» Hollandia

» Hollandia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Frízföld Hollandia északi tartománya, félmilliós lakossága pedig Európa egyik legrégebbi népcsoportjának öntudatos örököse.

Történelmük mintegy két évezredre nyúlik vissza, jóllehet, az egykori Frisia Magna (Nagy Frízföld) körvonalai ma már ködbe vesznek - szakértők szerint valahol a Rajna és az Ems között terülhetett el a birodalom.

A hajdan volt terület azóta töredékére zsugorodott, ám Frízföld lakói mindmáig arról híresek, hogy ha hajlandók is együttműködni a hollandokkal, de nyelvüket, kultúrájukat szívósan megőrizték velük szemben is. A fríz nyelvet az őslakosok körében ma is beszélik, az összetartozás áthatolhatatlan falát emelve ezzel maguk köré - az angol és a német nyelv közötti átmenetet alkotó nyelv ugyanis mindenki más számára követhetetlen Németalföldön is.

Öntudatos különállásuk némelyek számára sokszor különcködésnek hat, de még ők is elismerik, hogy minden alapjuk megvan erre: a frízek ugyanis nem csak büszke, de felettébb gazdag alattvalói is a holland koronának. A fríz tejtermékek világhírűek, aligha véletlen, hogy Frízföld fővárosa, Leeuwarden az egyetlen a világon, ahol a mindenttudó tehén tiszteletére még szobrot is állítottak.

Azért embereik között is akadtak hírességek: ilyen volt például Pieter Stuyvesant, az egykori Új-Amszterdam (utóbb New Yorkként futott be karriert) első kormányzója, s egyúttal a közismert cigaretta névadója; vagy éppen Margaretha Geertruida Zelle, vagy ismertebb nevén - Mata Hari.

Elfstedentocht

A közkedvelt tradíció szerint a korcsolyamaraton útvonala 200 kilométeren át a befagyott csatornákon vezet Frízföld tartományban.

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward