» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szentendre a művészek városa.


Szentendre múzeumai

Szerb Egyházi Múzeum

A múzeum az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületében található. A múzeum állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Közel négyszáz műtárgy - ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai -, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton.

A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal.

Skanzen

A város felett terül el a skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely életnagyságban mutatja be a falusi életmódot, szokásokat, Magyarország népi hagyományait.

Művészet Malom

Különleges hangulatú, tágas tér, ahol közel húsz éve várják kortárs képzőművészeti alkotások, jelenleg pedig időszaki kiállítások a Szentendrén járókat.

Ferenczy Múzeum

A múzeum igen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, a képzőművészet minden szeletével megismerkedhetünk, legyen az a mai szentendrei festészet, grafika, szobrászat vagy akár éremművészet.

Czóbel Múzeum

A nemrég felújított kiállítóteremben annak a művésznek a képeit láthatjuk, akit a legfranciásabb magyar festőnek tartanak. Ő volt az első hazai festő, akiről még életében múzeumot neveztek el.

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A múzeum Budapest közösségi közlekedésének történetén kalauzolja végig a látogatókat a kezdetektől egészen napjainkig.

A BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrészben a főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz-villamosokon kívül azonban olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillantást engednek, mint a 150 éves Sikló és az 50 éves Libegő. A rendezők a szintén 50 éves budapesti metróközlekedésről sem feledkeztek meg, a tárlat az utastájékoztatás, vagy éppen a jegyértékesítés kalauzoktól jegyértékesítő automatákig tartó történetét is feleleveníti.

Az 1914-ben épített, egykori BHÉV-kocsiszín ma már műemléki épület, az itt létrehozott múzeum, amely öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés iránt érdeklődőket, 2022-ben 30 éves. A kiállítás képi világát és információgazdagságát természetesen kiegészítik a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök.

Az országos gyűjtőkörű muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sínein megtalálhatóak többek között a BHÉV egykori járművei is, vagy éppen más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlék, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő, vagy a Mukiból épített síncsiszoló.



Tartomány:Pest
Település:Szentendre
GPS: 47° 40′ 3.93816″, 19° 4′ 33.76812″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward