» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban.
A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és "kulturális központot" alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta. 

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki. 

Az ingatlant 1972-től az osztrák állam bérelte, és egy mozgássérülteket ellátó intézményt működtetett a Hitler-házban. A tulajdonos és az állam viszonya azonban 2011-ben megromlott, s miután az épületet birtokló Gerlinde Pommer nem adott engedélyt a felújításra, a ház most üresen áll.

A házon jelenleg egy tábla áll, "Soha többé fasizmust. A több millió halott emlékére" - felirattal.

2017. június 30-án az osztrák alkotmánybíróság jóváhagyta Hitler ausztriai szülőházának kisajátítását. Az egykori tulajdonos a lépést alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák parlament határozata alapján 2016 decemberében lett a ház az osztrák állam tulajdona.

Az osztrák állam így kívánja megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

2019-ben döntöttek úgy, hogy átalakítják Adolf Hitler szülőházát. Az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Peschorn tájékoztatása szerint az épületből rendőrőrsöt alakítanak ki, ez "félreérthetetlen jelzés lesz", hogy az épület nem náci emlékhely.

Adolf Hitler szülőházának homlokzatáról eltávolítanak minden olyan változtatást, amelyet a nácik végeztek rajta. Építészetileg veszik elejét annak, hogy az épületnél neonácik gyülekezhessenek, az átépített épületben nem lesz emlékszoba, sem emléktábla, a ház előtt jelenleg látható emlékkő is múzeumba kerül.

A tervpályázat célja a hely teljes „semlegesítése” volt, az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja.

Hitler braunaui szülőházának rekonstrukciója azonban késik. Az építkezés a tervek szerint csak 2023 őszén kezdődik és 2026-ban fejeződik be. Eredetileg ötmillió eurót terveztek, 2022-ben már tizenegymillió eurót, most a rekonstrukció körülbelül 20 millió euróba fog kerülni.Tartomány:Salzburg
Település:Braunau am Inn
Cím:Salzburger Vorstadt 15 5280 Braunau am Inn
GPS: 48° 15′ 22.47084″, 13° 2′ 9.47436″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward