» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pannonhalmi-dombság lejtőin elterülő kis magyar borvidék több száz éves múltra tekint vissza.
A bencések jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a környéken már a 13. században elterjedjen a szőlőművesség, amely a helyiek megélhetésének fontos forrásává vált. A 20. századra a borvidék fő szőlőfajtája az olaszrizling lett, és ma is a termőföld 80%-án, 512 hektáron termesztenek fehérborszőlőket.

PANNONHALMI RAJNAI RIZLING A borvidék egyik tradicionális bora, mely friss, mentás-szőlővirág illatú és citrusos ízű. Könnyed, nyári fogásokhoz illik a legjobban.

PH-ÉRTÉK CUVÉE Hat borászat legkiválóbb italai kerülnek a PH-Értékbe, a Pannonhalmi Borvidék friss és üde közösségi borába. Alapja a rajnai rizling, amit az olaszrizling egészít ki, a fűszeres illatért és ízért pedig a tramini felel. Fehér húsokhoz és zöldségekhez passzol igazán.

OLASZRIZLING A régió tradicionális szőlőfajtájából készülő bor egyedi és sokszínű, mind illatában, mind ízvilágban. Kiváló salátákhoz, szárnyasokhoz, tengeri halakhoz és friss sajtokhoz.

Pannonhalmi Bencés Apátság

A szőlőtermesztés hagyománya szorosan kötődik az apátsághoz: a magyar szőlőművelést írásban először a Pannonhalmi Főapátság alapítólevele említi.

Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokokon a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd a látogatható új pince és borház kialakításával folytatódott.

Az új látogatóközpont és a vendéglátás épületei (étterem és borház, zarándokház), valamint a pincészet a kortárs építészet letisztult formanyelvén viszik tovább a szerzetesrend puritán stílusát és mutatják a szerzetesi közösség képességét a folyamatos megújulásra.

Nyúl

Nyúl több mint 4 000 lakosú község Győr-Moson-Sopron megyében. A község fölött található Európa egyik legnagyobb eső vájta homokkő szurdokvölgye, ami 650 méter hosszú, 40-60 méter széles, helyenként 20-30 méter mély képződmény.

A löszmélyutak falában hihetetlen hangulatos pincesor található. A Pannonhalmi borvidék földbe fúrt pincéi közül sok megszépült az elmúlt évtizedben, hasonló formát kapva. A pincék homlokzatot kaptak és egy részüket ki is szélesítették, téglával kirakták. Így nem csak a kinézetük szépült, de málladozó falukat is megerősítették.Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Pannonhalma
GPS: 47° 33′ 0.7254″, 17° 45′ 15.00444″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward