» Horvátország

» Horvátország » Zágráb


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zágráb látnivalói.


2012-ben Zágráb bekerült Louis Vuitton luxus kiadású európai városkalauzába, a City Guide 2012-be többek között Párizs, Barcelona, London, Moszkva és Berlin mellé. A Louis Vuitton divatház kalauza arról nevezetes, hogy különleges adatokat közöl a kiválasztott város éttermeiről, kávézóiról, galériákról, a népszerű sétálóutcákról, bolhapiacokról.

A Louis Vuitton City Guide 2012 horvát fővárosról szóló 40 oldalas könyvecskéje minden lényeges információt tartalmaz Zágrábról és lakóinak életéről. Külön foglalkozik a füzet a struklival, a jellegzetes főtt tésztás, túrós, tejfölös, egybesütött sós étellel, a felsővárosi piaccal, a Dolaccal, a Britanaccal (Britannia tér) mint népszerű találkozóhellyel, amelyet reggel színes piaci forgatag lep el. A Britanacon a régiségpiac szombaton délelőtt és vasárnap egész nap tart.

Sikló

A világ legrövidebb siklója Zágráb legrégebbi tömegközlekedési eszköze, amelyet műemlékké avattak. Mindössze 66 méter hosszú sín köti össze az Alsóvárost a Felsővárossal, így ez a világ legrövidebb siklóútja. Csaknem 64 másodperc alatt eléri a végállomását, kabinja 28 férőhelyes, 16 ülő és 12 álló utast képes befogadni.

Katedrális

A katedrálisban őrzik Szent László palástját. 

Magyar történészek szerint 1091-ben, horvátok források alapján 1093-ban vagy 1094-ben alapította Szent László király a zágrábi püspökséget, és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat.

Szent László magyar királynak, Ilona horvát királyné fivérének, a zágrábi püspökség 1094. évi megalapítójának palástja a zágrábi székesegyház kincstárában őrzött legrégibb és legértékesebb textíliák egyike. Szent László király és egy ismeretlen királynő képe látható rajta. Egyes feltételezések szerint a kép azt ábrázolja, hogy nővére, Ilona királyné, Zvonimir horvát király özvegye átadja Szent Lászlónak a horvát koronát, ennek a magyarázatnak azonban nincs elegendő történelmi és dokumentum alapja.

Szent László király 1094-ben alapította a zágrábi püspökséget, a székesegyház patrónusának Szent Istvánt választották. A horvát fővárosban és környékén mindmáig számos olyan egyházi műalkotást találunk, melyek a szent királyt, az Árpád-házi szenteket ábrázolják. Jelenleg a székesegyház egyik mellékoltárán láthatjuk Szent István, Szent László és Szent Imre szobrát. Az 1880-as földrengés után nagyszabású átalakítási és renoválási munkálatokra került sor, így a főkapu melletti kő királyszobrokat eltávolították. Szent István és Szent László barokk kőszobrát ma Zágráb nagyszerű városi múzeumában láthatjuk a Felsővárosban.

Földrengés

Gyakori földrengések Zágrábban. Évente 156 kisebb-nagyobb erejű földrengést észlelnek Zágráb térségében. Zágráb a horvátországi földrengésveszélyes területek térképén mindjárt a vezető Dubrovnik és Ston mögött következik. A város és környéke térségében hetente háromszor reng a föld, a Dinári-hegység észak és az Alpok dél felé irányuló nyomására a föl mélyében keletkező kompressziós folyamatok következtében. Szerencsére a legtöbb esetben csak műszerekkel észlelhető erővel.

A Richter skála szerinti 6,3 fokos eddigi legerősebb földrengés 1880-ban volt Zágrábban, a legutóbbi nagyobb erejű pedig (4,9 fokos), amely anyagi károkat is okozott 1990 szeptemberében. 1880-ban egy halálesetet is jegyeztek és nagyobb sérülések érték a Szent László király építtette Szent István székesegyházat is. A földrengés idejét nem lehet előre tudni, a Zágrábban és környékén észleltekre azonban jellemző, hogy a fő lökést általában mindig néhány kisebb erejű rengés vezeti be.

2020. március 22-án is földrengés volt Zágrábban, többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális; a rengést Magyarországon is érzékelték. A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérése szerint a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

MÚZEUMOK

Backo Mini Express 

Évente több mint 20 000 ember látogat el a Backo Mini Express zágrábi múzeumába.

Itt található Európa egyik legnagyobb modellvasútja, amely közel 140 mozgó vonatból áll.

A Backo Mini Express a legnagyobb méretarányú modellvasút Délkelet-Európában és az ötödik legnagyobb a maga nemében az egész kontinensen. A projektet Antun Urbic Backo és társai építették. A 2015-ös megnyitása óta a mai napig minden korosztály és nemzet látogatóinak figyelmét magára vonzza.

A modellvasúti múzeum a Gunduliceva utca 4. szám alatt található, két emeleten kapott helyet, több mint 350 négyzetméteres területet ölelve fel. A mini kiállításon a horvát főváros, Zágráb számos apró részlete is látható, mint például a Sljeme-hegy sípályája és sífelvonója vagy az adventi vásár mini korcsolyapályával.

Naponta 140 modellvonat közlekedik 1500 méternyi sínpályán, amelyek egy része tíz centiméter mélyen a padlóba van temetve, míg mások három méter magasan a föld felett vannak elhelyezve.

A vasúti múzeum szerves része egy olyan helyiség, ahol a látogatók maguk is működtethetik a vonatokat. Korábban csak két modell volt, amelyeket a látogatók tableteken keresztül kezelhettek. A vonatok oda-vissza vezetésén kívül a szoftver számos más funkciót is kínál, amelyek kezelése egyszerű. A legfiatalabb látogatók számára ez néha túl nehéz volt, ezért gyakran szüleik segítségére volt szükségük.

Most a múzeum egy speciális, "My World" nevű, 3-6 éves korú gyermekeknek szánt termékcsaládot kínál, amelynek célja, hogy a kicsiknek megfelelő vonatmodelleket készítsen. A kísérleti projekt nagy érdeklődést váltott ki a gyerekek körében, és a múzeum úgy döntött, hogy egy kicsit továbbfejlesztik, és a játszószobában állítják fel a harmadik modellt, amelyben a látogatók maguk is vezethetnek vonatokat. Ez a makett a legkisebbeknek készült, és az irányítás egy joystick segítségével történik, ami sokkal könnyebbé és egyszerűbbé teszi azt.

Museum of Contemporary Art

KIRÁNDULÁSOK

Medvenica

Zrínyi-bányák (részletek)

Medvevár (részletek)

Sljeme (1,035 m)

Síterep Zágrábtól 15 km-re a a Medvednica hegységben. Medvednicán tucatnyi hegyi kunyhó található. Zágráb közelsége miatt Medvednicának sok látogatója van, különösen hétvégén.

Sljeme új kabinos felvonója Sljeme felvonó öt kilométer hosszú, 84 kabinja, mindegyikben tíz férőhely van. 1500 utas képes szállítani egy óra alatt, és a felső állomásig tartó út 16 percet vesz igénybe 20 km/h sebességgel. Az új Sljeme felvonó útvonalát megvilágítják, a kabinokat fűtött ülésekkel, világítással, vezeték nélküli internettel (Wi-Fi) és a videomegfigyeléshez szükséges berendezésekkel látták el.

Az alsó állomásépület alatt mélygarázs van, több mint 200 parkolóhellyel. Egy út ára 50 kuna.

Sljeme 360°-os kilátó

A Sljeme torony Zágráb egyik szimbóluma. A Medvednica Natúrpark legtetején található, és egyben Horvátország fővárosának legmagasabb turisztikai pontja.

A torony részeként megnyílt az új Sljeme 360°-os szabadtéri kilátó 1118 méteres magasságban kiváló választás egynapos kirándulásokhoz, valamint a természet élvezetéhez és a város madártávlatból való megtapasztalásához.

A kilátóról lenyűgöző és egyedülálló 360°-os kilátásban gyönyörködhet Medvednica lenyűgöző természetében, erdőkben, réteken és síparadicsomokban, hegyi szállásokon, valamint a panorámás kilátásban Zágrábra, a horvát Zagorje régióra és a szlovén Alpokra. .

ÉTELEK

Grenadir Marš: egy ízletes tésztaétel hagymával és sajttal.

Kajzeršmarn: desszert karamellizált palacsintával.

Helyi sajttal töltött sütemények, a Štrukli.

Híresek a paprikás kekszek.

Ha ellátogat Zágrábba, mindenképpen próbálja ki a Zagrebački odrezak-ot. Ez egy sonkával és sajttal töltött borjúszelet, amely Zágrábban népszerű.Tartomány:Zágráb
Település:Zágráb
GPS: 45° 50′ 31.26732″, 15° 57′ 28.9472″
Honlap: https://www.lovezagreb.hr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward