» Ausztria

» Ausztria » Burgenland » Fertő tó

Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Seewinkelben található 80 tó a Fertő-tó Nemzeti Park- egyik jelentős részét képezi. A régióban előforduló 300 madárfaj többsége a tóparton megfigyelhető. Ez Európa egyik legjelentősebb madárvédelmi területe.


Fehér kristályok tengere a pusztaság kellős közepén: a Fertő tó mentén fehér sókristályokkal fedett szikes területekkel és tavakkal találkoznak a látogatók. Ezek a szikes tavak körülbelül 10-115 000 évvel korábban képződtek, amikor a jégolvadásával és az üledék lerakódásával sekély vályúk alakultak ki a földkéregben. A feltörő talajvízzel só jut a felszínre, majd a víz elpárolgásával fehér szikréteg képződik.

A Seewinkel szikes foltjai páratlan vegetációnak adnak otthont. A nedves-szikes területek peremén például olyan növényfajok nőnek, amelyek legközelebbi rokonai a tengerparton fordulnak elő. Ilyen például a pozsgás őszirózsa, a libatop vagy a pozsgás zsázsa.

A szikes vidék fontos költő-, pihenő- és táplálkozási területe számos madárfajnak. A tó körül épített lesekről és kilátókról bármelyik évszakban rácsodálkozhatunk a madárvilágra. Távcsövön keresztül szemlélhetjük a madárfajok sokaságát, és rácsodálkozhatunk, hogy mekkora távolságot is tesznek meg a vándormadarak, a lilefélék vagy a pajzsos cankók, akik egy évben kétszer is visszatérnek.

A Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Park osztrák részének látogatóközpontja Illmitz északi határában helyezkedik el. Nemcsak a természetszerető vendégek informálására szolgál, hanem a nemzetipark tájegységének kiállítási- és rendezvény-központjaként is funkcionál. A látogatók az egyes területegységekre szervezett kirándulásokon vehetnek részt, vagy pedig aktuális tippeket kaphatnak személyes természeti élményük megszerzéséhez.

A különleges gyermekkirándulások alkalmával a kis természetbúvárok távcsővel, csipesszel és nagyítóval felszerelkezve indulnak a posványokba és a legelőkre víziskorpiók, ősrákok, nemes kócsagok és még sok egyéb más érdekesség felkutatására.

A Neusiedlersee - Seewinkel Nemzeti Park területe körülbelül 9700 ha. Ennek 50%-a természeti zóna. Itt a természet az úr, látogatók nem léphetnek be ide. A nemzeti park nyilvánosság előtt nyitott része -a megőrzési zóna- öt részterületre tagozódik:

1. A Zitzmannsdorfi-rétek
2. Az Illmitz- Hölle
3. A Sandeck -Neudegg
4. Az Apetlon - Lange Lacke
5. A Waasen - Hanság

A zárt zónákat és elzárt területeket mindenképpen tiszteletben kell tartani. Ha előírások ellen vétünk, az bizony sokba kerülhet, hisz a felügyeleti szervek cseppet sem elnézőek azokkal szemben, akik a tiltás ellenére például a költőterületekre belépnek.Tartomány:Burgenland
Település:Illmitz
Cím:7142 Illmitz, Hauswiese
GPS: 47° 44′ 0.9897″, 16° 46′ 12.41364″
Honlap: http://www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward