» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Szigetköz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Győr, a folyók városának hangulatos utcáin bolyongva bepillantást nyerhetünk barokk korba.


A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő Győr Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa.

Győr a barokk korban vált európai értelemben igazi várossá. A török megszállás alól felszabadult város a XVII. században nyerte el mai jellegét. Maga a városszerkezet is ekkor vált szabályossá, igazán komponálttá. A település fontos pontjait szobrokkal jelölték meg. Ilyen "fontos helyre" került a Széchenyi téri Mária szobor, a Frigyládaszekrény vagy a Káptalandombon Szent Mihály szobra. Számtalan templom épült, ezek adják máig a város gazdag és mozgalmas sziluettjét.

A hangulatos győri utcák, terek, a házakon lévő régi cégérek, szűk sikátorok visszarepítenek bennünket az időben, az épületek, múzeumok, templomok, az Esterházy-palota mind rengeteg kincset rejtenek. 

Győr barokk templomai

A templomépítészetben a Szent Ignác templom Róma első barokk templomainak mozgalmasságát követi, belső terében a való világ és a túlvilág egyesül. A karmelita templom a XVIII. század remeke: belső terének lendületét merész kupolája biztosítja. A festészet és szobrászat is ennek az egységes, mozgalmas világnak a bemutatására vállalkozott. Győrben a legjobb európai festők és szobrászok alkotásaival találkozunk. A Szent Ignác templomot többek között a híres osztrák művész, Paul Troger díszítette, a gótikus templomból lendületes, monumentális térré átformált bazilikát pedig az ugyancsak osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch képei teszik gazdaggá. De a barokk polgári építészetet is ugyanez a kivételes igényesség és magas művészi minőség jellemzi.

Káptalandomb

Győr legősibb része a főtértől nem messze fekvő Káptalandomb az 1000 éves püspökség számos emlékével. Itt áll a Nagyboldogasszony-székesegyház, melynek gótikus kápolnája Magyarország egyik legfontosabb ereklyéjét, Szent László aranyozott, drágaköves hermáját őrzi a lovagkirály koponyacsontjával. Miután megtekintette a Székesegyház melletti ősi templom földszint alatt kiásott romjait, fedezze fel a Püspökvárat is. Helyet kapott még a dombon két királyunk szobra, a Brenner János Hittudományi Főiskola kastélyszerű épülete, valamint az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, amelynek kiemelt látványosságai a főurak által adományozott ötvöskülönlegességek és Magyarország legnagyobb kódexe.

Püspökvár és a püspöki palota

A legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia Magyarországon. Az épület – az újkor első két századát leszámítva – püspöki lakóhelyként szolgált egykor és szolgál ma is, a Szent Korona is többször megfordult itt. A győri Bazilikát Szent István uralkodása alatt alapították, a magyar korona mellett a legfontosabb egyházi relikviánk, a Szent László-herma itt található.

A Püspökvár kilátótornyából mesés panoráma nyílik a városra és a folyókra, míg pincéje egy második világháborús kiállításnak ad otthont.

Győr a folyók városa

A Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal is itt kanyarog. Sétáljunk el a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigetre a Rába Quelle élményfürdőbe, ahol csúszdák, élménymedencék, szaunák, gyógyvizes medencék várnak ránk és csodálatos kilátás Győr történelmi belvárosára.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

70 különböző eszközt lehet kipróbálni, a szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig. A kiállítótérben a 3D nyomtatásé, a kiterjesztett és virtuális világé, a robotikáé, az okos otthon eszközeié, az animációk készítéséé és a humanoidoké a főszerep. Kísérleti bemutatókat is tartanak ebben a digitális élményközpontban, melyek megszerettetik velünk a mérnöki- és természettudományokat.

Az Audi Hungaria Látogatóközpont

Bepillantást nyerhetünk a járműgyár prés- karosszéria- és összeszerelő üzemébe és a motorgyártás folyamatába, sőt azt is megtudhatjuk, hogy hány alkatrészből épül fel egy V6 TDI motor. Precizitás és technológia tökéletes összjátékát láthatjuk – itt a szemünk előtt válik menetkész autóvá egy karosszéria, hiszen több mint 600 robot hegeszti össze a karosszériaelemeket.

A győri Zsinagóga

Sokszög épülete igazi különlegesség. Hosszú ideig mintaként is szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez, nagy befogadóképessége és nagyvárosi környezetbe való illeszkedése miatt. Ma gyakran ad otthont koncerteknek, előadásoknak.

A zsinagóga történelme összefonódik Győr történelmével és jelképe az összefogásnak, a túlélésnek és a fejlődésnek. A zsinagóga ma már nem vallási helyszínként, hanem kiállító és közösségi térként funkcionál és számos rendezvénynek ad otthont.

150 évvel ezelőtti  ünnepélyes avató ünnepségen helyezték el a zsinagóga zárókövét. Akkoriban mintegy ötezren voltak a Zsidó Hitközség tagjai, elhurcolásuk után mintegy 150-en tértek vissza. A kivándorlások miatt ma 50-60 közötti a közösség létszáma.

A győri zsidóság 1861-ben döntötte el, hogy zsinagógát épít. A telekvásárlás után tervpályázatot hirdettek, amelyen Benkó Károly terveit fogadták el. Az építést 1868-ban kezdték el. Az iskola épületét 1869-ben nyitották meg, a hozzáépült zsinagógát pedig egy évvel később, 1870. szeptember 15-én avatták fel.

Xantus János Állatkert

A Xantus János Állatkertben 100 féle állatfaj több mint 500 egyedével találkozhat a nagyközönség hatalmas kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között. A hazai vadonban élő, őshonos állatok mellett lakik itt kenguru, jaguár, oroszlán, tigris, teve és gyűrűsfarkú maki is. 

A győri állatkert ad otthont Magyarország legnagyobb emberszabású csapatának. (részletek)

Győrkőc Fesztivál

Nyár közepén egy hétvégére játszótérré változik Győr belvárosa, hogy színvonalas, elsősorban művészeti műsorokkal szórakoztassa a kicsiket. A mára 50 000 látogatóval büszkélkedő Győrkőcfesztivál Közép-Európa legnagyobb gyerekfesztiváljává nőtte ki magát, ahol 10 helyszín 1000 ingyenes programjából választhatnak a családok.

Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Győr
GPS: 47° 41′ 15.3924″, 17° 38′ 4.8534″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward