» Horvátország

» Horvátország » Zágráb


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zágráb látnivalói.


Sikló

(c) media.infozagreb.hr/ M. Vrdoljak

A világ legrövidebb siklója Zágráb legrégebbi tömegközlekedési eszköze, amelyet műemlékké avattak. Mindössze 66 méter hosszú sín köti össze az Alsóvárost a Felsővárossal, így ez a világ legrövidebb siklóútja. Csaknem 64 másodperc alatt eléri a végállomását, kabinja 28 férőhelyes, 16 ülő és 12 álló utast képes befogadni.

Katedrális

(c) media.infozagreb.hr/ M. Vrdoljak

A katedrálisban őrzik Szent László palástját. 

Magyar történészek szerint 1091-ben, horvátok források alapján 1093-ban vagy 1094-ben alapította Szent László király a zágrábi püspökséget, és a Káptalandombon (Kaptol) felépíttette a Szent István-székesegyházat.

Szent László magyar királynak, Ilona horvát királyné fivérének, a zágrábi püspökség 1094. évi megalapítójának palástja a zágrábi székesegyház kincstárában őrzött legrégibb és legértékesebb textíliák egyike. Szent László király és egy ismeretlen királynő képe látható rajta. Egyes feltételezések szerint a kép azt ábrázolja, hogy nővére, Ilona királyné, Zvonimir horvát király özvegye átadja Szent Lászlónak a horvát koronát, ennek a magyarázatnak azonban nincs elegendő történelmi és dokumentum alapja.

Szent László király 1094-ben alapította a zágrábi püspökséget, a székesegyház patrónusának Szent Istvánt választották. A horvát fővárosban és környékén mindmáig számos olyan egyházi műalkotást találunk, melyek a szent királyt, az Árpád-házi szenteket ábrázolják. Jelenleg a székesegyház egyik mellékoltárán láthatjuk Szent István, Szent László és Szent Imre szobrát. Az 1880-as földrengés után nagyszabású átalakítási és renoválási munkálatokra került sor, így a főkapu melletti kő királyszobrokat eltávolították. Szent István és Szent László barokk kőszobrát ma Zágráb nagyszerű városi múzeumában láthatjuk a Felsővárosban.

Museum of Contemporary Art

Museum of Contemporary Art (c) M. Vrdoljak

Medvenica

Zrínyi-bányák (részletek)

Medvevár (részletek)

Sljeme (1,035 m)

(c) media.infozagreb.hr/ J. Duval

Síterep Zágrábtól 15 km-re a a Medvednica hegységben. Medvednicán tucatnyi hegyi kunyhó található. Zágráb közelsége miatt Medvednicának sok látogatója van, különösen hétvégén.

(c) media.infozagreb.hr/ J. Duval

Sljeme új kabinos felvonója Sljeme felvonó öt kilométer hosszú, 84 kabinja, mindegyikben tíz férőhely van. 1500 utas képes lesz szállítani egy óra alatt, és a felső állomásig tartó út 16 percet vesz igénybe 20 km/h sebességgel. Az új Sljeme felvonó útvonalát megvilágítják, videó megfigyelés és audiorendszer fedi le, míg a kabinokat fűtött ülésekkel, világítással, vezeték nélküli internettel (Wi-Fi) és a videomegfigyeléshez szükséges berendezésekkel látták el.

Az alsó állomásépület alatt mélygarázs van, több mint 200 parkolóhellyel. Egy út ára 50 kuna.

Földrengés

Gyakori földrengések Zágrábban. Évente 156 kisebb-nagyobb erejű földrengést észlelnek Zágráb térségében. Zágráb a horvátországi földrengésveszélyes területek térképén mindjárt a vezető Dubrovnik és Ston mögött következik. A város és környéke térségében hetente háromszor reng a föld, a Dinári-hegység észak és az Alpok dél felé irányuló nyomására a föl mélyében keletkező kompressziós folyamatok következtében. Szerencsére a legtöbb esetben csak műszerekkel észlelhető erővel.

A Richter skála szerinti 6,3 fokos eddigi legerősebb földrengés 1880-ban volt Zágrábban, a legutóbbi nagyobb erejű pedig (4,9 fokos), amely anyagi károkat is okozott 1990 szeptemberében. 1880-ban egy halálesetet is jegyeztek és nagyobb sérülések érték a Szent László király építtette Szent István székesegyházat is. A földrengés idejét nem lehet előre tudni, a Zágrábban és környékén észleltekre azonban jellemző, hogy a fő lökést általában mindig néhány kisebb erejű rengés vezeti be.

2020. március 22-án is földrengés volt Zágrábban, többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális; a rengést Magyarországon is érzékelték. A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérése szerint a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

Ételek

Grenadir Marš: egy ízletes tésztaétel hagymával és sajttal. Kajzeršmarn: desszert karamellizált palacsintával. Helyi sajttal töltött sütemények, a Štrukli. Híresek a paprikás kekszek.

Tartomány:Zágráb
Település:Zágráb
GPS: 45° 50′ 31.26732″, 15° 57′ 28.9472″
Honlap: https://www.lovezagreb.hr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward