» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Zselic


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A zselici táj jellegzetes népi építészetét a tájvédelmi körzet nyugati határán található Szennán ismerhetjük meg, amely talán legismertebb faluja a Zselicnek.


A Szennai Skanzen Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 kilométerre található. A falumúzeum célja a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése.

A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom és parókia épülete.

Szennai Falumúzeum

Hazánk első Europa Nostra-díjas falumúzeuma, amelynek különlegessége, hogy a jellegzetes belső-somogyi és zselici házakat egy élő falu közepébe telepítették. A skanzen helyét az 1785-ben épült református templom jelölte ki, amely népi barokk stílusával és gyönyörű fakazettás mennyezetével Somogy egyik legértékesebb műemlékének számít. A templom körül álló talpas favázas lakóházak és a hozzájuk tartozó gazdasági épületek a 19. századi somogyi parasztéletet mutatják be.

2020-ban Mesetér-látványtárral és kenyérsütő színnel gazdagodott a Szennai Skanzen.

A pajtából kialakított mesetér-látványtárban berendezett tárlaton a disznóvágáshoz, a mezei és idénymunkákhoz, a fonáshoz, a pásztorkodáshoz, a tollfosztáshoz, valamint a katonasághoz kapcsolódó 258 régi tárgy kapott helyet. A skanzen gyűjteményéhez tartozó, a közlemúltban restaurált használati eszközöket először láthatja a nagyközönség.

A skanzen évi mintegy 21 ezer látogatója közül 9 ezer gyerek, ezért fontos, hogy legyen itt olyan helyszín, amely segíti a közösségteremtést, a tematikus foglalkozások megtartását. A látványtárban kiállított eszközökre azért is van szükség, mert a gyermekeknek ma már nem elegendő a népmesék hallgatása, a mesék tárgyi világát is meg kell mutatni nekik, hiszen nem mond nekik semmit például a lóvakaró vagy perzselő.Tartomány:Somogy
Cím:Szenna
GPS: 46° 18′ 30.22308″, 17° 43′ 54.88356″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward