» Magyarország

» Magyarország » Nógrád


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Salgótarján látnivalói.


Salgótarjánt 1922. január 27-én nyilvánították várossá.

Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete, őt választották polgármesterré. Ezt a tisztséget 1944-ig töltötte be.

Tarjáni Tavasz

Április 4-én kezdődik Salgótarján nagy múltú összművészeti fesztiválja, a Tarjáni Tavasz; a járványhelyzet miatt kétéves kihagyás után visszatérő, két hónapos rendezvénysorozatban tánccal, színházi előadással, kiállításokkal, jótékonysági koncerttel is várják a látogatókat. A Tarjáni Tavasz záróprogramja Bródy János koncertje lesz május 31-én.

Az április 4-i nyitónapon a táncé lesz a főszerep, ahogy április 24-én, a Tánc világnapján is. A fesztivál nyitó délutánján a Nógrád Táncegyüttes lép fel a Fő téren, este pedig a Salgótarján várossá nyilvánításának centenáriuma alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen és díszünnepségen bemutatott előadás tekinthető meg. A Százszorszép - Száz év krónikái című várostörténeti táncszínházi előadás a város történelmén vezeti végig a közönséget.

A színházi előadások között lesz Sütő András színjátéka, a Káin és Ábel vagy például a Mr. és Mrs. című produkció, Pindroch Csaba és Verebes Linda tolmácsolásában.

Április 10-én jótékonysági koncertre várják az érdeklődőket, az eseményen azoknak gyűjtenek, akik otthon maradtak Kárpátalján, április 23-án pedig Caramel Együtt, szabadon címmel koncertezik Salgótarjánban.

A képzőművészet iránt érdeklődőket Salgótarján centenáriuma alkalmából több kiállítás várja a városban. A József Attila Művelődési Központban Balázs János festményei láthatók, emellett két alkalommal rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. Ez a tárlat április 21-én zárul, Balázs János képei helyére egy Oláh Jolán munkái kerülnek.

A fesztiválon megrendezik a hagyományos programokat is, a költészet napját, anyák napját, a Szeretetnapot, valamint a városi majálist és a gyermeknapot.

Salgótarján legnagyobb művészeti fesztiválját a több mint 50 éve pályán lévő, legendás zenész, Bródy János Gáz van, babám! című koncertje koronázza meg május 31-én, a zárónapon.

A Tarjáni Tavaszt 1988-ban rendezték meg először. Az idén új logót kapott fesztivál szlogenje: Színnel, Szívvel, Szabadon!Tartomány:Nógrád
Település:Salgótarján

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward