» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Cote d'Azur


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Komoly problémát jelent hogy a korábban nomád módon élő medúzák lassanként letelepednek: fél évszázaddal ezelőtt 12 éves ciklusokban érkeztek, négy-öt évet éltek egy helyen, majd továbbköltöztek. A szakemberek a globális felmelegedéssel magyarázzák azt, hogy manapság egész évben jól érzik magukat a francia partoknál. A víz a partok mentén ugyanis egyre sósabb és ez vonzza a sóimádó tengeri lényeket.


Korongmedúza -  lilás színű világító medúzák

A Villafranche-sur-Mer oceanográfiai megfigyelőállomása rendszeres előrejelzést ad ki a rendkívül fájdalmas sebet okozó korongmedúza (Pelagia noctulica) medúzafaj Cote d'Azur-i támadásairól.

A vízben lebegő, 6-8 centiméteres ernyőjű tengeri faj csalánsejtjei az ember bőrfelületével érintkezve allergiás reakciót váltanak ki. A "medúzacsípés" egy órán belül görcsöt és éles fájdalmat okozhat, hatására a vérnyomás hirtelen felszökik, ami a legsúlyosabb esetekben akár agyvérzést vagy szívbénulást is okozhat, ezért fontos, hogy 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjon az áldozat.

2006 nyarán a medúzák 72 napra megszállták Cannes három ingyenes strandját a nyaralók és a turisták legnagyobb keserűségére.

A megfigyelési rendszert Villefranche-sur-Mer oceonográfusai dolgozták ki, akik külön csoportot hoztak létre a kellemetlen tengerlakó életmódjának és előfordulásának kutatására. Megállapították, hogy a faj életciklusa és reprodukciós időszaka hosszabb, mint korábban feltételezték. A medúzák a tenger mélyén élnek és a tengeráramlatok sodrásában lebegve változtatnak helyet.

A kutatások kiderítették, hogy ezek a medúzák egész évben megtalálhatók egy olyan övezetben, amely a parttól 5-35 kilométerre húzódik. A MedAzur rendszer napi megfigyelésekre és az azok adatait feldolgozó modellezésre épül.

A medúza-őrjáratokban részt vevő hajókat távirányított képalkotó rendszerekkel szerelték fel, ezek segítségével naponta ellenőrzik, kialakultak-e olyan medúzarajok, amelyek a partot veszélyeztethetik. Az adatokat reggel 4 és 6 között rögzítik, majd betáplálják olyan számítógépes modellekbe, amelyek a hullámok mozgását, a szél erejét és a medúzák táplálékául szolgáló planktonok minőségét és mennyiségét is figyelembe veszik - mindebből már következtetni lehet arra, mikor valószínűsíthető a kellemetlen úszótársak megjelenése a strandok közelében. Ilyenkor jobb a parton maradni, vagy legalábbis felkészülni a medúzatámadás eshetőségére és a védekezésre.

2011-ben a mentők beavatkozására 10 523 alkalommal volt szükség a francia partokon - 5316 esetben medúzacsípés miatt kellett segítséget nyújtaniuk.

Kockamedúza

2008-ban jelent meg először Marseille partjainál a csak tengeri darázsként emlegetett kockamedúza (Chironex fleckeri), amely az ausztrál és a dél-ázsiai trópusi vidékekről érkezett Európába. A kockamedúza a világ egyik legmérgezőbb állata: csípése néhány perc alatt véralvadással járó halált okoz.

Portugál gálya

A portugál gályának (Physalia physalis) nevezett nagy testű hólyagos medúzák pedig az Atlanti-óceán strandjain okoznak
ijedtséget. A portugál gályák öt-hat évente tűnnek fel a vízfelszínen, úszóhólyagjukat a szél hajtja. Amikor megjelennek, azonnal minden fürdőzőnek ki kell jönnie a tengerből, mert egyetlen ilyen medúza tapogatója akár tíz méteres körzetben is kárt okozhat. Volt, amikor tíz perc alatt húsz ijedt fürdőzőt kellett ellátni az elsősegélyhelyen.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Villefranche-sur-Mer
GPS: 43° 42′ 12.82716″, 7° 18′ 34.35984″
Honlap: http://www.obs-vlfr.fr/web/index.php

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward