásban, hanem egy különleges időutazásban is gyönyörködhet. 

Valószínűleg már a kelták is élvezték a tágas kilátást, amely este, naplementekor lenyűgöző fényjátékot nyújt. A múzeum tornya egész évben látogatható. Innen déli irányban a széles síkságra és a régió legmagasabb kiemelkedésére, a Paulibergre nyílik kilátás.

A Pauliberg 11 millió évvel ezelőtti utolsó kitörésével Ausztria egyik legújabban kialudt vulkánja. Ahol ma a Pannon-medence van, ott akkoriban a földkéreg kiterjedt. Ez lehetővé tette a kemény szikla felemelkedését. Több mint 1000 fokos lávaömlés egyszerre több helyről ömlött ki, kialakítva a jellegzetes sötét kőzetet, a bazaltot. Különösen lenyűgözőek azok a kőgömbök, amelyeket a Pauliberg körüli településeken lehet megcsodálni, és amelyek a Landsee kőmúzeum részét képezik. A kerek forma akkor jött létre, amikor a vulkánban lévő gázbuborékok megteltek folyékony magmával. Ahogy lehűltek és megszilárdultak, megtartották gömb alakjukat.

Schwarzenbachban kövesse a múzeumfalu felé vezető jelzéseket; a szabadtéri múzeumon keresztül egy akadálymentesített körút vezet a toronyhoz.

10. Boszorkányság kövekkel

Hogy a közép-burgenlandi Kaisersdorf település mellett található szokatlan kőzetképződmény honnan kapta a "Hexenstein" nevet, még mindig rejtély. De tény, hogy ez egy szép hely piknikezésre és feltöltődésre.

A közép-burgenlandi Landseer Berge Natúrparkban található Hexenstein misztikus hely.

A Kaisersdorfi boszorkánykő valódi kvarcitból készül, legalább 80%-os kvarctartalommal. A kemény kőzet magas nyomás és hőmérséklet mellett jön létre, amely megolvasztja a kvarcban gazdag nyerskövet, és ezáltal kristályosítja azt. A kő keménységét késsel próbálhatja ki, ha megpróbálja meghorzsolni. Ha viszont két követ veszünk a kezünkbe, és egymásnak ütjük őket, akkor egy kísérletnek leszünk tanúi. Ha elegendő erőt alkalmazunk, szikrák keletkezhetnek. Ezek a szikrák közel sem elég forróak ahhoz, hogy tüzet gyújtsanak. Mindazonáltal enyhe égett szagot lehet érezni a levegőben, ha elég erősen pattogtatjuk a köveket.

Kaisersdorfból az uszoda melletti parkoló felé kell menni, az uszodától jobbra az utat követni. Kövesse ezt, amíg el nem éri az erdő szélén lévő erdei utat, majd forduljon rá az erdei útra, és az első jobb oldali kanyarban forduljon le. Körülbelül 300 méter után balra meglátja a sziklaalakzatot.



Tartomány:Burgenland
GPS: 47° 30′ 0.00036″, 16° 24′ 59.99976″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward