» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Advent és karácsony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közel 300 alsó-ausztriai tradicionális karácsonyi vásár hangulata elvarázsolja a látogatókat. A kastélyok ünnepi díszbe öltöznek, mindenhol érezni a karácsonyi mézeskalácsok és a forró italok - a forralt bor, a forralt must és a puncs - illatát.


Advent a Duna-menti várakban és kastélyokban

Advent Hof kastélyában

A hofi kastély advent idején teljes karácsonyi díszbe öltözik. A hofi császári ünnepi kastély barokk majorsági udvara hétvégenként hangulatos adventi kirakodóvásárnak ad otthont. Az idelátogatók szép és meghitt környezetben tölthetnek néhány ünnepi órát, élvezhetik a karácsonyi hagyományokat, de megtalálják itt a kézműipar remekeit is. Itt átható a legnagyobb papír betlehem kiállítás Európában. Minden szombaton 17 órai kezdettel a Marchfeld Filharmónia koncertezik, karácsonyi zenéket játszanak Correllitől, Vivalditól és Händeltől. A császárkori karácsonyi vásárok hangulatába ad betekintést a szombaton és vasárnap a kastély területén tartott idegenvezetés. (részletek)

Advent Reichenau kastélyában

Idén is a hangulatos Schloss Reichenau (Reichenau kastély) területén rendezik meg a Bécsi Alpok egyik legnagyobb adventi vásárát. A jó hangulatról krampuszjárás, bűvész-show, karácsonyi fúvószene és Gospel-koncertek gondoskodnak. A gyerekeknek a modellvasút, a babaműhely és egy betlehem-kiállítás kínál önfeledt élményeket. Ezen kívül lesz még gyertyamártó, kintornás, balett és tánczene is. Aki szereti a néphagyományokat, annak érdemes ellátogatnia a „Favágóadventre“, ahol néptáncosok, kiváló szakácsok és motoros fűrésszel dolgozó szobrászok mutatják be tudományukat.

Adventi vásár Grafeneggben

Idilli hangulat költözik az ember szívébe, ahogy felsejlik a grafeneggi kastély sziluettje. A festői szépségű grafeneggi kastély előtti adventi vásár a legszebbek és legrégebbi hagyományokra visszatekintők közé tartozik a tartományban. A komolyzenei fesztiváljáról híres-neves Grafenegg adventkor sem hagyja ki a koncerteket, többi között gazdag zenei kínálattal várja az ideérkező vendégeket. A Kremstől csupán 10 km-re fekvő csupa csipke, csupa báj, Tudor-stílusban épült neogótikus vár igazán impozáns helyszínül szolgál. A karácsonyi fényben pompázó kastélyparkban felállított standoknál megkóstolhatjuk Alsó-Ausztria gasztronómiai különlegességeit.

Schloss Kirchstetten

A kastélyban található karácsonyi vásár Weinviertel egyik legszebb vására.

Burgruine Aggstein

Aggstein romjai között pedig valóban középkori az advent. A kereskedők, a lovak, a nyársra húzott ökrök garantálják az időutazást. (részletek)

Kézműves karácsony a Fridaui kastélyban

A kastély régi idők hangulatát idéző termeiben német, osztrák és magyar művészek munkái kaphatók.

Adventi piac Schallaburg várában

Schallaburgban adventkor minden az ékszerekről, a kerámiáról és a fafaragásokról szól. Lehet saját készítésű gyertyákat önteni, ki lehet próbálni a kosárfonást is.

Karácsonyi piac Rosenburg várában

Rosenburg adventi vásárán mintha csak egy romantikus karácsonyi mesébe csöppennénk. Belépő: 5 euró

Dürnstein – várrom a Duna felett

(c) Österreich Werbung/Donau Niederösterreich Tourismus/Andreas Hofer

Dürnstein a Wachau gyöngyszeme. A 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros felett, a szúrós hegyen, meredek sziklafalakkal övezett részen az egykor szebb napokat megélt vár romjaiba botlik a szem. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel nevű dalnoka rá nem talált. A hűséges szolga örömmel vitte a hírt haza, így váltságdíj ellenében kiszabadulhatott uralkodója.

A vár romjai az adventi vásárnak festői hétteret nyújtanak, a vásárosok pedig lent, az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat és kínálják portékáikat.

A Dürnsteini kastély belső udvarai a Wachaui Advent hangulatos helyszínei lesznek december három hétvégéjén: 2022. december 3-án és 4-én, 10-én és 11-én, valamint 17-én és 18-án.

A kulináris kínálat nagy szerepet játszik, hiszen a régióból származó finomságok szuvenírként és frissítőként is kaphatók a helyszínen. A kínálat a sült gesztenyétől kezdve a sajtokon és a füstölt halakon át egészen az édességekig, pl. a wachaui sárgabaracklekvárig terjed. A híresen jó puncs és a fűszeres forralt bor szintén népszerű a látogatók körében.

Eckartsau - barangolás a történelemben

Van, aki ízlelgeti a nevet, pedig a történelemből ismerős lehet. Ez a hely, ahol az Osztrák Magyar Monarchia végérvényesen a múlté lett. E megejtő barokk pompa szomorú és végzetes történelmi eseménynek volt az otthona. Itt zörrent meg a vadászkastély kopogtatója, amikor a kapunál magyar nemesek küldöttsége várt bebocsáttatásra. Jövetelük célja nem volt más, mint kiharcolni a magyar nép önrendelkezési jogát. 1918. november 13-án IV. Károly hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, mely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt. Karácsony közeledtével feledve a múltat, a kastély udvarán mindenféle finomsággal megtömött standok sorakoznak, evésre, ivásra buzdítanak. A földszinti termekben vásárosok gyülekeznek, ötletes és míves ajándékaik a kastély eleganciájához illőek. 

Karácsony az apátságokban

Karácsony a keresztények második legnagyobb ünnepe, az apátságok területét ilyenkor különös áhítat tölti be. Alsó-Ausztriában nemcsak kastélyok és várak várnak, az apátságok is kitárják kapuikat, meghitt körítést adva az adventi hangulatnak. 

Göttweig azt jelentiisten áldotta hely.

Az apátság idén 30. alkalommal fogadja a vendégsereget, koncertekkel és gyerek programokkal kedveskednek. A vásárban az apátságban készített különleges kulináris finomságok és jászolkiállítás is várja a látogatókat.

heiligenkreuzi apátság adventi vásárába érkezve más megvilágításba kerül a dolgok rendje.

A Bécsi-erdő rejtett kolostora teljes odaadással készül karácsonyra. 35 apátság és kolostor érkezik az ünnepi előkészületre, saját, különleges kézműves termékeiket mutatják be.

A karácsonyvárásból a klosterneuburgi apátság sem marad ki. A Béccsel szinte összenőtt városka 900 éve az Ágoston-rendi kanonokok otthona. Adventi vásáraikat évek óta a Binderstadl teremben rendezik meg, most is odavárják vendégeiket. 

Más megvilágításba kerül a dolgok rendje a heiligenkreuzi apátság adventi vásárába érkezve. A Bécsi-erdő rejtett kolostora teljes odaadással készül karácsonyra. 35 apátság és kolostor érkezik az ünnepi előkészületre, saját, különleges kézműves termékeiket mutatják be.

Melki adventi falu

Ausztria legszebb postaépületét, a régi melki postát, mint minden évben, most is gyerekrajzok varázsolják hatalmas adventi naptárrá. Az épületen belül iparművészeti tárgyakat állítanak ki.

Kartause Gaming

A Kartause Gaming történelmi falai között modern és hagyományos karácsonyi ajándékokat vásárolhatunk a környék iparművészeitől. Előadások és maszkos felvonulások színesítik a vásár adventi hangulatát. (részletek)

Advent a Zwettl-i apátságban

A Zwettl cisztercita apátság pálmaházában idén is Európa legszebb mézeskalács házikóit állítják ki. A kiállításon megcsodálhatunk mindennapi és különleges mézeskalács házikókat, amelyeket különböző hétköznapi tárgyakból készítettek el. Az építéshez természetesen sok ehető mézeskalácsot is felhasználtak.

Advent piac a Seitenstetten apátságban

Seitenstetten kolostorának adventi vásárán romantikus a hangulat, és itt még a fúvósok, énekesek is rázendítenek. Belépő: felnőtteknek 2 euró, gyerekeknek ingyenes.

Bécs környéki karácsonyi vásárok

Adventi varázslat Bécsújhelyen

Bécsújhely romantikus belvárosában két karácsonyi vásár is várja a látogatókat. A főtéren kortyolgathatjuk a forralt bort, a dómtéren kicsi, de annál romantikusabb adventi vásár van. Ez utóbbin nemcsak zene csendül fel, hanem kézműves termékek, karácsonyi díszek és helyi finomságok vásárolhatók a standoknál.

Bécsújhely, az Alpok keleti kapuja történelemben gazdag romantikus városka, ahol már november megkezdődik a karácsonyi készülődés időszaka. Két helyen is rendeznek vásárt, a város főterén, és a dóm tekintélyt parancsoló tornya tövében. És ha Oroszlánszív Richard történetével kezdtük Alsó-Ausztria adventi vásárainak bemutatását, fejezzük is vele be, mivel a történet szálai egészen Bécsújhelyig vezetnek. Ha minden igaz, az angol királyért a világtörténelem talán legnagyobb váltságdíját (100 000 ezüst márkát, ami 23 400 kiló tiszta ezüstnek felelt meg akkortájt) kapták az osztrákok. A pénz fele Lipót markát ütötte, ő pedig nem másra, mint Bécsújhely megalapítására és várának felépítésére költötte, hogy Bécset védje.

Karácsonyi vásár a kovácsok mesterműveivel Ybbsitzben

Szikrázó karácsony előtti forgatag a hagyományápoló Ybbsitzben, hangulatos épületek tele élettel és karácsonyi készülődéssel. Kézműves ajándéktárgyak, paraszti technikák, kovácsműhely, bel- és külföldi kiállítók és ínyenc falatok várják a látogatókat. A kovács vásár legnagyobb slágere a világ legkisebb kovácsfogója, egy körömnyi kitűző, ami a Guinness rekordok könyvében is szerepel. Belépő: ingyenes.

Régi idők hangulata Mistelbachban

Az advent vásár Mistelbach óvárosában a látogatókat a régi karácsonyok hangulatával varázsolja el.

Adventi hangulat Badenben

Advent idején Baden ünnepi díszbe öltözik. A Kaszinó köré épült karácsonyi vásárban a gyerekeket meseerdő és pónilovaglás várja. Advent idején Baden a "jó cselekedetek" városa: aki jót tesz valakivel, táblácskát kap a pestisoszlop lámpafüzérénél.

A Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier városban advent táján díszkivilágítást kapnak az utcák, az üzletek, a vásári standok pedig roskadásig megtelnek. Különös bódulat ül rá mindenre, monarchiás környezetben.

Markt Piesting: Biedermeier adventi piac

Kézműves termékek, vadspecialitások és más finomságok várják a látogatókat, a gyerekeket pedig pónilovaglás, karácsonyisüti sütés. A karácsonyi postahivatalban feladhatják a Jézuskának címzett leveleiket. A posta szenzációja egy igazi jávorszarvas.

Krems

Tündéri báj köszönt ránk Krems sétálóutcáján. Ausztria egyik legrégebbi polisza a tartomány kulturális fellegvára, és úgy is emlegetik, mint a Wachau kapuja. Krems és a szőlőtermesztés 2000 éve egyek. A térség a zöld verteliniről és a rizlingről híres, a vásáron kóstoljuk ezt is meg. Adventi vásárt a dominikánus templomban (Dominikanerkirche Krems) is szerveznek, melynek felettébb titokzatos és izgalmas a földalatti „bunkere”, a rend hajdani, rejtélyes borospincéje.

St. Pölten

A tartomány székhelye, St. Pölten is lázasan készül az ünnepre, az adventi vásárosok a hagyományokhoz híven a főtérre vackolják magukat be. Sült gesztenye, forralt bort, fahéj és vanília illata lepi el a teret. Zenével, változatos programokkal, krampusz-show-val, bábjátékkal várják a vendégeket.

Kittenberg Élménykertek

A Kittenberger élményparkban 40 témakert kap varázsos karácsonyi hangulatot a közel 100.000 izzó, tűzkosár és fáklya fényében. (Schiltern bei Langenlois)

Bor és Advent Langenloisban

A LOISIUM borélményvilág varázslatos szőlőskertjeiben a modern és a hagyományok sikeres elegyített világa vár mindenkit.

Advent Johannesbachklamm szurdokában

Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája a Würflachnál rendezett adventi vásár hatalmas attrakciója. Nemcsak a 20 méter magas fa díszei méretarányosak, hanem a fa alatt elhelyezett ajándékok is: a síléc 6 méteres, a roller 2 méteres a szánkó pedig 1,5 méter magas.

Álomszép természeti környezetben, a Johannesbachklamm szurdokban megrendezett Würflachi Adventi Vásár szó szerint mindenkit elbűvöl. Sziklák, erdők és patakok között idén is mintegy 40 különböző sátor sorakozik Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája körül 2022. december 8. és 11. között 14 órától. A több mint 20 méter magas karácsonyfát óriási gyertyákkal, gömbökkel és hatalmas ajándékokkal díszítik fel. A gyerekek karácsonyi meséket hallgathatnak, míg a nagy, rusztikus fa pajtában kézműves üvegfúvó, kovács, faesztergályos és fafaragó mesterek bemutatóit láthatjuk. A melengető italoknak, a jóféle helyi ételeknek és saját készítésű tésztaféléknek hála kulináris élvezetekben sem lesz hiány. A rendkívüli adventi élményről látványos tűzeffektusok sora és hangulatos világítás is gondoskodik.

Belépő: 2,50 euró

Karácsony a Weinviertelben

Hadresben, Európa leghosszabb beépített pincesorán a második és harmadik adventi hétvégén rendeznek vásárt. Wolkersdorf festői pincesorán már december első hétvégéjén kinyitnak a pincék, ínyencségekkel és ajándékötletekkel várva a látogatókat. Retz pedig az élménypince adventjének és a város karácsonyi hangulatának szép kombinációját kínálja.Tartomány:Niederösterreich
GPS: 48° 6′ 29.0772″, 15° 48′ 17.84088″
Honlap: https://www.also-ausztria.info/karacsonyi-vasarok-attekintese

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
TGT Drón

Régióválasztó

arrow_upward