» Magyarország

» Magyarország » Hajdú-Bihar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hajdúszoboszló fő vonzereje a híres gyógyfürdő, a strand, az Aquapark és az Aqua-Palace-ból álló fürdőkomplexum.


Bocskai múzeum

Bocskai István koronájának és jogarának "nemes és hiteles" másolatát bemutató fejedelmi kincstárat avattak 2021-ben a hajdúszoboszlói Bocskai múzeumban.

A fejedelmi kincstár a hajdúszoboszlói múzeum 200 négyzetméteres épületbővítésével valósult meg. Az új épületszárny legnagyobb attrakciói az egyetlen győztes szabadságharc vezetőjének, Bocskai István erdélyi fejedelemnek a koronájáról és jogaráról készült nemes és hiteles műtárgymásolatok.

2021 szeptemberében volt a 415. évfordulója, hogy Bocskai István a városba telepítette a hajdúkat, a haza érdekében hűségesen szolgáló katonákat.

A bécsi Kunsthistorisches Museum engedélyezte a Bocskai múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot az ötvös szakma különböző területeit képviselő 20 szakember több mint 2 évig készítette. A Bocskai-korona, a "Hajdúk Szent Koronája" igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan.

Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja.



Tartomány:Hajdú-Bihar
Település:Hajdúszoboszló
GPS: 47° 26′ 35.26476″, 21° 23′ 25.0782″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward