» Svájc

» Svájc » Genève » Genfi-tó

Luxusvillák és örök nyugvóhelyek a Genfi-tó partján


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Genfi-tó partján nemcsak számos híresség él luxusvillákban, hanem sok más ismerős névvel találkozhat az, aki felkeresi a Lac Leman parti temetőket.


Audrey Hepburn gyűlölte a piros virágokat - mondják. Azt, hogy a Genfi-tó partján, Tolochenaz temetőjében soha nem hervadnak el sírján a piros rózsák, japán rajongóinak köszönheti.

Tolochenaz már valóságos búcsújáróhely a japánok számára. Audrey Hepburn 1993-ban bekövetkezett halálig csaknem harminc éven át élt ott. A kis falusi temetőben legfeljebb ha 150 sír van. Hepburn sírja az utolsó sorba került, egy kertész tartja rendben. A világhírű amerikai színésznő gyermekei - Sean Ferrer és Luca Dotti - Los Angelesben és Rómában élnek. Házukat, a La Paisible-t eladták.

A temetőtől alig néhány méterre álló épületben állandó kiállítás emlékeztet Audrey Hepburnre. Az évi 15 ezer látogató 70 százaléka japán. A házban a művésznő legsikeresebb filmjeinek plakátjai láthatók fényképek sokasága közepette. Azt, hogy utcát nevezzenek el róla az 1800 lakosú helységben, fia, Sean Ferrer kizárta. "Anyám soha nem akarta volna, hogy miatta bármi is megváltozzék ebben a helységben" - indokolta meg álláspontját.

Az onnan mintegy 25 kilométerre lévő Celignyben, Richard Burton sírján is mindig virít piros rózsa, ami állítólag Liz Taylornak köszönhető, aki kétszer is hites felesége volt az angol színművésznek.

Celigny temetőjében magasba nyúló kőtömb figyelmeztet, hogy nem akárki nyugszik a sírban. "Richard Burton, 1925-1984" - olvasható a grániton. Az erdei temető nem egy látogatóban az elhanyagoltság érzését kelti. Burton 26 éven át élt ott egy átalakított parasztházban. "Pays de Galles"-nak, walesi földnek nevezte a tájat a született walesi. Liz Taylor nem egy forró nyári éjszakát töltött ott Burtonnel. A színész halála után állítólag hosszú éveken át látták őt a temetőben.

Charlie Chaplin kezdetben nem talált végső nyugvóhelyre, miután 1977. december 27-én eltemették Corsier-ben. Két hónap sem telt el és "eltüntették" a tölgyfakoporsót, benne Chaplin földi maradványaival. A rablók pénzt akartak kizsarolni a vagyonos hátramaradottakból. A képtelen ügynek a rendőrség vetett véget: Corsier-től alig 40 kilométerre egy kukoricásban megtalálta a koporsót. Chaplin hamvait visszavitték Corsier temetőjébe és - "betörésbiztosan" - súlyos fedőlap alatt helyezték el.

A világhírű angol író, Graham Greene Corseaux-ban nyugszik. Ott is halt meg 1991-ben, 86 éves korában. Sírja alig különbözik a többitől a kis falusi temetőben - egyes látogatók úgy találják, hogy a világhírű író egészen "elsvájciasodott".

A Genfi-tó partján még sok más nevezetesség alussza örök álmát: Oskar Kokoschka és Vlagyimir Nabokov Clarens-ben (Montreux mellett), a reformáció atyja, Kálvin János (1509-1564) és Jorge Luis Borges argentin író Genfben.Tartomány:Genève
Település:Genf
GPS: 46° 12′ 6.32124″, 6° 8′ 47.76504″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward