» Belgium

» Belgium » Brüsszel

Belgium Nemzeti Ünnepe

2023. július 21.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ezen a napon Belgium függetlenségét ünneplik meg.


A július 21-i belga nemzeti ünnepet idén is megtartják. A "Fête au Parc" rendezvény az Igazságügyi Palota és a Parlament között lesz.

Az ünnepségek július 20-án, szerdán 19:00 órakor kezdődnek a Place du Jeu de Balle téren, ahová közel 15 000 embert várnak. "Idén Brüsszel két fontos személyisége: Freddy Thielemans, aki a Nemzeti Bál színpadán állt, és a Nagy Jojo, aki minden második évben eljött a Nemzeti Bálra" - mondta Philippe Close, Brüsszel polgármestere. Freddy Thielemans 2001 és 2013 között Brüsszel polgármestere volt; Jules Jean Vanobbergen belga énekes-dalszerző, akit franciául Grand Jojo, hollandul Lange Jojo néven ismertebbek.

A dátum annak a napnak állít emléket, amikor 1831-ben egy negyvenéves német herceg a Szász-Cobourg-Saalfeld hercegségből a brüsszeli királyi palota területén I. Leopoldként, a belgák királyaként esküdött fel. A déli tartományok - a mai Belgium - forradalmi erői és I. Vilmos holland király hadserege közötti több hónapos összecsapások után Belgium függetlenné vált.

A legtöbb európai hatalom ellenezte a független Belgium létrejöttét, és Leopold érkezése reményt adott az embereknek, ezért július 21-ét választották nemzeti ünnepnek. Az ország alkotmányos monarchiaként jött létre, amely a dél-hollandiai flamand régióra és Valloniára terjedt ki. Belgium évszázadokon át Nyugat-Európa egyik keresztútja volt, és számos kultúra keveredett egy viszonylag kis területen: Aahivatalos nyelvek a francia, a német és a holland.

A hagyományosan a Place des Palais des Palais előtti Palais des Académies kertjéből lőtt tűzijátékra és a Parc du Cinquantenaire-ben tartott nagyszabású koncertre 23:00, illetve 21:00 órakor kerül sor. Olyan művészek lépnek színpadra, mint az Alice on the Roof, a Coely, Typh Barrow, Salvatore Adamo, Henri PFR és Jérémie Makiese.

Fellép a Grand Jojo zenekar és a táncosok, akik Lou Deprijckkel, Jean-Luc Fonckkal és a komikus Kodyval lépnek fel. A közönséget arra is meghívják, hogy fütyüljön a Bluesette dallamaira, amellyel Toots Thielemans jazz-zenész előtt tisztelegnek. A különböző bejáratoknál biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A nemzeti bált a Bx1 és a Bruzz televízió élőben közvetíti.

Július 21-én, csütörtökön a "Fête au Parc" keretében 10:00 órától 20:00 óráig számos ingyenes program várja az érdeklődőket a brüsszeli parkban és a Rue de la Régence utcában. A Place Poelaert téren egy rendőrségi falu is lesz, emellett a honvédség járművei is kísérik az útvonalat. Számos múzeum, kegyhely és intézmény is nyitva áll majd a nagyközönség előtt. A polgári és katonai felvonulás 16:00 órakor kezdődik.

A Place du Jeu de Balle téren a Nemzeti Bál 08:00 és 10:00 óra között mindenféle, a "belgaság" jelképét idéző tárgyakat kínál standjain. Ugyanezen a macskaköveken 17:00 órakor ismét lesz Nemzeti Étterem, amely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Mintegy 1300 kagylót és sült krumplit szolgálnak majd fel a vendégeknek, amelyből 250-et az alacsony jövedelműeknek ajánlanak fel. Idén a menüben szerepel majd a Toots Thielemans által nagyra becsült kolbászos stoemp is. Az étkezést zenekar, fúvószenekar, minden generáció majorettjei és karaoke is színesíti majd.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
GPS: 50° 50′ 47.60628″, 4° 21′ 6.1092″
Időpont:2023. július 21.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward