Azt hitték, áprilisi tréfa a bécsi Óriáskerék

2023. március 31.

print Eurocomm-PR

Azt hitték, áprilisi tréfa a bécsi Óriáskerék

122 évvel ezelőtt, 1897. július 3-án emelkedtek először a magasba a bécsi Óriáskerék gondolái. Már az engedélyezése sem volt zökkenőmentes, többször le akarták bontani és egyszer ki is gyulladt – ma mégis az osztrák főváros egyik jelképe.





"Áprilisi tréfa, vagy mi ez?" – kiáltott fel a legenda szerint a bécsi építési hatóság vezetője, amikor belenézett az Óriáskerék terveibe, amelyet I. Ferenc József császár trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából akartak felállítani a Práterben. A 64 méter magas konstrukciót Walter B. Basset és Harry Hitchins brit mérnökök tervezték az Angliában divatos "Giant Wheel"-ek mintájára.

A mára Bécs egyik jelképévé vált Óriáskerék végül azután kapta meg az építési engedélyt, hogy a Bécsi Műszaki Egyetem hídépítő professzora, Hofrat Ing. Johann Brick számításaival igazolta az elképzelés működőképességét.

A következő nehézséggel a szerkezet megépítésekor szembesültek: a 16 tonnás tengelyt szállító kocsi, amelyet 16 ló húzott, mozdíthatatlanul belesüppedt a Práter puha talajába. Végül egy sínpárt fektettek le, ezen szállították az Óriáskerék acélelemeit a helyszínig. Az osztrák főváros új attrakciója végül 1897. július 3-án kezdte meg a működését, és már az első nap tízezren szálltak fel rá, hogy megcsodálják Bécs panorámáját. 

Az eredeti elképzelés szerint az Óriáskerék csak néhány szezonon át maradt volna a Práterben, az első világháború után pedig konkrét tervek is születtek a konstrukció lebontására. Mivel a bontás többe került volna, mint amennyit a 430 tonnányi fémért kaptak volna, végül maradt minden a régiben.

1944. szeptember 16-án az Óriáskerék mind a 30 gondolája megsemmisült, amikor a szomszédos kilátóvonatról átterjedt a tűz az attrakcióra. A 2. világháború után ismét szóba került a lebontása, de olyan sok pénzt emésztett volna fel, hogy inkább újjáépítették az akkor már műemlékvédelem alatt álló szerkezetet. Az alapanyag- és szakemberhiány ellenére viszonylag rövid idő alatt működőképes állapotba hozták az Óriáskereket – igaz, csak 15 gondolával.

2002-ben az egész szerkezetet felújították, 2016-ban pedig 3 millió eurós ráfordítással lecserélték az 1947-ből származó gondolákat. Az újak már klimatizáltak illetve fűthetőek, és négy helyett hat ablakuk van, akárcsak az eredetieknek. A leszerelt 15 gondola mindegyike gyorsan új tulajdonosra és új funkcióra talált: kerti laknak és tárgyalónak egyaránt használják őket. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play