» Görögország

» Görögország » Attika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Arisztotelész (i.e 384-322) líceuma, a Lükeion a mai Athén belvárosában található.


A Lükeion, a farkasok védőisteneként is tisztelt Apollón (Apollón Lükeiosz) i.e. 6. századi szentélyét övező liget az ókori Athén külterületén, az Ilisszosz jobb partján. A liget sokáig az athéni népgyűlések színhelye volt, míg az i.e. 5. században a Pnüx-dombot jelölték ki erre a célra.

A Lükeion azonban az Arisztotelész által alapított filozófiai iskola miatt vált ismertté. A filozófus, aki i.e. 343-tól a makedón trónörökös, a későbbi Nagy Sándor mentora volt, tanítványa i.e. 335-ös trónra lépése után tért vissza Athénbe, s nyitotta meg iskoláját, a Lükeiont. Mivel Arisztotelészt a liget fái között sétálva oktatott, tanítványait, a Lükeion látogatóit peripatetikoszok megnevezéssel illették (peripatosz - sétálóhely). A líceumban írta meg bölcseleti értekezései java részét, s az Arisztotelész gyűjtötte könyvekből létesült Európa első könyvtára.

Mivel a Lükeion az athéni városfalakon kívül helyezkedett el, Lucius Cornelius Sulla római hadvezér seregei lerombolták, ám később a líceum újjáépült. A Lükeion pontos helye sokáig ismeretlen volt, míg a régészek 1996-ban újra fel nem fedezték.

Tartomány:Attika
Település:Athén
Cím:Athén
GPS: 37° 59′ 1.71456″, 23° 43′ 39.13968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward