Franciaország
» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire » Bretagne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nantes egyike a legszebb városoknak Franciaországban, Bretagne történelmi fővárosa napjaink egyik legdinamikusabb francia városa.


Nantes a bretagne-i hercegség fővárosa volt mindaddig, amíg ezt a történelmi tartományt a 16. században be nem kebelezte a francia királyság, ekkor Rennes került előtérbe.

A város mindig is vonzotta az írókat, a művészeket Jules Verne-től (Verne Gyulától), a népszerű tudományos-fantasztikus írótól Jacques Demy-ig, a franciák kedvelt filmeséig, André Breton szürrealista költőtől egészen Julien Gracqig, az ő lelkes hívéig, a francia irodalmi élet elszánt ostorozójáig, aki azzal is irodalmi hírnévre tett szert, hogy elveihez híven az irodalmi elit által neki ítélt legrangosabb elismerést, a Goncourt-díjat sem volt hajlandó átvenni.

Úttörőnek számít a nyári, különleges kulturális fesztiválja (Le Voyage à Nantes), amikor a helyi művészeti alkotások kitelepülnek a közterekre, utcákra.

A város 2013-ban "Európa Zöld Fővárosa" nyertese volt. Nantes, Franciaország hatodik legnagyobb városa, 285 ezer lakossal. A város, amelyet két nagy folyó, a Loire és az Erdre szel át, sikeresen kapcsolta össze "zöld és kék" területeit. Számos Natura 2000 és más természetvédelmi terület határos Nantes-tal, amelynek lakossága nagy gondot fordít az állat- és növényvilág megőrzésére.

Látnivalók Nantes-ban

Katedrális. A nantes-i katedrálist, vagy más nevén a Szent Péter és Szent Pál katedrálist (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes) 1434-ben kezdték el építeni és 457 év után, 1891-ben fejezték be. Bretagne tartomány legmagasabb katedrálisának számít, magassága meghaladja a Chartres-i vagy a párizsi Notre-Dame katedrális magasságát is. Az egyetlen katedrális a térségben, melynek építőanyaga a Loire egyik jellegzetes köve, a fehér tufa. A katedrálisban található az utolsó breton herceg, II. Ferenc és felesége síremléke, amely lányuk, Bretagne-i Anna kérésére készült 1502-ben és igazi mesterműnek számít, angyalok, kutyák és kimérák, mesebeli szörnyek vigyázzák álmukat. 

Place Royal. Gyönyörű tér szökőkutakkal.

Bretagne-i hercegek palotája. A Bretagne-i hercegség jelképe, mely közel 1000 évig állt Európában. Nantes hosszú ideig a breton hercegek székvárosa volt. A hercegi palota egy valódi város volt a városban, amelynek kívülről egy erődhöz hasonlít, belseje pedig reneszánsz stílusjegyeket hordoz magán. Ez a kontraszt egyedülálló. II. Ferenc Bretagne-i herceg építtette, lánya, Bretagne-i Anna pedig itt született és élt, mielőtt királynő lett. A város szívében található palota ma már Nantes történelmét elmesélő múzeumnak ad otthont.

A hercegi palotában írta alá 1598 áprilisában IV. Henrik király különösebb hírverés nélkül a Nantes-i Ediktumot, azt a királyi rendeletet, mely a 36 éven át tartó véres vallási háborút lezárva a túlnyomóan katolikus országban biztosította a szabad vallásgyakorlást a protestánsoknak.

Tour de Bretagne. Nantes-ban kihagyhatatlan a Le Nid panoráma bár, amely a város legmagasabb tornyának, a Tour de Bretagne-nak az utolsó emeletén található. 32 emeletével az egyik legmagasabb torony Párizstól New Yorkig. Ideális helyszín egy pohár italhoz, ahonnan csodálatos, 360 fokos panoráma nyílik Nantes-ra és a környékére. A hely berendezése igen eredeti, a teret egy hatalmas gólya és annak tojásai uralják, mely egy helyi művész, Jean Jullien alkotása. A gólya mosolyt és jókedvet csal a vendégek arcára, csakúgy, mint a hely maga.

Jules Verne nyomában. Jules Verne szülővárosa, Nantes nemcsak egy múzeummal emlékezik a híres íróra, hanem létrehoztak egy szabadidőparkot is, ahol Verne találmányokban gazdag, science fiction művei ihlette fémből és fából készült óriás robotokat lehet kipróbálni.

Antillák rakpart. A gépektől nem messze, az île de Nantes sziget csücskénél található az Antillák rakpart, mely kiválóan emlékezteti az embereket arra, hogy Nantes egykor aktív, a világra nyitott kikötő volt. Ide érkeztek az Antillák egzotikus termékei. A nyüzsgő rakpart ma ideális helyszín a sétákra, ahol bárok és éttermek várják a vendégeket, illetve a Hab Galéria kortárs művészeti kiállításai. Szintén ezen a rakparton csodálhatjuk meg a híres kortárs művet, Daniel Buren és Patrick Bouchain háromdimenziós gyűrűit.

Nantes klasszicista épületei. A kereskedelmi bevételeknek köszönhetően, Nantes igazi átalakuláson ment át a 18-19. században. A helyi hajótulajdonos és kereskedő családok számos, klasszicista stílusú magánpalotát építtettek, melyek még ma is láthatóak. Díszes homlokzatuk és lenyűgöző belső udvaruk az egykori gazdagságról tanúskodnak, melyek a világ messzi tájairól importált új termékeknek volt köszönhető: nádcukor, fűszerek, rum, kakaó, dohány, pamut, tea, porcelán. A Dobrée család, kinek nevét egy helyi múzeum is viseli, egykor egy fontos kereskedelmi útvonalat is létrehozott Kínával és Ázsia többi részével. Ha szeretné újraélni ennek a korszaknak a hangulatát, sétáljon az île Feydeau, a Place Royale, a Passage Pommeraye vagy a cours Cambronne környékén és csodálja meg az Opéra Graslin épületét is. Ez utóbbival szemben található a híres, szecesszió stílusban épült Cigale bisztró, mely Franciaország egyik legszebb étterme.

Thomas-Dobrée Múzeum. Itt található az a tizenhat centiméteres színarany ereklyetartó, amely I. Anna bretagne-i hercegnő szívét tartalmazza.

Botanikus kert (Jardin des Plantes). Nantes büszkélkedhet Franciaország 4. legjelentősebb botanikus kertjével, melyet a 18. század végén hoztak létre. Nagyon gazdag és változatos az élővilága: 11000 fajta növényt és 60 féle madarat csodálhatunk meg! Itt található a világ egyik legnagyobb kamélia- (1000 fajta) és liliomfa gyűjteménye (500 fajta). Szintén a park ad otthont a város szülöttének, Verne Gyula szobrának is. A botanikus kert egyike Nantes 100 parkjának és kertjének, melyel Európa egyik legzöldebb városának számít. Innen öt perc sétára található a város szépművészeti múzeuma, amely egyike a 6 legnagyobb franciaországi művészeti múzeumnak.

Nantes-i Művészeti Múzeum (Musée d'Arts de Nantes). 6 évnyi felújítás után 2017-ben nyitott újra a Musée d’Arts de Nantes művészeti múzeum. A múzeum az őskortól egészen napjainkig átívelő időszakot mutatja be, szinte minden formában. 12 000 darabból áll a gyűjtemény (képek, szobrok, rajzok, installációk és metszetek), amelyek között olyan művészek alkotásait is megtalálhatjuk, mint pl. Courbet, Picasso, Ingres, Chagall, de la Tour, Delacroix, Kandinsky.

Trentemoult Negyed. A Loire déli partjánál található Trentemoult negyed pár perc alatt elérhető az ún. Navibus által, amely a folyó két partja között közlekedő motoros hajó. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra és kellemes sétát tehetünk a hangulatos kis utcákon, melyek az egykori színes, kis halászházak között kanyarognak. Ezek a házak egyedi bájt kölcsönöznek a negyednek, amely teljesen eltérő hangulatú a város többi részétől. Ebédelhetünk a helyi éttermek valamelyikében, melyek tipikus fogásokat kínálnak, mint a híres vajas süllő. Mellé helyi Muscadet bort igyunk!

Talensac piac (Marché de Talensac). Nantes legnagyobb, minden nap nyitvatartó piaca, mely már külföldön is egyre híresebbé kezd válni. Igen gazdag a kínálat a helyi alapanyagokból: a Loire-folyó és az Atlanti-óceán halai, tenger gyümölcsei, répa, saláta, retek, eper, málna, bio gyümölcsök. Van itt híres helyi sajttermelő (Beillevaire) és csokoládékészítő (Guerlais) is, de megkóstolhatjuk a helyi süteményt is, melynek alapja a mandula és a rum. A borkedvelőknek a helyi fehérbort (Muscadet) ajánljuk. Nekik érdemes megtekinteni a Maison des Vins de Loire borkínálatát is, mely a place du Commerce téren található (hétfőként zárva).

Nantes történelméből

Bretagne-i Anna 1477. január 25-én született Nantes-ban, II. Ferenc herceg és Foix-i Margit gyermekeként. Bretagne ekkoriban egy kvázi független hercegség volt, és az is szándékozott maradni. A házasságból két lány született, és amikor Ferenc herceg meghalt, Anna tizenegy évesen hercegnőként kezdte meg uralkodását, egyúttal nagyon gazdag gyermekként ki volt szolgáltatva mások érdekeinek. Rengeteg király akarta őt hitvesül, és többször is el volt jegyezve, többek között Eduárd walesi herceghez, akitől nagybátyja, III. Richárd orozta el a trónt, és aki ezután eltűnt.

1490-ben, 13 évesen távházasságban hozzáment I. Miksa osztrák főherceghez, későbbi német-római császárhoz, hogy ezzel erősítse Bretagne függetlenségét. VII. Károly francia király azonban ezt provokációnak tekintette, és lerohanta Bretagne-t. Két évvel később Anna hozzáment VII. Károlyhoz, és ezzel Franciaország királynéjává koronázták. Részben amiatt, hogy Károly nem tartotta tiszteletben Anna Bretagne autonómiájával kapcsolatos kívánságait, kettejük házassága nem volt boldog. VII. Károly 1498-ban meghalt egy balesetben, amikor Anna huszonegy éves volt. Az új király, VII. Károly unokatestvére, XII. Lajos érvényteleníttette a pápával házasságát, hogy elvehesse Annát. Anna beleegyezett, de kitartott amellett, hogy férje ismerje el őt, mint Bretagne hercegnőjét. Ez a házasság boldogabb volt, és két lány született belőle. Anna közben buzgón intézte saját maga Bretagne kormányzását.

Anna királynét egyszerre írták le jámborként és forrófejűként. Rendkívül intelligens volt, és a művészetek mecénása. Lehetséges, hogy a híres Unikornis-kárpitokat, amelyek ma a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumhoz tartozó Cloisters Museumban vannak kiállítva, ő finanszírozta. Amikor 1514-ben meghalt, XII. Lajos mély gyászba merült, nem sokkal később azonban elvette Tudor Mária hercegnőt, VIII. Henrik angol király tizennyolc éves lányát.

A szív a testtől külön való eltemetése nem volt szokatlan a középkori Franciaországban. Az ereklyetartót 1514-ben készítették, és a 16. századi fémmegmunkálás mesterművének számít. Egy ideig Anna szüleinek sírjánál tartották a nantes-i karmelita kolostor kápolnájában. A francia forradalom idején majdnem beolvasztották, de ettől végül megmenekült. 

Kirándulások Nantes környékén

CLISSON ÉS A NANTES-I BORVIDÉK (30 PERCRE NANTES-TÓL). Az óceán közelében található a Nantes-i borvidék, amely a Loire-folyó partjától Vendée megye északi határáig húzódik. Ez a legnagyobb fehérbort termelő borvidék a világon, ahol egyfajta szőlőt termelnek. A Muscadet friss, könnyű, gyümölcsös fehérbornak ad alapanyagot. A borvidékek többsége látogatható, borkóstolóval várják a borkedvelő turistákat. Érdemes felfedezni az olaszos hangulatú, bájos kis város Clisson és a Garenne-Lemot birtokot.

GUÉRANDE ÉS LA BAULE (1 ÓRÁRA NANTES-TÓL). Nantes-tól nem messze található Guérande középkori városa, amely egy félszigetet formál. Híres világhírű sójáról, amelyet a legnagyobb séfek is használnak. Innen pár kilométerre fekszik La Baule, amely Európa egyik legszebb tengerpartja. Gyönyörű villáiról, kaszinójáról és strandjáról híres a tengerparti városka.

A LOIRE TÖLCSÉRTORKOLATA ÉS SAINT NAZAIRE (45 PERCRE NANTESTÓL). Áprilistól októberig lehetőség van hajós kirándulást tenni a Loire-folyón és ily módon felfedezni a Nantes-tól Saint Nazaire-ig tartó szakaszt (2 óra 45 perc a hajózás időtartama). A kirándulás e különleges módja alkalmával lehetőség van megtekinteni a folyó melletti műalkotásokat is: az Estuaire művészeti projekt keretében 29 kortárs alkotás látható a Loire mentén, többek között Tatzu Nishi - Villa Cheminée-je vagy Jean-Luc Courcoult – Maison dans la Loire műve. Saint Nazaire-ba érve felkereshetjük az egykori tengeralattjáró bázist és az Escal’Atlantic-ot, amely a városban készített egykori óceánjáró hajók történetét mutatja be. A vissza utat akár vonattal is meg lehet tenni Nantes-ba (40 perces út).

Mit együnk Nantes-ban?

Számos más francia nagyvárossal ellentétben, Nantes-nak nincsen egy kiemelhető híres receptje. Ugyanakkor máig nagy becsben tartják a helyi Clémence Lefeuvre vajmártását és bármikor elcsábul az ember egy finom, helyi mandulás süteményre, a gâteau nantais-ra. A Nantes-i konyhára jellemző, hogy szezonális, helyi alapanyagokat, a Loire-ból vagy az óceánból származó halakat és sok zöldséget használnak.

Ami a borokat illeti: a Nantes-i borvidék a bölcsője a Muscadet bornak. Ez a legnagyobb fehérbort termelő borvidék a világon, ahol egyfajta szőlőt termelnek. Az itteni borászatok olyan kiváló minőséget produkálnak, hogy több mint 100 országba exportálják a helyi borokat.

Tartomány:Pays de la Loire
Település:Nantes
GPS: 47° 13′ 6.1356″, -1° 33′ 13.0356″
Honlap: https://www.nantes-tourisme.com/fr

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward