» Görögország

» Görögország » Peloponnészosz » Peloponnészosz


Értékeld Te is:

Korinthosz egyike volt a gazdaságilag és katonailag legerősebb városoknak nemcsak az ókori Görögországban, de a Római és a Bizánci Birodalomban is.


 

Magyar emlékmű

Emlékmű a magyar mérnökök, építők tiszteletére a Korinthoszi-csatorna Loutraki oldalán

A csatornát felkeresők görög, magyar és angol nyelven olvashatják az emlékművön szereplő szöveget: "Hálás emlékezet Magyarország szülöttjeire! Türr István és Gerster Béla tervei alapján és irányítása alatt készült el a Korinthoszi-csatorna, a XIX. század egyik mérnöki remekműve. E sikeres vállalkozás örök emléket állít a magyar-görög kapcsolatoknak és példát mutat az eljövendő nemzedékeknek. Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel adózunk mindazoknak, akik részt vettek az építési munkálatokban 1881 és 1893 között."

Türr István 1881-ben kapott megbízást a görög kormánytól a Korinthoszi-csatorna építésére, a munkálatok 1882. május 4-én kezdődtek. Gerster Béla a tanulmányi terveket készítette, az építési technológiát dolgozta ki, és ő vezette a kivitelezést. A csatorna építésén a 4000 munkás 11 millió köbméter követ termelt ki, a kivitelezés során 1200 tonna lőport, 450 tonna dinamitot használtak fel. A vízi utat 1893. augusztus 6-án adta át I. György görög király Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében.

A Korinthoszi-csatorna több mint 6 kilométer hosszú, vízmélysége 8,5 méter, a vízfelszínen 25, az alján 22 méter széles, és 325 kilométerrel rövidítette le az Adria és Athén közötti utat. A csatorna napi 30, legfeljebb 6.000 tonnás hajót képes egy irányban átengedni. A vízi úton - amelyet az Athén-Pátra autópálya hídja is keresztez - évente 11 ezer hajó halad át, főként turistákat szállító járművek, de számos teherhajó is igénybe veszi.



Tartomány:Peloponnészosz
Cím:Korinthosz
GPS: 37° 56′ 19.0914″, 22° 55′ 56.05788″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward