» Hollandia

» Hollandia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Öt különlegesség Hollandiában.


"Triple A" Észak-Brabantból

Brabant tartomány kiváló konyhájáról ismert. A kulináris csúcspont az úgynevezett "Triple A", amely három brabanti klasszikusból áll: Asperge (spárga), Aardbei (eper) és Anschovis (szardella). Ezeket a regionális termékeket elsősorban az áprilistól júniusig tartó szüreti időszakban kínálják.

A brabanti spárgát egyedi, enyhén sós íze jellemzi, amelyet a tengeri levegőnek köszönhet.

A "fehér arany" mellett a szardella is a tartomány regionális különlegességének számít. Az idilli Bergen op Zoom településen a halat frissen értékesíti a Van Dort család, az egyetlen megmaradt szardellahalász Hollandiában.

Az epret, a harmadik brabanti klasszikust, Észak-Brabantban nagy mennyiségben termesztik és szüretelik. Később finom desszertek készülnek belőle. Sok étterem ebben az időszakban mindhárom specialitásból álló menüt kínál!

A narancssárga szín I. Willemre vezethető vissza

Bár a holland zászló színei a kék, a fehér és a piros, a narancssárga az ország nemzeti színének számít. Legyen szó olyan nagy nemzeti eseményekről, mint a király napja, vagy a holland válogatott (becenevén "Oranje") futballmérkőzéseiről: amikor van mit ünnepelni, az egész ország narancssárgába borul. De hogyan is jött létre pontosan ez a szín?

1544-ben I. Willem megörökölte az "Orange" francia hercegséget, és ezentúl ő volt az Orange herceg. Később ő vezette a holland felkelést, amely végül a köztársaság függetlenségéhez vezetett, és amely őt a "haza atyjává" tette. A lázadó hollandok egyébként az orániai herceg címerének színei alatt harcoltak: narancs, fehér és kék. Az évek során ez lett a ma ismert piros-fehér-kék nemzeti zászló. Arról azonban, hogy miért váltotta fel a narancssárga színt a piros, még ma is mítoszok keringenek. Az egyik elmélet szerint a zászló eredeti narancssárga része nem volt könnyen felismerhető a tengeren, ezért változtatták vörösre.

Új madársziget a Delta Nemzeti Parkban

Új madárszigetet hoztak létre a Haringvlietben, az NLDelta Nemzeti Parkban. Ez új élőhelyet biztosít számos madár- és halfaj számára, és így fontos ökológiai funkciót tölt be. Az Északi-tengertől a Haringvliet-gát által elválasztott part menti belvizekben ritkák a természetes madárszigetek. A vándormadarak számára azonban nélkülözhetetlenek a csupasz homokpadok, amelyeket általában az apály és dagály hoz létre, mivel menedékként és költőhelyként szolgálnak. A halak is függnek a kis szigetektől, mert itt zavartalanul tudnak ívni és táplálékot találni.

Az új madársziget a jövőben többek között cséreket, feketefejű sirályokat és kanalasgémeket is vonzani fog. A sziget hajóval is megközelíthető. A madarakat közelről is lehet megfigyelni egy madármegfigyelő pontról.

A Mayflower 400 éve: A zarándok atyák nyomában Leidenben

2020-ban volt pontosan 400 éve, hogy a zarándok atyák elindultak Amerikába a Mayflower vitorláson. Amit azonban sokan nem tudnak, az a következő: Utazásuk előtt az angol telepesek tizenkét évig a holland Leiden városában éltek. Az amúgy is toleráns és nyitott városban védelmet találtak a vallási elnyomás ellen, mielőtt 1620-ban elindultak volna az új világba.

Leidenben még ma is számos történelmi épület és műemlék tanúskodik a zarándok atyákról. A telepesek úgynevezett "hofjes"-ekben laktak, idilli udvarokkal. A Pieterskerkben (székesegyház) található John Robinson, az egyik vezető zarándok atya sírja, és a leideni városházán több zarándok atya is házasságot kötött abban az időben. A polgári házasság elvét, amely Hollandiából származik, a telepesek átvették, és később Amerikában is bevezették.

Zwolle: Könyvesbolt a templomban

A Zwolle hanzaváros szívében található "Waanders in de Broeren" könyvesbolt Hollandia egyik legszokatlanabb könyvesboltja. Nem egy hagyományos épületben, hanem egy 15. századi egykori templomban található. Évekig üresen állt, mígnem Wim Waanders könyvkereskedő 2008-ban előállt azzal az ötlettel, hogy a templomot könyvesboltnak alakítja át, és új funkciót ad a tiszteletre méltó épületnek.

Az 1000 m²-es területen a 2013-as megnyitás óta számos könyvespolc található a padok helyett. Legyen szó regényekről, szépirodalomról, művészeti könyvekről vagy tudományos irodalomról - a könyvrajongók itt mindenképpen megtalálják a számításukat.

A nagy választék mellett a "Waanders in de Broeren" mindenekelőtt a hangulatával és a nagyrészt megmaradt templomi jellegével nyűgöz le. A több méter magas boltozat, a mennyezeti freskók és a még mindig működő orgona mellett számos színes templomablak világítja meg a belső teret. Egy dolog biztos: A "könyvtemplomban" a könyvvásárlás egyedülálló élménnyé válik.GPS: 52° 30′ 0.61128″, 5° 44′ 53.09556″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward