» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Cote d'Azur


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Villefranche-sur-Mer.


Saint Pierre kápolna

 Jean Cocteau freskó

Les Musées de la Citadelle

A citadellában több ingyenes múzeum is található.

Fondation Musée Volti: bronz, réz és terrakotta nőket ábrázoló szobrok.

Musée Goetz-Boumeester: Henri Goetz szürrealista festő és Christine Boumeester művei, de megtalálható Picasso, Miro, Hartung és Picabia is.

Collection Roux: kerámia figurák, amelyek bemutatják a reneszánsz és középkori élet mindennapjait.

Salle-Souvenir du 24éme BCA: A francia katonaság (1876-1939) gyalogosait fényképekkel, metszetekkel, tárgyakkal és zászlókkal bemutató múzeum.

Oceanográfiai megfigyelőállomás

Rendszeres előrejelzést ad ki a rendkívül fájdalmas sebet okozó korongmedúza (Pelagia noctulica) medúzafaj Cote d'Azur-i támadásairól.

A vízben lebegő, 6-8 centiméteres ernyőjű tengeri faj csalánsejtjei az ember bőrfelületével érintkezve allergiás reakciót váltanak ki. A "medúzacsípés" egy órán belül görcsöt és éles fájdalmat okozhat, hatására a vérnyomás hirtelen felszökik, ami a legsúlyosabb esetekben akár agyvérzést vagy szívbénulást is okozhat, ezért fontos, hogy 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjon az áldozat.

A megfigyelési rendszert Villefranche-sur-Mer oceonográfusai dolgozták ki, akik külön csoportot hoztak létre a kellemetlen tengerlakó életmódjának és előfordulásának kutatására. Megállapították, hogy a faj életciklusa és reprodukciós időszaka hosszabb, mint korábban feltételezték. A medúzák a tenger mélyén élnek és a tengeráramlatok sodrásában lebegve változtatnak helyet.

A kutatások kiderítették, hogy ezek a medúzák egész évben megtalálhatók egy olyan övezetben, amely a parttól 5-35 kilométerre húzódik. A MedAzur rendszer napi megfigyelésekre és az azok adatait feldolgozó modellezésre épül.

A medúza-őrjáratokban részt vevő hajókat távirányított képalkotó rendszerekkel szerelték fel, ezek segítségével naponta ellenőrzik, kialakultak-e olyan medúzarajok, amelyek a partot veszélyeztethetik. Az adatokat reggel 4 és 6 között rögzítik, majd betáplálják olyan számítógépes modellekbe, amelyek a hullámok mozgását, a szél erejét és a medúzák táplálékául szolgáló planktonok minőségét és mennyiségét is figyelembe veszik - mindebből már következtetni lehet arra, mikor valószínűsíthető a kellemetlen úszótársak megjelenése a strandok közelében. Ilyenkor jobb a parton maradni, vagy legalábbis felkészülni a medúzatámadás eshetőségére és a védekezésre.

2011-ben a mentők beavatkozására 10 523 alkalommal volt szükség a francia partokon - 5316 esetben medúzacsípés miatt kellett segítséget nyújtaniuk.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Villefranche-sur-Mer
GPS: 43° 42′ 15.23412″, 7° 18′ 35.8884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward