» Franciaország

» Franciaország » Occitanie


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Millau-i viadukt legmagasabb pillére 343 méteres, ami nagyobb, mint az Eiffel-torony magassága.


Norman Foster brit hídmérnök által megtervezett, 2004-ben átadott autópálya-híd a dél-franciaországi Millau városnál feszül a Tarn völgye fölé, hosszúsága 2460 méter. A világ egyik legmagasabb és leghosszabb ilyen jellegű építménye, építésének célja az volt, hogy megszűnjenek a nyári üdülési szezonban a környéken beálló forgalmi dugók. Korábban a nyaralási szezonban Millau-t mindig negatív összefüggésben említették a közlekedésről szóló tudósításokban, ami nem is csoda, hiszen az autók vég nélküli sora csak csigalassúsággal tudta megtenni a 30 kilométeres útszakaszt a mély völgyben.

A viadukt néhány adata:

Építész: Norman Foster brit sztárépítész, akinek a nevéhez fűződik sok más mellett a berlini Reichstag helyreállítása.

Magasság: autópálya-hídként a legmagasabb a világon, a Tarn völgye felett 270 méterrel fut a Clermont-Ferrand-ból Montpellier felé vezető, négysávos autópálya. A tartóoszlopok magassága azonban 342 méter, s ezzel az építmény mintegy 23 méterrel magasabb a párizsi Eiffel-toronynál.

Hossza: 2460 méter

Szélessége: Az autópálya szélessége 27,3 méter.

Lejtés: mintegy 3 százalék, a szintkülönbség a híd két vége között 74 méter.

Súly: A híd 7 tartóoszlopa főleg betonból, a függesztő szerkezet és az úttest főleg acélból áll. Összesen 205 ezer tonna betont építettek be, s a pálya alapját alkotó acéllemezek súlya 36 ezer tonna.

Költségek: A híd mintegy 400 millió euróba került, s ezt szinte teljes egészében a fővállalkozó Eiffage építőipari vállalat fedezte. Ennek fejében 75 évre szóló használati koncessziót kapott. Ennek értelmében a személyautók és a teherautók után hídvámot kell fizetni. 2080-tól a francia államkasszát gyarapítják a hídról befolyó összegek.

Élettartam: Az Eiffage cég 2124-ig adott garanciát a hídra.

Biztonság: Az alig három évig tartó építés során jelentős baleset nem történt. A tervezésnél is igyekeztek a lehető legnagyobb biztonságot garantálni: a viadukt akár óránként 250 kilométeres sebességű széllökéseket is kibír, de 110 kilométeresnél erősebb szél esetén a teherautók nem hajthatnak a hídra. A személyautók számára nincs ilyen korlátozás érvényben, mert azokat három méter magas szélvédő óvja.

Útdíj: 2022-ben 11,20 euróTartomány:Occitanie
Cím:Millau
GPS: 44° 6′ 2.40948″, 3° 4′ 39.93384″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward