Alapvetően jellemző, hogy a Hajós-Bajai borvidék ételeihez, legyen az szerb dzsuvecs, rácos halsaláta vagy a bácskai töltött paprika, mindenképpen sok hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, azaz Bácska zöldjeit használják fel, amelyek intenzívebben adják meg a lecsós vagy sült ételek karakterisztikus vonásait.
De a paprika mellett előszeretettel használják a különböző zöld fűszereket is, a bácskai húsos galuskában például kaporral ízesítik a tésztát.
jellemző ételek: Bajai tésztás halászlé, csukapörkölt, harcsapaprikás, a bácskai húsos galuska, bácskai rizses hús.
Hajós-Bajai borvidék. 2066 hektáron fele-fele arányban találhatók meg a gyümölcsös, fűszeres vörös és üde, illatos fehérbort adó szőlőfajták.
Bajai Halfőző Fesztivál. A fesztivált minden év második szombatján rendezik meg. Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.
|
Értékeld te is!