Meglepő szokáson nevetnek a franciák április elsején

2023. március 31.

print Hetedhétország.hu

Meglepő szokáson nevetnek a franciák április elsején

A „poisson d’avril” egy április 1-jei vicc. Franciaországban, a gyerekek egy hal képét ragasztják társaik hátára, majd amint felfedezték, felkiáltanak: ’Április hala!’





A szokás a 16. századból ered. 1564-ben IX. Károly francia király kiadta a Roussillon-i ediktumot, amelyben kijelentette, hogy az újév első napja ezentúl január 1-je lesz. Ezelőtt a királyságban nem volt egységes a dátum: a legtöbb helyen március végén, Boldogasszony ünnepe körül vagy húsvétkor tartották, de például Lyon-ban karácsonykor jött el az új esztendő.

© Benoît Prieur / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

1882-ben XIII. Gergely pápa ezt kiterjesztette az egész keresztény világra a gregorián naptár bevezetésével. Nagyon sokan azonban ezt nem voltak hajlandóak elfogadni, és továbbra is március végén ünnepelték az újévet január 1-je helyett.

Azok, akik beletörődtek a változásba, elhatározták, hogy megviccelik a lázadókat és a régi szokás szerint ajándékot adtak nekik, csakhogy nem igazit: egy kötelet, hogy megfogják a szelet, egy szitát lyukak nélkül, egy kulcsot a mezőkhöz stb.

Április 1-je volt a vége a böjtnek, az időszaknak, amikor a keresztények nem ehettek húst. Az újévi ajándék általában étel volt, ezért az emberek gyakran hallal kínálták egymást. Így született meg a „poisson d’avril”, azaz az „április hala”, egy hamis hal ajándékozásával.

Egy (gyakran papírból készült) halat akasztanak annak a hátára, akit meg akarnak tréfálni anélkül, hogy az illető észrevenné. 

(Címlapfotó: Poisson d'avril à la Belle Époque (1905) (c) wikipedia/Jean-Pierre Dalbéra)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play