» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szarvaskörte turistaút Pöllauban százéves körtefák sora, gyümölcsfákkal tarkított mezők, történelmi emlékek és öreg parasztgazdaságok mellett vezet el. Ezen a gyalogtúrán a szarvaskörte változatos, sokszínű hazáját ismerhetjük meg.


Közepes nehézségű túra. Időtartam: 4,5 óra. Szintkülönbség: 330 m. Turistatérképet az utazási irodában lehet kapni 2,30 euróért.

Indulási helyszín: pöllaui kastélypark (Schlosspark Pöllau), parkolási lehetőség a kastélyparkban.

A turistaút a "Hirschbirnenwanderweg" ("Szarvaskörte túra") jelzéssel van ellátva.

Érkezési helyszín: az indulási helyszínnel azonos a pöllaui kastélyparkban.

Útvonal:

A kastélyparkból a "Hirschbirnenwanderweg" ("Szarvaskörte túra"), "Richtung Rabenwald" ("Rabenwald felé") jelzéseket kövessük. Körülbelül fél óra gyaloglás után megérkezünk a Schweighofer Borozóhoz ("Buschenschank Schweighofer"). A továbbiakban elszórt gyümölcsösökön keresztül vezet az út mezsgyék mellett egyre emelkedve 760 méteres magasságig a Höllmüllner parasztgazdaságig - innen a jelzéseket követve lefelé ereszkedünk - erdei és mezei ösvényeken át - a Schweighofer Fűrészüzemig. Innen Haidenwald felé bandukolunk tovább, s a kilátót elhagyva a Safen völgyében visszajutunk Pöllauba.

Élménypontok:

Gyönyörű kilátás a Höllmüllner parasztgazdaságnál

A Haidenwald kilátó

Különösen szép ez a túra tavasszal, amikor a körtefák virágzanak és ősszel, amikor ezeknek a ritka fáknak a levelei tűzpiros színben pompáznak.

A PÖLLAUI SZARVASKÖRTE

Nem kell sokáig barangolnunk a Pöllau-völgyben ahhoz, hogy a legendás szarvaskörtét megkóstolhassuk. Ez a különleges gyümölcs egy ősi stájer körtefajtától származik, amelynek neve a német "ősz" szóra - "Herbst" - vezethető vissza, amiből az idők során "Hirsch" lett, vagyis magyarul "szarvas". A gazdálkodók előrelátásának és céltudatosságának köszönhetően Stájerországban egyedül a Pöllau-völgyben maradt meg nagyobb körtefaállomány ebből a fajtából. A legöregebb szarvaskörte-fák, többnyire fasorokban vagy elszórtan ültetve - már 200 évesek! A helyi gazdák nagy szakértelemmel és sokéves tapasztalattal valódi különlegességeket készítenek a körtéből - körtelevet, nemes pálinkát, ecetet, lekvárt vagy vitaminban gazdag aszalt körtét.

A szarvaskörte-levet eredetileg murcivá erjesztették, pálinkát főztek belőle vagy a körtét megszárították és aszalt gyümölcsként fogyasztották. A szarvaskörte újbóli felfedezésével a termékek palettáját továbbfejlesztették és kibővítették. Egyes gazdálkodók tiszta fajtájú szarvaskörte ecetet állítanak elő, amelyet különlegesen telt zamata különböztet meg a többi gyümölcsecettől. A nemes pálinkán és a murcin kívül a száz százalékos szarvaskörte-levet is szívesen fogyasztják. Lekvárok és gyümölcszselék teszik teljessé a gazdálkodók által szarvaskörtéből készített termékek listáját.

Az Ebner Cukrászda már régen felfedezte az aszalt szarvaskörtét. A Szarvaskörtével töltött mézeskalács és a Pöllaui erőgolyó a nagy hagyományokkal bíró cukrászda állandóan kapható ínyencségei közé tartozik.

A pöllaui Buchberger Húsüzem a sonkát aszalt körtével ízesíti, amivel két pöllaui specialitást egyesít. A Szarvaskörtés májpástétom és a Szarvaskörtés húskenyér szintén itt készül.

Újabban a Pöllau-völgyi Természeti Park vendéglősei is belekomponálják főztjükbe a szarvaskörtét: régi és új ételek készülnek a szarvaskörte-készítményekből. Rövid betekintés az étlapra: Aszalt szarvaskörtével töltött sertéstarja, Aszalt körtés darafelfújt, Részeges gazda, Szarvaskörtés kifli.

A szarvaskörte azonban nemcsak a konyhaművészetben áll első helyen. A terebélyes koronájú göcsörtös fák - sorokba rendezve vagy szétszórtan - elmaradhatatlan elemként uralják az egész völgykatlan egyedi tájképét.

Pöllau-völgyi Természeti Park (részletek)Tartomány:Steiermark
Település:Pöllau
Cím:8225 Pöllau
GPS: 47° 18′ 12.996″, 15° 50′ 8.73744″
Honlap: http://www.naturpark-poellauertal.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward