» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

A jó állapotban megmaradt középkori határvár a 100 méterrel környezete fölé emelkedő bazaltsziklára épült. A várban ragadozómadár röptetést is tartanak.


A magyar határtól, Rábafüzestől 30 km-re Stájerországban található impozáns lovagvár nemcsak lélegzetelállító fekvése és szép panorámája miatt turistacsalogató, hanem gazdagon díszített pompás dísztermei és a Boszorkánymúzeuma miatt is.

A környékbeliek vulkán vidéknek (Vulkanland) hívják Stájerországnak ezt a részét, a vulkáni eredetű sziklaszirtek és kiszögellések egyikén magasodik a büszke lovagvár.

A stratégiailag jól védhető helyen, a tájat messziről uraló sziklára eredetileg két várat is építettek a XIII. században, melyet két különböző család birtokolt, majd 1648-ban Elisabeth Galler bárónő lett a mindkét vár tulajdonosa, aki az alsó várat lebontatta, a felső vár kiépítését pedig folytatta. A XVII. században épültek ki a ma látható bástyák, kapuk és más védművek, ill. a belső termek.

Sok évszázados történelme során a Riegersburgi vár bevehetetlennek bizonyult. A legjelentősebb stájer határvár 3 km-es várfallal körülvett, 7 kapus és 11 bástyás lovagvár volt, visszaverte a magyarok és a törökök támadásait egyaránt.

1822 óta a vár a Liechtenstein hercegi család birtokában van a mai napig.

A XVII. században épültek ki a ma látható bástyák, kapuk és más védművek. Az erődítményt 3 km hosszú fal veszi körül 7 kapuval, 11 bástyával és 2 várárokkal. A nyugati oldalon vezet az ún. "szamárlépcső", ahol a személyzet szamarakkal szállította fel az élelmiszert.

A fellegvárban kettő belső udvar található, amelyeket XVI. századi árkádsorok szegélyezik. A zwingerszerű első várudvarból jutunk a reneszánsz belső udvarba, ahol a 27 m mély ciszternán pompás, kovácsoltvas kútház látható. A belső termek is XVI-XVII. századiak.

Megtekinthetjük a lovagtermet, a hercegi szobát, a Fehér-termet.

Vármúzeum

A múzeum a műemléképület történeti múltját tárja a látogató elé, külön kiemelve a vár legendás női tulajdonosainak életét. Itt látható még a várat birtokló híres nagyasszonyok történelmi arcképcsarnoka.

Boszorkánymúzeum (Hexenmuseum)

A boszorkánymúzeum 12 termen keresztül a boszorkányüldözés középkori tárgyi emlékeit őrzi. A termekben viaszfigurák, korabeli dokumentumok, kínzóeszközök és a legkülönbözőbb kivégzési módozatok kerülnek bemutatásra. A környék a boszorkányperek híres központja volt a középkorban, a hírhedt feldbachi boszorkányper a közelben zajlott, melynek 95 máglyán elégetett elítélt esett áldozatul. Egészen a XVIII. Század közepéig folytatták a boszorkányüldözést Stájerországban, mintegy 300 nőt ítélve halálra.

A vár és a kiállítások vezetéssel látogatható! Júliusban és augusztusban minden szerdán és vasárnap gyerek vezetéseket is tartanak (12.30 h és 15 h).

Belépő: itt nézheted meg

A várba siklóval is feljuthatunk.

Egyéb látnivalók a vár környékén

Kletter- und Erlebnispark

2003-ban építették ki a várhegy meredek északi sziklafalában a 170 m hosszú Leopold Klettersteig-et, vasalt utat, amit nemrégiben egy újabb 190 méter hosszú szakasszal, a Heinrich Klettersteig-gal bővítettek. A vasalt utak alatt mászóparkban is próbára tehetjük ügyességünket. A vasalt utak csak mászófelszereléssel járhatók végig. Felszerelést lehet bérelni a helyszínen.

Ragadozómadár-röptetés

A várhegyen nyáron ragadozómadár bemutatókat is tartanak áprilistól októberig.

A vár előtti részen egyszerű étterem várja a vendégeket parádés kilátással. Mellette pedig egy játszótér is van!Tartomány:Steiermark
Település:Riegersburg
Cím:8333 Riegersburg
GPS: 47° 0′ 15.42208″, 15° 55′ 59.60197″
Honlap: https://www.dieriegersburg.at/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward