» Magyarország

» Magyarország » Heves » Mátra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kisnánai vár az Egri csillagokból is ismert Móré László rablótanyája volt.


A Mátra lábainál fekvő, ezer lelkes, részben szlovákajkú község vára a Kompolti család uradalmi birtokközpontja volt, 1543-ban foglalták el a törökök. Ezt követően átépítés nem történt, így máig megőrizte középkori jellegét.

Az alig több mint ezer lelket számláló Kisnána Gyöngyös és Eger között félúton, a Mátra déli lábánál található. Ez az útvonal nemcsak a kerékpárosok körében kedvelt, hanem sokan állnak meg az út menti parkolóban, hogy megnézzék a közeli, XI-XII. században épített várat.

A Kompolti család uradalmi birtokközpontját 1543-ban foglalták el a törökök. Ezt követően átépítés nem történt, így máig megőrizte középkori jellegét.

Az évszázadok során a tulajdonosok folyamatosan cserélődtek, talán a legismertebb és leghírhedtebb közülük Móré László rablóvezér volt, akit a törökök itt fogtak el, és zártak a Héttoronyba.

A kisnánai vár az Egri csillagokból is ismert Móré László rablótanyája volt.

Móré László pályafutása 1543-ban véget is ért Kisnánán, amikor vesztére elfogta és kifosztotta Bali budai pasa szolgáit.

A pasa ezt követően a vár ellen vonult, és lerombolta az épületet, Mórét pedig elfogták és bezárták a konstantinápolyi héttoronyba.

Gárdonyi Géza az Egri csillagokban feldolgozza azt a jelenetet, amikor a rablóvezér a Jedikulában találkozik a szintén ott raboskodó Török Bálinttal.Tartomány:Heves
Cím:Kisnána
GPS: 47° 51′ 10.9854″, 20° 8′ 46.1076″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward