Éjszakai vonatközlekedés indul Bécs és Brüsszel között

2020. január 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

Éjszakai vonatközlekedés indul Bécs és Brüsszel között

Nemzetközi éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és több európai nagyváros között.





Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat év után a belga fővárosba tartó első nemzetközi éjszakai szerelvény Bécsből indul vasárnap este - közölte a helyi sajtó vasárnap.

A Bécset és Brüsszelt összekötő, heti kétszer közlekedő éjszakai vasúti járat az ÖBB osztrák vasúttársaság közreműködésével valósul meg.

A vasárnap este induló szerelvény hétfőn 11 óra előtt néhány perccel fut be a belga főváros déli pályaudvarára. A mintegy 14 órás út tizenöt megállót, köztük az ausztriai Innsbruckot, a németországi Nürnberget, Frankfurtot, Kölnt, valamint a kelet-belgiumi Liege-t érinti. Vissza este hat óra után indul és reggel fél kilencre ér az osztrák fővárosba. A legolcsóbb jegyek ára 29,90 euró (mintegy 10 ezer forint).

Az osztrák szolgáltatón keresztül a belga főváros olyan nemzetközi hálózathoz csatlakozik, amely közvetlen éjszakai vasúti összeköttetést biztosít Európai szinte valamennyi nagyvárosa, köztük Budapest között.

A La Libre Belgique című belga napilap tájékoztatása szerint az SNCB belga vasúti társaság a megnövekedett nemzetközi díjak, valamint az olcsó fapados légitársaságok megjelenésével jelentősen visszaesett utasforgalom miatt döntött úgy 2003-ban, hogy felhagy az éjszakai vonatok közlekedtetésével.

Friss tanulmányok azonban azt mutatják, hogy sokan a repüléssel összefüggő félelmeik, mások a repüléssel járó káros környezeti hatások miatt érzett aggodalmuk miatt választják a vasutat egyre gyakrabban utazásaikhoz.

Az ÖBB egyébként Ausztria legnagyobb környezetbarát vállalata, ugyanis a vonatközlekedésben felhasznált áram 100 százaléka megújuló energiaforrásból származik. Évente 474 millió utast szállít, 2018-ban pedig - 96%-os pontossággal - Európa legmegbízhatóbb vasúttársaságai közé tartozott. A vállalat évente kétmilliárd eurót fektet a vasúti infrastruktúrába.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play