» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Galtür, Tirol egyetlen klimatikus gyógyhelye, panaszmentes nyaralást ígér allergiásoknak.


A vendégek a 800 lakosú, Vorarlberg határán, a közel 1600 méteres magasságban fekvő Galtür tökéletes környezetet találnak az egész családdal való aktív pihenéshez. 

A déli Silvretta-csoport és az északi Verwall-csoport impozáns háttere Tirol egyetlen klimatikus gyógyhelye körül nyílik meg. A Silvretta gleccserrel borított hegyóriásai sehol máshol nem tűnnek szebbnek és kézzelfoghatóbbnak, mint Galtürben.

Az ideális tengerszint feletti magasságnak köszönhetően mind nyáron, mind télen ideális feltételek biztosítottak a hegyvidéki aktív pihenéshez, ugyanakkor különösen a pihentető, energiaraktárakat feltöltő nyaraláshoz.

Alpinarium Galtür

Az Alpinarium Galtür központi eleme a 345 méter hosszú és 19 méter magas védőfal, amelyet az 1999. február 23-i lavina után építettek. A védőfal és a múzeum kombinációja révén az Alpinarium Galtür speciális információs, dokumentációs és kiállítási központ. 

Lavinavédelem

Az 1999. február 23-án az évszázad lavinája 31 ember halálát okozta. Egy nappal később a szomszédos Valzurban további hét ember vesztette életét egy lavinában.

Délután 4 óra volt, amikor a Hinteres Paznauntal völgyében lévő, mintegy 800 fős közösségben elkezdődtek az események. Hetekig tartó hatalmas havazás és napokig lezárt bekötőutak után a Galtür-től északra, a Grieskopf és a Grieskogel közötti gerinc alatt, több mint 2700 méteres magasságban egy lavina tört le a lejtőről, és több mint 200 km/h sebességgel - mintegy 100 méter magas porfelhővel - 400 méteres szélességben dübörgött le a völgybe. Több mint 300 000 tonna hó került mozgásba, és részben tizenegy házat sodort el a fő érintett Winkl körzetben. A hótömegek csak Galtür központjában álltak meg.

A hatalmas hótorlasz pusztítás nyomát hagyta maga után. A lakosok és a nyaralók másnap reggelig magukra maradtak. A hóvihar megakadályozta, hogy helikopterek szálljanak fel mentőcsapatokkal. Galtürbe csak 14 órával a baleset után lehetett eljutni légi úton.

Mire a mentőcsapatok megérkeztek, kilenc embert már kimentettek. A hó több mint 50 embert temetett el, több mint 20-at viszonylag gyorsan kimentettek. A Hintere Paznauntalba további mentőcsapatokat, lavinakutyákat és gyógyszereket repültek, a sérülteket pedig kórházba szállították.

Február 24-én délután az Ischglhez tartozó Valzur települést is lavina érte. Hét ember vesztette életét.

Galtür 1999 - ez volt egyben Ausztria történetének legnagyobb légihídja. Németországból, az USA-ból, Franciaországból és Svájcból érkező külföldi fegyveres erők segítségével több mint 18 000 embert szállítottak ki a völgyből, és több mint 3000 repülést hajtottak végre. A halottak közül sokakat csak napokkal a baleset után - utoljára február 27-én - tudtak kimenteni a betonkemény hótömegekből. Ezekben a napokban a világ minden tájáról újságírók százai tudósítottak élőben az eseményekről.

A galtüri és valzuri lavinák összesen 38 halálos áldozatot követeltek. Galtürben 6 helyi lakos és 25 nyaraló volt érintett. A külföldi áldozatok Németországból, Hollandiából és Dániából érkeztek.

Az osztrák fegyveres erők támogatásával végzett takarítási munkálatok több hétig tartottak. 1999 nyarán a mintegy 1600 méteres magasságban fekvő üdülőhelyen kiterjedt lavinavédelmi intézkedéseket hajtottak végre. Két, 104 és 360 méter hosszú és tizenkét méter magas természetes kőgátat építettek. Közvetlenül mögöttük 2003-ban épült fel az "Alpinarium" - a magashegyi régiók élet- és kultúrkörnyezetének dokumentációs központja. Itt található a lavinák áldozatainak emlékműve. A Grieskogelre acél hóhidakkal ellátott támasztékot is telepítettek. Az elpusztult házakat szigorú építési szabályok szerint építették újjá.

Galtürben összesen tízmillió eurót fektettek be a lavinavédelembe.Tartomány:Tirol
Település:Galtür
GPS: 46° 55′ 10.03944″, 10° 10′ 14.12526″
Honlap: http://www.alpinarium.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward