» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Barcelona kihagyhatatlan látnivalói.


Barcelona Európa egyik legszebb tengerparti helye. Ha egy városi kirándulást egy tengerparti nyaralással szeretné összekapcsolni, akkor a Costa Brava -i spanyol metropolisz a megfelelő hely. 

Barcelona 26 csillagos éttermet, valamint öt luxus divat- és hét Rolex üzletet kínál.

Legfontosabb látnivalók közé tartozik még a Güell park, a La Rambla sétány, a csodálatos Palau de la Música Catalana koncertterem és a Montjuïc-kastély, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra és a tengerre.

LÁTNIVALÓK

Gaudi épületei Barcelonában

Európában Antoni Gaudí (1852-1926) katalán építész a szecesszió egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége. Fantasztikus épületei - a Sagrada Família, a Güell park, a Casa Mila és a Casa Batlló Barcelonában - ma is csodálatra késztetik az embereket. A Casa Milá és a Casa Batlló Barcelona lakóépületnek tervezett, ma már múzeumként működő jellegzetes épületei. 

A Casa Milà, Gaudí egyik fantasztikus alkotása a Passeig de Gràcia sugárúton áll. A Milà család megbízta az építészt a hatemeletes ház építésével, amelyben a legnagyobb lakást ők maguk is elfoglalták. Műszaki szempontból 1912-ben messze megelőzte korát, a légkondicionálás helyett természetes szellőzéssel, a teherhordó falak helyett pedig rugalmas helyiségelrendezéssel. A La Pedrera, azaz a kőbánya becenevet kapta, mivel homlokzata nagyon szabálytalan és sok kiálló részből áll. A kovácsoltvas erkélyrácsok hínárra emlékeztető absztrakt szobrok.

A látógató az öt emeleten egy eredetileg berendezett és díszített lakást tekinthet meg a 20. század első harmadából, valamint a padláson Gaudí összes művét bemutató kiállítást. 270 boltíve olyan benyomást kelt, mintha egy óriás bálna csontvázában lennénk. A tetőterasz fölött szellőzőaknák, lépcsőházak és kémények emelkednek, mint megkövült harcosok. Koncerteket is tartanak itt.

Sagrada Família

Antoni Gaudi legismertebb műve a Barcelona jelképévé magasodott Sagrada Família (Szent Család) - templom. A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban.

Bár a bazilika legkorábban 2026-ban készülhet el, Antoni Gaudí fő művének tekintik. A megbízást csak az 1882-es építkezés megkezdése után vállalta el, amikor a neogótikus stílus dominált, és a modernizmus stílusában dolgozott tovább. Ennek során a természetből vett formákhoz igazodott. Ilyen például az úgynevezett Születés homlokzatának központi portálja, amelyet egy ciprusfa koronáz. 18 tornyot terveztek, de Gaudí életében (1852-1926) csak a Szent Barnabás harangtorony valósult meg.

Két felvonó viszi a látogatókat 65 méteres magasságba. A Mária-torony 2021-ben készült el, és egy tizenkétágú, világító csillag koronázza. Még nem épült meg a főtorony, amely 172,50 méteres magasságával a világ legmagasabb templomtornya lesz. A belső tér viszont 2010 óta teljes. Itt kőoszlopok támasztják alá a boltozatokat, amelyek faként ágaznak felfelé, és egyfajta leveles tetőben végződnek. A színes ablakokat Joan Vila-Grau festő és üvegművész tervezte.

Parc Güell - zöld oázis mozaikokkal

Antoni Gaudí ismét: Eusebi Güell már 1886-ban megbízta őt új lakóhelye, a Palau Güell építésével. Az angol kertekért rajongó iparmágnás 1900-tól ezt a parkot alakíttatta ki. A nehéz pénzügyi helyzet miatt az építész a költséghatékony építkezésre fordított figyelmet: A nagy földmozgások elkerülése érdekében a terveket a dombos terephez igazította, amelybe szervesen illeszkednek a támfalak és teraszok. Az építőanyagok nagy része vagy magáról az építkezésről vagy a környékről származik. A mozaikkövek például a közeli kerámiagyárak hulladékai.

Így jött létre három lakóépület és több, gazdag díszítésű funkcionális épület: a bejárati részen két kerámiatöredékekkel borított pavilon áll kapualjként, a sárkánylépcsőház körül a színes mozaikos sárkány, amely az épület nevét adja, két grottát, egy szökőkutat és egy ódon épületet. A természet központi terét egy hullámzó, padként is szolgáló, apró kerámia- és kristálykövekkel borított korlát szegélyezi. A dekorációban absztrakt motívumok váltakoznak az állatövi jegyekkel, csillagokkal, virágokkal és halakkal.

Barri Gòtic

Gótikus negyednek nevezett városrész a legrégebbi Barcelonában. A középkori utcák mellett egyik legfőbb nevezetessége a Barcelonai Katedrális gótikus épülete, aminek az alapjait a 13. században tették le. A templom arról is nevezetes, hogy itt kereszteltek meg hat, Kolumbusz Kristóf által Európába hozott amerikai őslakost.

La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia

A katalán gótika e háromhajós és két harangtornyos remekművének építése 1298-tól 1913-ig tartott. A nagy ablakok ellenére a katedrális meglehetősen árnyékosnak, a kripta pedig szinte kísértetiesnek tűnik. Tizenkét kápolnája szinte rejtve van, a pálmákkal, magnóliákkal és narancsfákkal díszített kerengő pedig, ahol 13 lúd lakik, olyan, mint egy kert. Ezek részei Santa Eulaia, Barcelona védőszentjének legendájának, aki egy alabástrom koporsóban nyugszik.

A belső térben Guerau Gener, Gabriel Alemany és Bernat Martorell oltárképei találhatók. Minden korszakból származó ólomüveg ablakok, egy filigrán faragott kórusszék és a fekete feszület, amely állítólag segített legyőzni a török flottát a lepantói tengeri csatában.

Vasárnaponként a városlakók, fiatalok és idősek a katedrális előtt gyűlnek össze a hagyományos sardanára. Ez a körtánc a katalán identitás része.

Torre Glòries

Gaudihoz hasonlóan Jean Nouvelt is a Barcelonától északra fekvő Montserrat-hegység lekerekített formája ihlette a Torre Glòries tervezésekor. 

A 2005-ben felavatott épület a város egyik jellegzetes épülete, amely 144 méter magasra emelkedik. A kilátóteraszról 360°-os kilátás nyílik a városra.

Nappal az alumíniumból és üvegből készült homlokzat a sötétkéktől a fehérig tartó szabálytalan színátmenettel egy szökőkútra emlékeztet. Éjszaka 4500 különböző színű LED-projektorral világítják meg.

A tizenegy felvonó közül néhány üvegből készült, ami a 125 méter magasan lévő 30. emeletre, a kilátószintre való feljutásnak további varázst kölcsönöz. A tervezés során Nouvel ügyelt arra, hogy a Sagrada Família magassága alatt maradjon, így tisztelegve Antoni Gaudí előtt. 

A torony alján egy multimédiás kiállítás Barcelona ismeretlen oldalát mutatja be.

Palau de la Música Catalana - a zene temploma

Az 1905 és 1908 között Lluís Domènech i Montaner tervei alapján épült hangversenyterem bármennyire is játékosnak tűnik, modern módon épült. A központi acélkeretbe nagyméretű ablakokat építettek be, amelyek rengeteg természetes fényt engednek a "zenedoboz" belsejébe. Ehhez járul még a szobrokkal, mozaikokkal, ólomüveggel és kovácsoltvasakkal gazdagított dekoráció. Ez teszi a modernista stílusú épületet, amely 1997 óta az Unesco világörökség része, az építészet szerelmesei számára éppúgy érdekessé, mint a zene rajongói számára. Egy vezetett túra tehát éppúgy érdemes, mint egy koncertlátogatás.

A nagy terem és a színpad, amely fölött az orgonasípok trónolnak, harmonikus egységet alkot. A német Eberhard Friedrich Walcker által tervezett hatalmas hangszer 63 regiszterrel rendelkezik négy manuálon. A Palau vendége volt többek között az Orfeó Català katalán népi kórus, amelynek a Palau-t építették, Richard Strauss, Igor Stravinsky, Szergej Rahmanyinov és Montserrat Caballé.

La Boquería

A világ egyik leghíresebb, legpatinásabb, festői szépségű piaca és vásárcsarnoka a La Boquería.

Barcelonában tényleg nincs hiány piacokból. A Mercat de Sant Josep de la Boqueria, amely egy 1835-ben lebontott kolostorról kapta a nevét, azonban magabiztosan állítja, hogy a világ legjobbja. Ezen a helyen már 1217-ben húskereskedelmet folytattak, 1840-től pedig Josep Mas i Vila tervei alapján épültek a jelenlegi acél- és üvegcsarnokok. Nem zárt épületnek, hanem fedett szabadtéri piacnak tervezték. A Ramblasra néző, különösen fotogén portált Antoni de Falguera i Sivilla építész tervezte.

A vendégek "Barcelona gyomrában" a Pinotxo bárban vagy a másik tíz pult valamelyikében telepedhetnek le, élvezhetik a tapasokat, tortillákat, paellát, sonkát egy cava mellett, és vásárolhatnak kulináris ajándéktárgyakat. A közel 2600 négyzetméteres árusítóhelyen a világ minden tájáról származó húsok, halak és tenger gyümölcsei, sajtok, kenyér, olajbogyó, gyümölcsök és zöldségek hatalmas választékát kínálják.

Camp Nou - a futballrajongók Mekkája

Az 1957-es megnyitása óta az aréna az FC Barcelona otthona, és közel 100 000 néző befogadására alkalmas, Európa legnagyobb futballstadionja. Az elnöki páholy, VIP-szalonok, valamint több televíziós stúdió, sportorvosi központ, a labdarúgó veteránok számára kialakított terület, az FC Barcelona klubmúzeum és egy kápolna is helyet kapott.

Sok-sok ezer szurkoló látogatja naponta az arénát és a hozzá tartozó, lenyűgöző múzeumot, valamint komoly összegeket költenek a klub elképesztően látványos, több emeletes ajándékboltjában is.

A program múzeumlátogatással és Camp Nou-túrával kezdődik, beleértve a panorámát és a Lionel Messinek szentelt területet, aki több mint 21 évig játszott az FCB-ben. A túra a trófeaszekrénnyel és egy interaktív teremmel folytatódik, ahol a "Barça" történetének mérföldköveit lehet megtapasztalni. A skála felső végén találhatók a VIP- és privát területek, a játékosok kabinjai, a sajtó területe és egy professzionális fotóstúdió.

Montjuïc

A turisták ezreit vonzó erődítményben a város lakói az elnyomás jelképét látják, miután az egyik várárokban végeztette ki a Franco-diktatúra (1939-1975) Lluis Companys katalán kormányfőt és ellenálló társait, és egészen 1960-ig politikai foglyok ezrei sínylődtek a vár falai között. 

A katalánok évszázadok óta idegen testnek tekintik a Montjuic-hegyen épült várat és "Katalónia Gibraltárját látják benne". A történelem során a spanyol kormányok mindig arra használták az erődöt, hogy sakkban tartsák vele Barcelona lakosságát. Espartero tábornok 1842-ben ezernél több gránátot lövetett ki onnan a városra, hogy legyőzze a felkelőket. 1909-ben az egyik várárokban végezték ki Franesco Ferrer i Guardia anarchista pedagógust, 1940. október 15-én pedig Companys katalán kormányfőt, akinek ezek voltak az utolsó szavai: "Katalóniáért halok meg".

Fundació Joan Miró és Torre de comunicacions

A Montjuïc-hegy lábánál egy fehér, tiszta kocka formájú épületben található a világ legnagyobb Joan Miró (1893-1983) műveinek gyűjteménye. 217 festménye, 8000 rajza, 178 szobra, négy kerámiája és kilenc textíliája mutatja művészi fejlődését a katalán népművészettől a kubizmuson és a dadaizmuson át a szürrealizmusig, amellyel kilépett az ábrázoló művészetből.

A kiállítási tárgyak többségét maga a művész adományozta, de olyan kollégák neki szentelt művei is láthatók, mint Max Ernst, Marcel Duchamp, Antoni Tàpies és Pipilotti Rist, a kétévente kiosztott Joan Miró-díj nyertese.

Torre de comunicacions de Montjuïc

Az 1991-ben elkészült tévétorony Santiago Calatrava építész összetéveszthetetlen kézjegyét viseli. Alakja egy 136 méter magas sportolót szimbolizál, aki az olimpiai lángot viszi.

Las Ramblas

A Las Ramblas sétálóutca Barcelona legnépszerűbb promenádja.

A város leghíresebb sétánya a Placa de Catalunya térről öt szakaszon, 1,2 kilométer hosszan húzódik le az régi kikötőig, ahol a Kolumbusz-oszlop jelzi a végét. A platánok alatt utcai kávézók váltakoznak kioszkokkal, virágárusokkal, zenészekkel és pantomimesekkel. A Rambla de Sant Josep és a Rambla dels Caputxins közötti átmenetnél ezek a zavaró tényezők sok sétálót arra késztetnek, hogy figyelmen kívül hagyja Joan Miró sárga, kék és piros színű kerek padlómozaikját.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a Ramblas mentén félúton a Gran Teatre del Liceu, Barcelona legnagyobb operaházának homlokzatát. Két tűzvész után 1999-ben itt nyitották meg a harmadik épületet a Turandot című operával. A Nagyteremben 2286 opera-, koncert- és musicalrajongó foglalhat helyet. A Tükörszalon mennyezeti és falfestményekkel, márvánnyal és csillárokkal gazdagon díszített. A program egyik középpontjában Richard Wagner művei állnak - csak Bayreuthban van nagyobb fesztivál az ő műveiből.Tartomány:Katalónia
Település:Barcelona
GPS: 41° 23′ 6.23004″, 2° 10′ 24.2526″
Honlap: https://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward