» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 470 éves brüsszeli Ommegang körmenet 2019 óta a Világörökség része, Brüsszel legnevezetesebb köztéri látványossága.


Az Ommegang - magyarul körmenet - közel félezer éve élő hagyomány. Eredete a nyugat-európai történelem egyik legkiemelkedőbb államférfiához, V. Károly császárhoz nyúlik vissza, aki 500 évvel ezelőtt született a flandriai Gentben.

V. Károly 1549-ben, hatalma csúcspontján, a német-római birodalom császáraként, Spanyolország királyaként és Németalföld uralkodó hercegeként népes és fényes kísérettel érkezett Brüsszelbe, hogy itteni alattvalóinak is bemutassa fiát, aki II. Fülöp néven követte őt a spanyol trónon és Németalföld - egyébként rettegett - ura is lett.

Brüsszel polgármestere és nemessége méltó ünnepi látványossággal kívánta megtisztelni uralkodóját és a kis infánst: Ünnepi körmenetet rendezett, amely először a Sablon templomot járta körül, majd a belváros legszebb utcáin végigkanyarogva a főtéren fejeződött be. Ott haladt a körmenetben a püspökön és az egyházi elöljárókon kívül mindenki, aki számított valamit az akkor már gazdag és büszke városban: a nemesség, drága, hivalkodó díszruháiban, a céhek rátarti mesterei, egyszerű polgárok, mesteremberek, katonák. A korabeli feljegyzések szerint reggel 8 órától délig tartott a fényes felvonulás, amit a császár a városháza erkélyéről nézett végig.

A brüsszelieknek annyira megtetszett a látványos felvonulás, hogy azóta sem hagyták abba - minden évben megismétlik.

1400, színpompás korabeli jelmezbe öltözött férfi és nő vonul végig a történelmi útvonalon a világ legszebb terének tartott főtérre. Pontosan egytizedük képviseli a nemességet, őket követik folklór csoportok, 300 zászlótartó. Nem hiányoznak a belgiumi népi mulatságok híres gólyalábú és óriás figurái sem.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
GPS: 50° 50′ 48.10704″, 4° 20′ 53.62332″
Időpont:2023. június 28.
Honlap: http://www.ommegang.be/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward