» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Látnivalók és tippek Münchenben és környékén.


Napfürdőzés és séta az Angol kertben, lakmározás a Viktualienmarkton vagy vásárlás a Kaufingerstraße-n - Bajorország fővárosaként München számos különleges látnivalójával abszolút turistamágnes. Évente több millióan utaznak Münchenbe, hogy megismerjék a tipikus bajor mentalitást - és persze, hogy megigyák a finom bajor sört.

Sokan a várost olyan jól ismert fesztiválokkal kötik össze, mint az Oktoberfest vagy olyan helyek, mint a BMW World.

München azonban ennél sokkal többet kínál. A zsúfolt látnivalóktól távol, csodálatos kirándulóhelyek várják, hogy felfedezzék őket. 

Sokak szerint Németország egyik legszebb tere a müncheni Marienplatz, ezt mindenképp érdemes megnézni, de a város érdekességei közé tartozik híres harangjátéka és a Frauenkirche székesegyház a zöld kupoláival. Egy séta a Viktualienmarkt mentén a szemnek is lakoma, de különösen az ízlelőbimbóknak, hisz a piacon több mint 100 árus kínálatát lehet végigkóstolni.

A vásárlás szerelmesei különösen élvezhetik a csodás bevásárlóutcákat, például a Ludwigstraßét vagy a Maximilianstraßeét, míg az építészeti remekművek kedvelői a Nymphenburgban, a Wittelsbach család nyári rezidenciájaként épült gyönyörű palotában gyönyörködhetnek.

1. Westpark

Nyáron sok müncheni lakos az ebédszünetben vagy munka után a híres Eisbachba, az Angol Kertbe jár, hogy gyorsan felfrissüljön. A legendás Eisbach-hullám szinte egész évben vonzza a szörfösöket, és még az amatőrök számára is izgalmas látványt nyújt. De az Angol Kert ősszel és télen is nagy népszerűségnek örvend mérete és gyönyörű sörkertjei miatt.

Az angol kert tehát már régóta nem számít bennfentes tippnek. Ha München zöldövezetét a kitaposott útvonalon kívül szeretné felfedezni, akkor a Sendling-Westpark kerületben található gyönyörű Westparkot ajánljuk. Ezt a Mittlerer Ring egy nyugati és egy keleti részre osztja. A mesterséges dombok és völgyek, valamint két szép tó az Alpok előterének tájára emlékeztetnek. A nyugati részen a Kelet-Ázsia együttes egy másik kontinensre repíti Önt. Itt minden olyan esztétikusan van kialakítva, hogy biztosan több száz fényképet fog készíteni. Mindenképpen tegyen egy kitérőt a tószínpadhoz, amely egy természetes kőből készült félköríves amfiteátrum.

Ha a gyomra kezd korogni, térjen be a Wirtshaus am Rosengarten sörkertjébe. Itt készítik a világ legjobb Kaiserschmarrnját. A keleti részen a Bauwagencafé Gans am Wasser (Lúd a vízparton) gyönyörű sörkertjével közvetlenül a Mollsee-tó partján hívogat.

2. Vaddisznók és rengeteg kaland a Grünwald erdei kalandközpontban

A Grünwaldi Erdei Élményközpont gyönyörűen zöldövezetben, a zsúfolt turistautaktól teljesen elzártan, a Grünwald és Straßlach közötti erdőben található. Itt nemcsak a vaddisznókat figyelheti meg közelről, hanem igazi erdei kalandot is átélhet. Egy gyönyörű ösvény vezet végig az erdőn, és lehetőséget kínál a gyerekeknek, de a felnőtteknek is, hogy az egyes állomásokon minden érzékszervükkel megismerjék az erdő titkait.

A Grünwalder Sauschütt több évszázadon át a bajor udvari vadászatok bázisaként szolgált. Ha mélyebben szeretne elmerülni a vadászat történetében, látogasson el az erdei élményközpontban található II. Miksa király 1863-as királyi vadászpavilonjába. Állítólag még Napóleon francia császár is itt szállt meg, amikor visszatért az oroszországi hadjáratából.

Tömegközlekedéssel is kényelmesen megközelíthető a kalandközpontot. Szálljon fel az S-Bahnra Höllkriegelskreuthig, majd a 271-es busszal a "Friedhof" megállóig. Innen 10 perces séta, amely ki van táblázva. 

3. Túrázás és lakoma München kapujában: Andechsi kolostor

Mi lehet jobb, mint egy frissen csapolt sörrel és finom falatokkal kényeztetni magunkat egy kellemes túra után? Az Ammersee-tó "Szent Hegyén" található Andechs kolostor világhírű sörfőzdéje tiszta élvezetet ígér testnek és léleknek. Ez a kirándulóhely hétvégén igen népszerű, de ha hétközben is szán rá egy napot, akkor nyugodtan túrázhat és lakmározhat.

A kolostorhoz vezető út kb. egy órát vesz igénybe S-Bahnnal vagy autóval. Herrschingből a Kienbach patak mentén halad a túraút a Kiental-völgyön keresztül. Az itteni hangulat szinte meseszerű: egy elvarázsolt erdő lenyűgöző szurdokkal, különleges sziklákkal, nagy gyökerekkel. Családok számára különösen praktikus, hogy az útvonal nem különösebben meredek, és nagyrészt még babakocsival is járható.

Az emelkedő után a feljutás jutalma a festői Andechs környékére és a Bajor-Alpokra nyíló csodálatos kilátás. Térjen be a Bräustüberlbe, és kóstolja meg a világhírű Andechs sört. A Bräustüberl a régióból származó hideg és meleg bajor specialitások széles választékát kínálja, vagy akár házi készítésű ételeket a kolostor saját hentesüzletében. Legyen szó Leberkäséről vagy grillezett csülökről, a tipikus bajor ételeket mindenképpen ki kell próbálni.

4. Garmisch-Partenkirchen alpesi paradicsoma mindössze 1 ½ órányira van Münchentől

Sok müncheni nyaralót vonzanak a hegyek. Különösen a jól ismert Garmisch-Partenkirchen síparadicsom vonzza a látogatókat számos túrázási lehetőséggel, gyönyörű fürdőtavakkal és egy festői sétálóutcával, számos étteremmel, ahol megállhat és jól érezheti magát. Münchenből regionális vonattal mindössze másfél óra alatt ide lehet érni. Ahogy egyre közelebb kerül a hegyekhez, élvezze a gyönyörű utazást a bajor falvakon keresztül.

Garmisch-Partenkirchenben is van néhány igazi bennfentes tipp. A híres Eibsee általábantúl zsúfolt, ezért érdemes inkább a Riessersee-t választani, amely kisebb, de legalább olyan szép. A Wetterstein-hegységben 785 méter magasan fekvő tóhoz egy kis túraúton lehet eljutni. Ha nem vagy olyan jó gyalogos, akkor autóval eljuthatsz az Aule Almig, és onnan gyalogolhatod végig az utolsó részt. A tónál aztán egy igazán lélegzetelállító panoráma vár a Kramer és a Waxenstein kilátásával.

Természetesen utána nem maradhat el egy kis séta a városban. Míg a garmischi sétálóutca meglehetősen modern, sok üzlettel, addig Partenkirchen városrészben a hagyományos oldalát is megtapasztalhatja. Különösen a Ludwigstraße, a sok szép házzal, megér egy látogatást. A jól ismert Garmisch & Aspen mozi központ környéke a Lammban sokkal kevésbé zsúfolt és szintén nagyon szép.

5. Bennfentes tipp a művészet szerelmeseinek: híres művészek nyomában Murnau am Staffelsee-ben

A müncheni Pinakothek der Moderne Európa egyik legnagyobb műgyűjteménye. Négy grafikai, építészeti, művészeti és formatervezési múzeum található egy fedél alatt. Nem kérdés, hogy a Pinakothek ezért München egyik legnépszerűbb látnivalója. Különösen hétvégén azonban sok látogató sétálgat az itteni művészeti csarnokokban. Ha ez túl zsúfolt az Ön számára, akkor jobb, ha Münchenből a Murnau am Staffelsee művészfaluba utazik. Itt a művészet és a kultúra a festői tájjal és a város bájával párosul. A város Garmisch-Partenkirchen felé vezető úton fekszik, és alig egy óra alatt elérhető autóval vagy regionális vonattal.

Murnau számos neves művész számára inspiráló helyszínnek számít. Különösen Wassily Kandinszkij és Gabriele Münter művészpáros, valamint Alexej von Jawlensky és Marianne von Werefkin merített ihletet a Staffelsee környéki régióból. A Murnau városában tett művészeti sétán a jelentős helyszíneken nyomon követheti, hogy a művészek milyen motívumokat ihlettek. A piacról például alig 10 perc alatt elérheti a Münter-házat, Gabriele Münter művésznő egykori otthonát. A Murnau fölött található házból csodálatos kilátás nyílik a művészfalura.

A Murnaui Kastélymúzeumban a "Der Blaue Reiter" művészmozgalomról is izgalmas és érdekes tényeket tudhat meg. Itt megtekintheti a művészek néhány alkotását is. A múzeum egyébként a gyerekek számára is bennfentes tipp. A fiatal művészetkedvelők számára több állomás is van, ahol a művészetet játékos módon lehet felfedezni.

A Murnauban található Grießbräu sörfőzde hosszú múltra tekint vissza, ami a söröző rusztikus hangulatában is tükröződik. Szép ajándéktárgy az itt kapható sörlikőr.

6. A müncheni csúcspont: gyönyörű tavak a közelben

Münchenben és környékén számos fantasztikus tó hívogat túrázni, kerékpározni, úszni és pihenni. A legjobb az egészben, hogy a legtöbb tó S-Bahnnal vagy regionális vonattal is könnyen megközelíthető, és nem igényel hosszú utazást.

Bajorország második legnagyobb tava a Starnbergi-tó, amely Münchentől délre, mintegy félórányi autóútra található, és a főpályaudvarról S-Bahnnal könnyen megközelíthető. Kényelmes elhelyezkedése és gyönyörű hangulata miatt nagyon népszerű a müncheniek és a turisták körében egyaránt. Különösen hétvégén eléggé zsúfolt.

Titkos ékszer tehát a Wörthsee. Bajorország egyik legszebb és legtisztább tavaként legalább olyan szép, mint a Starnbergi-tó, de sokkal csendesebb. Tegyen egy túrát vagy kerékpártúrát a tó körül, majd frissüljön fel a szabadtéri medencék és strandfürdők egyikében. Az evezős csónakkölcsönzés szintén nagyon ajánlott.

A München melletti Ammersee nyáron kellemes 24 Celsius-fokos. A kristálytiszta víz minősége kiváló. A víz szerelmesei számos kijelölt fürdőhelyet és sekély partot találnak. Aki egy kicsit sportosabban szereti, annak az Ammersee környékén számos vízi sportot kínálnak - többek között vitorlázást, szörfözést, kenuzást és stand-up paddlinget. A tó környéke kerékpározásra és túrázásra is ideális, mivel nincs messze olyan hegyektől, mint az Ammergaui Alpok.Tartomány:Bajorország
Település:München
GPS: 48° 8′ 13.58844″, 11° 34′ 31.37592″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward