» Horvátország

» Horvátország » Dubrovnik-Neretva » Szigetek


Értékeld Te is:

Korčula 276 négyzetkilométeres területével a hatodik legnagyobb adriai sziget.


Korčula szigete Dalmáciához tartozik, és a sziget azonos nevű fővárosa Horvátország egyik legszebb kikötővárosa. A fehérre meszelt, vörös tetős házak fölött a Szent Márk-székesegyház emelkedik a dombon. A templomban Jacopo Tintoretto világhírű oltárképe látható.

A kis félszigeten fekvő óváros számos történelmi épülete műemlék. A kikötő mentén a nyugati városhatár két erődített torony között húzódik. Mint az ország számos pontján, Korčulán is nyomot hagytak a görögök, rómaiak, illírek és velenceiek. Különösen az utóbbiak jól felismerhetők, hiszen a Szent Márk oroszlán sok helyen szerepel.

Állítólag a híres ázsiai utazó, Marco Polo 1254-ben született a szigeten, és még a feltételezett szülőháza is megtekinthető. Arra azonban nincs érvényes bizonyíték, hogy Polo valóban ott született volna. Ezt Velence is magáénak vallja.

Horvátország, Korcula, Korčula, Utazás, Tenger

Marco Polo

Egy helyi hagyomány szerint, Marco Polo 1254-ben Korčulán született egy kereskedőtelepen, bár erről nincsenek bizonyítékok. 1298. szeptember 9-én a korčulai csatában a Velencei Köztársaság megtámadta a Genovai Köztársaságot, Marco Polo egy egész gályát fegyverzett fel és irányított a háborúban, azonban elfogták, és egy évet töltött genovai fogságban, a börtönben írta le kínai útiélményeit. A mai napig a vita tárgya, hogy hol született Marco Polo, egyesek szerint Velencében, mások szerint Korčulán. 

Korčula városában meg lehet nézni Marco Polo "szülőházát".

Magyar történelem

1358-ban Korčula magyar birtok lett, I. Lajos magyar király uralma alatt állt. Zsigmond király 1397-ben Garai Miklós nádornak adományozta. 1413 és 1417 között a Raguzai Köztársasághoz tartozott, végül 1420-ban a Velencei Köztársaság fennhatósága alá helyezte magát.

Szabó Lőrinc költő dalmáciai utazásainak emlékét emléktábla őrzi Korčulán, a kikötőben, a Révkapitányság árkádsora végén. Szabó Lőrinc (1900-1957), a 20. század egyik legnagyobb magyar költője többször járt az Adriai-tenger keleti partvidékén, 1925-ben Fiuméból (Rijeka) újságíróként tudósította lapját, 1934-ben Abbáziában (Opatija) pihent.

Előtte 1932-ben feleségével és lányával Susakból, a fiumei kikötőből hajózott Dubrovnikig, ezt az utat 1937-ben megismételte, ezúttal fia társaságában. A hajó egyik állomása Korčula volt, a város annyira elbűvölte a költőt, hogy elhatározta, Dubrovnikból visszafelé eltölt ott pár napot. Ekkor írta a Beszélgetés a tengerrel c. versét, amely teljes egészében Korčula városához kötődik. A régi kikötőben, a mólón ülve nézte és hallgatta a tenger hullámzását, s ennek az élménynek a hatására írta:

"saját magadban ringva te/az öröklétet mutatod."

Szabó Lőrinc verseiben rendszeresen visszatér az utazás emléke, a Dalmácia tücskeihez című alkotásában emlegeti Raguzát (Dubrovnik) és Korčulát. Dalmáciai élményei "köszönnek vissza" az Egy raguzai leánderhez, a Adria, az Álom a tengeren című verseiben is.

A sziget települései: Korčula, Vela Luka, Blato, Lumbarda, Račišće, Žrnovo, Pupnat, Smokvica, Čara, Brna, és Potirna.

Vitézi Játékok

A vitézi egyesületek felvonulása, a vitézi táncok az óvárosi területeken történő bemutatása, a vitézi egyesületek seregszemléje és ünnepi fellépése feledhetetlen élménnyel ajándékozzák meg a Korčulára látogatókat és a helyieket egyaránt. 

Korčula

Az óvárost a 14. században épített vastag kőfalak és tornyok övezik, melyek egykor hatékony védelmet nyújtottak a támadókkal szemben.

Marco Polo szülőháza. A hagyomány szerint itt született a világhírű utazó 1254-ben. 1298. szeptember 7-én nagy csata zajlott Korčula előtt a velencei és a genovai flotta között, melyben a velenceiek vereséget szenvedtek. Marco Polo is genovai fogságba esett és a genovai börtönben mondta tollba élményeit Rustichelinek, aki könyv formájában adta ki. A Polo család korčulai háza nem maradt fenn, valamikor a színház helyén állt. Fennmaradt viszont Marco Polo szülőháza és a Depolo család ma is egyike a legrégibb korčulai családoknak.

Vela Luka

"Csak most látom, mit is jelent nekem Vela Luka, a tenger, és te, de mindez már csak az emlékeimben él tovább”

– hangzik szabad fordításban a dal, amely messze földön híressé tette Vela Lukát. A település Korčula szigetének nyugati részén található.

Vela Luka egy mélyen benyúló, tágas völgyben búvik meg. A várost sok apró öböl veszi körül, amelyekben szőlőlugasok, olajfaligetek, fügefák, fenyőfák és más mediterrán növények nőnek. Csaknem ötezer fős lakosságával ez a második legnépesebb település az adriai szigeteken. Különleges elhelyezkedése miatt itt található az Adriai-tenger legvédettebb kikötője, amely kiválóan alkalmas a vitorlázók számára. Vela Lukát a 18. században alapították. 

A Kaštel nevű régi üdülővillában berendezett kulturális központban értékes régészeti gyűjtemény található, amely a környékbeli újkőkori lelőhelyen és a római kori településeken talált leleteket mutatja be, valamint egy, hazai és nemzetközi művészek műveiből kialakított, kortárs művészeti tárlatot is megtekinthetünk itt.

A Pinski rat nevű hegy déli lejtőjén található a Vela špilja nevű régészeti lelőhely, amelynek tanúsága szerint ezen a területen már a történelem előtti időkben (i. e. 3200-ban) is éltek emberek. A barlang bejárata előtti fennsíkról kiváló kilátás nyílik a vela lukai öböl valamennyi részére, de láthatjuk Blatsko polje nyugati csücskét, valamint a Vis, Sveti Andrija, Biševo, Sušak és Lastovo között elterülő nyílt tengert. Szép időben a közeli dombokról láthatók a Palagruža-szigetek, a túloldalon pedig Hvar és Pelješac déli oldala, valamint a Biokovo csúcsai. 

A középkorban Vela Luka a korčulai fejedelmek és nemesek kedvenc nyaralóhelye volt, így számos nyaraló és kastély épült itt. Vela Lukán ma is él a klapa-éneklés hagyománya, és a település gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A helyi kulturális fesztivál, a Luško Lito június 24-én, Szent Iván napján kezdődik. A rendezvény hagyományos nyitóeseménye a Gradin-öböl és a település központja közti szakaszon rendezett evezőscsónak-regatta. A szeptember elejéig tartó rendezvény keretében csaknem 40 estén tartanak különféle kulturális programokat. Külön kiemelnénk a Kumpanija folklórtársulat rendezvényeit, amely hagyományos helyi néptáncokat és lovagi játékokat ad elő, a halászesteket, az olivaolaj-esteket, a drámaesteket, valamint a klasszikus-zenei rendezvényeket. 

Vela Luka látogatóinak – főként a nyári hónapokban érkező turistáknak – a kedvenc kirándulóhelye Ošjak és Proizd szigete. Az egyik közvetlenül az öböl bejáratánál helyezkedik el, és teljes felületét sűrű fenyőerdő borítja, amelyeket számos sétány szabdal. A sétányok sziklás helyekre és strandokhoz vezetnek. A sziget nyugati részén egy sziklákkal és tengerrel övezett, különleges szépségű barlang található. Ošjakot a helyiek „a szerelem szigetének” nevezték el.

Proizd mindössze fél órás hajóútra található a település központjától, és főként rejtett öblökben fekvő strandjaival, türkizkék tengerével, és a fenyő és a só átható illatával nyűgözi le látogatóit.

Közülük különösen a Bili Boci névre hallgató három strandot érdemes kiemelnünk, amelyek a sziget északi részén helyezkednek el, s amelyekről kitűnő kilátás nyílik Hvar szigetére és a környező tengerre. Proizd pár éve elnyerte az év strandjának címét az Adria horvát részén.

Lumbarda

1975 óta minden évben teszteli egy horvát turisztikai újság az adriai tengerpart nyaralóhelyeit. 2019-ben a legjobbnak választott Lumbardát választották. A "coelho-i" indoklás szerint:

„Itt magadat hallod meg, a saját gondolataidat. Rájössz, hogy nem azért élsz, hogy dolgozz, hanem azért dolgozol, hogy olyan helyeken élhess – és azt meg is engedhesd magadnak – mint Lumbarda.” 

Lumbarda olyannak őrizte meg a környezetét, amilyet ritkán lehet ma már Horvátországban találni.

Lumbarda a sziget keleti felében fekszik, Korčula városától kevesebb mint tíz kilométerre található. 

A Korčula szigetén élő első ismert nép az illírek voltak, majd az ókori görögök is gyarmatosították. A Lumbardán talált leletek, egy feliratos kő az ún „Lumbardai psephisma" és a kolónia temetőjéből származó "Gnathia" váza jelenleg a korčulai városi múzeumban található. A római korból fennmaradt villagazdaságok maradványai megtalálhatók Lumbardia határában Vela Solinán, Javićon és Mindelen is.

A középkorban a sziget keleti partvidéke lényegében lakatlan volt, ugyanis a középkor folyamán állandó kalóztámadás veszélyének volt kitéve, ezért a lakosság többnyire a sziget belsejében alapított településeken élt. Benépesülése a közeli Korčula városának fejlődésével hozható összefüggésbe. Lumbarda első, Szent Rókus tiszteletére szentelt temploma 1561-ben épült.Tartomány:Dubrovnik-Neretva
Cím:Vela Luka
GPS: 42° 57′ 33.2514″, 16° 43′ 8.79744″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward