» Ausztria

» Ausztria » Vorarlberg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bregenzi-erdőben a Sajt útján tett kirándulás közben ezt a kulturális örökséget, az itt élő és dolgozó embereket, a vendégszeretetüket és természetesen az itt készülő sajtokat fedezhetik fel közelebbről az érdeklődők.


Vorarlbergben immár évszázadok óta él a háromlépcsős alpesi gazdálkodás hagyománya, amelynek eredményeként igazán rendkívüli és ritka sajtfélék kerülnek az asztalra.

Az alpesi rétek és gazdaságok igazán különleges helyek, telis-tele varázslattal és misztikummal. Az itt élő pásztorok és gazdák munkája egyet jelent a hagyományőrzéssel, a természettel és a harmóniával. A Bregenzi-erdőben még a mai nap is több száz ilyen alpesi gazdaság működik. A vorarlbergiek, a maguk szögletes dialektusában csak "die Alp"-ként emlegetik az alpesi legelőket, amelyeket rendkívül fontos szerepet játszanak az állattartásban: késő tavasszal, amikor a völgyben már megcsappan a legelők hozama, az állatokat felhajtják a közepes magasságokban található mezőkre. Július elején még magasabbra mennek az állatok, mégpedig az úgynevezett "Hochalpra", amely már a fahatár felett található. Szeptemberben pedig az állatokat feldíszítve, ünnepélyes keretek között hajtják le az alpesi legelőkről, vissza a völgybe (Almabtriebe).

Valamennyi tudást és tapasztalatot, ami ehhez a sok kéz munkájával járó különleges állattartás igényel, valamint a természet "üzeneteinek" ismeretét évszázadok óta szájról szájra adják át egymásnak a generációk. Mivel az így tartott tehenek egész évben szénát, friss füvet és gyógynövényeket esznek, a manapság már igazi ritkaságnak számító szénatejet adják, amely bizonyítottan egészségesebb, finomabb ízű és kedvező mikrobiológiai összetételének köszönhetően egyedülálló sajtokat eredményez. A hegyi sajt és az alpesi sajt csak a legismertebb képviselői a több mint 30 regionális sajtféleségnek, amelyek közül némelyik soha nem is kerül kereskedelmi forgalomba.

Aki a Bregenzi-erdőben található Sajtúton indul túrázni a sajtok egyedülállóan sokszínű palettáját kóstolhatja végig. Emellett bepillantást nyerhet a sajtkészítés legfőbb mozzanataiba, elbeszélgethet a sajtmesterrel, hogy az időjárás milyen hatással van a sajtok érési folyamatára és egy kis szerencsével még egy alpesi ünnepen vagy hegyi misén is részt vehet. A túraút mentén található kulináris kínálat színvonalas éttermektől a családias fogadókon át egészen az egyszerű alpesi kunyhókig terjed. Az étlapon itt még olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a tejsavóból készített "Pásztorleves" vagy a karamellizált tejcukorból készült helyi édesség, a "Gsig" - egy csaknem feledésbe merült falusi kultúra ritkaságai.

Nemcsak az alpesi gazdaságokban lehet sajtot vásárolni, hanem természetesen a völgyben található, ínycsiklandó illatokkal csábító sajtüzletekben is. A hegyi sajtot (Bergkäse) legalább hat hónapig, egy évig érlelik, az alpesi (Alpkäse) sajtot pedig két évig.

25 éves a Bregenzerwaldi Sajtút

A Bregenzerwaldi Sajtút (KäseStrasse Bregenzerwald) „a sajtkészítés és -fogyasztás népszerűsítésére létrehozott egyesületként” jött létre 1998-ban. A Bregenzerwaldi Sajtút a mai napig nem egy hagyományos értelemben vett útvonal, hanem különböző szakterületek szakértőinek a szövetsége. A mintegy 180 tag között vannak alpesi tejgazdaságok, vendéglők, falusi gazdaságok és sajtmanufaktúrák. Ezek mindegyike megismerteti az érdeklődőket a sajtkészítés sajátosságaival. Sajtkóstolásra számtalan helyen van lehetőség és a tagok közösen szerveznek olyan eseményeket is, mint a Herbst. Genuss.Zeit, vagyis az Őszi.Ínyenc.Időszak.Tartomány:Vorarlberg
Település:Schoppernau
GPS: 47° 18′ 44.94276″, 10° 0′ 57.07476″
Honlap: http://www.kaesestrasse.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward