» Magyarország

» Magyarország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A román stílusú csengersimai református templom a 13. században. a Szamos holtágból kialakított tó partján épült. 1729-ben átépítettek, festett famennyezete 1761-ből való.


Csengersimán, a Szamos holtágból kialakított tó partján találhatjuk, festői környezetben, a kicsiny, téglából épült, középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templomot.

A román stílusú templom 1210-1220 között épülhetett, a 16. század közepe óta a reformátusoké. A 18. század elején egy tatár betörés alkalmával a templomot fölgyújtották, porig égették a falut, amely időlegesen elnéptelenedett. Az ismét benépesedett település 1729-1734 között építette újjá (a romos sekrestyét elbontották). A 18. század folyamán készült el festett berendezése. Műemléki helyreállítása az 1960-as években kezdődött, több részletben folytatódott, 2000-ben fejeződött be.

Az 1861-ben készült festett fakarzat és az 1761-ben készült (2000-ben fölújított), 56 táblából álló festett famennyezet, meg az 1799-ben készült szószék-korona adja a templombelső népies barokk hangulatát. A középkori falfestmény töredékek, a félköríves szentély, az íves ablakok őrzik a középkort.Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward