» Görögország

» Görögország » Epirusz

Nekromanteio Acheron: az Alvilág bejárata


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A görög mitológia szerint Kharón, a révész dereglyéjével az Akheron folyón vitte át a holt lelkeket az alvilágba. A legendás folyó a valóságban is létezik, forrásvidéke pedig Epirusz különlegesen szép természeti látnivalója.


Noha az ókori Görögországban sok orákulum létezett, csak egy ismert halotti orákulum volt. Ez volt a bejárat az alvilágba, és egy olyan hely, ahol a halottak árnyai - különleges körülmények között - felfedhették a jövőt az élőknek. Ez volt az a hely, ahová Homérosz Odüsszeuszt küldte, hogy tanácsot kérjen egy rég halott orákulumtól, és ahol Hádész látomásaitól elborzadt, és ez a hely Hérodotosz történeteinek egyik fejezetében is szerepel.

A helyszín egy domb tetején nyugszik, az Acheron ("a bánat folyója" görögül), a Pyriphlegethon ("tűzzel lángoló") és a Cocytus ("a jajgatás folyója") összefolyása közelében, amely három a Hádészhoz kapcsolódó öt folyó közül. 1958-ban Sotirios Dakaris görög régész azonosította. A Kr. e. 3. vagy 4. századból származó romok 72 négyzetméteres, 11 láb vastag falakkal és földalatti kamrákkal rendelkeznek.

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a halottak lelkei a föld alatti hasadékokon keresztül jutnak az alvilágba, és hogy különleges esetekben, mint ez, a halottakkal való kommunikációra is lehetett intézkedni. Ezt arra használták fel, hogy az elveszett szeretteikkel kommunikáljanak, és arra is, hogy felkutassák a halottak jövőt jósló képességeit.

Az Odüsszeiában Odüsszeusz leszállt a Hádészba, hogy megtalálja Teiresziasz lelkét, aki megjósolhatja a jövőjét, de a jósdába érve sokkal többet látott, mint amire számított:

"Így ünnepélyes szertartást és szent fogadalmat tettünk a holtak összes fantom-nemzetségének; Aztán meghalt a bárány: bíborszínű patak folyt, és az összes barlang füstölt a patakzó vértől. Mikor íme! megjelentek a szürkületes partok mentén, Vékony, légies partok, látomásos kísértetek: Szép, elgondolkodó ifjak, lágy szerelmes leányok; s hervadt vének, sápadt, ráncos árnyak; sebesült harcosok rút alakjai, fenséges arccal, harci sereggel: Ezek és még ezernyi más nyüzsgött a földön, s az egész szörnyű gyülekezet sikoltozott körös-körül. Megdöbbenve álltam a látványtól, döbbenten, s hideg rémület futott végig véremben; egyenesen az áldozatnak parancsolom, hogy siessen, egyenesen a lángokba dobják a megnyúzott áldozatokat, s mormolt fogadalmak, misztikus énekek a borzalmas Plútóhoz, s komor menyasszonyához." - Odüsszeia 11. könyv

A jósdát Hérodotosz is említi, amelyben egy brutális zsarnok követet küld az ephürai halottak jósdájához, hogy halott feleségétől megkérdezze, hová rejtett el némi pénzt. A halott feleség megtagadja a választ, arra hivatkozva, hogy az alvilágban fázik, mert férje halálakor nem égetett neki ruhát. Személyazonosságának biztosítékaként elmondja a hírnöknek, hogy a férje lefeküdt a holttestével. Úgy tűnik, ez elég megerősítés volt az élő férjnek, aki azonnal nekilátott, hogy az összes helyi nőt levetkőztesse és elégesse, hogy halott felesége elárulja a pénz hollétét.

Azok a látogatók, akik kommunikálni akartak a halottakkal, beléptek a sötét kamrába, és követték a halottól való védelem és a halottakkal való kommunikáció érdekében meghatározott rituálékat, amelyek több napig tartottak. Amikor készen álltak, egy pap még mélyebbre vezette őket, ahol rituális állatáldozatot mutattak be, majd átmentek a Hádészt jelképező három kapun.

A zarándokok arra számítottak, hogy a halottak képeit árnyékként látják majd a pislákoló lámpafényben. Ezeket a látomásokat felerősíthette a szentélybe való belépés előtti napokban ajánlott különleges étrend, amely egyesek szerint hallucinogéneket is tartalmazott. Érdekes, hogy a földalatti kamrákban a régészek olyan mechanikus szerkezeteket találtak, amelyeket a megelevenedett halottak megjelenésének fokozására használhattak. A halottakkal való találkozás után a zarándokoknak tilos volt beszélniük arról, amit megtudtak, mert féltek attól, hogy Hádész cserébe a saját életüket követeli.

Jóval a Kr. e. 167-ben történt pusztulás után egy 18. századi, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt kolostor épült a helyszínen. Némi szkepticizmus övezte e romok Nekromanteionként való azonosítását. 1979-ben Dietwulf Baatz német tudós az építményben található elemeket a Kr. e. 3. századi katapultok tartóként ismerte fel, ami valamiféle erődítményre utal. Nemrégiben egy görög-amerikai tanulmány a környék tornyairól azt sugallta, hogy a romok egy mezőgazdasági torony alapját képezhették, és a föld alatti kamrák inkább víz- vagy gabonatároló helyiségek lehettek, mint misztikus kommunikáció a jövendőmondó halottakkal. Legalábbis egyelőre a helyet hivatalosan továbbra is Nekromanteionként azonosítják, és ekként is őrizték meg.Tartomány:Epirusz
Cím:Mesopotamos
GPS: 36° 58′ 41.33388″, 21° 49′ 40.23768″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward