» Svájc

» Svájc » Ticino » Luganói-tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Luganói-tó (Lago di Lugano) Ticino svájci kanton déli részén és Észak-Olaszországban található.


 

Campione d’Italia

 

A város Olaszországhoz tartozik, egy olasz exklávé a svájci Ticino kantonban, Olaszországból nem érhető el. Olaszországtól a Luganói-tó és a hegyek választják el.

Campione különleges státusza a 777. évre nyúlik vissza, amikor Toto von Campione longobárd uralkodó végrendeletében a területet a milánói Sant’Ambrogio-kolostornak adományozta. A terület 1020-ig maradt a kolostor birtokában. A 12. és 14. század között Campionét a kézműveseinek – szobrászok, festők, építészek – a híres Maestri Campionesi munkái révén tartják számon, alkotásaik szerte Észak-Olaszországban megtalálhatók.

1797-ben Bonaparte tábornok minden egyházi vagyont megszüntetett, és Campionét az újonnan létrehozott Ciszalpin Köztársasághoz csatolta, Ticinót pedig konföderációs kantonná nyilvánította. Ticino már 1800-ban és a Bécsi kongresszus(ok) (1814/1815) idején megpróbálta Campionét Svájchoz kötni, cserébe Svájc legtávolabbi közigazgatási területét kínálták fel. Mindkét próbálkozás sikertelen maradt.

1861-ben Lombardia, és vele együtt Campione az Olasz Királyság része lett. Ugyanebben az évben határrendezésre került sor az Olasz Királyság és a Svájci Konföderáció között. Campione területe magába foglalta a San Martino szemben lévő partját a Lugano és Melide közötti Poststrasse résszel együtt. A határrendezés óta a határvonal keresztülszeli a tavat. Ez azért is fontos, mert így a pár évvel később megépült Gotthard-vasút egészen Chiassóig kizárólag svájci területre került. Ennek fejében Campione lakossága szabadon járhatott a svájci piacra.

A d’Italia névkiegészítést 1933-ban Mussolini idejében tették hozzá, ezzel is kihangsúlyozva a terület hovatartozását. Szintén ebben az időben épült a terület bejáratánál a boltív.

Játékkaszinó (Casino Municipale di Campione d’Italia). 1917-ben, vagyis az első világháború alatt nyílt meg az első játékkaszinó, azzal a hátsó szándékkal, hogy „semleges területen” katonai titkokat szereznek külföldi diplomatáktól. A kaszinó új épülete 2007. május 9-én nyílt meg (építész: Mario Botta). Jelenleg Európa legnagyobb „játékbarlangjai” között tartják számon (560 játékautomata és 56 játékasztal 3000 látogató részére). A kaszinó szabályai kevésbé szigorúak, mint Svájcban vagy Olaszországban, mindenesetre a település lakói számára nem engedélyezett a kaszinó látogatása.

Adóparadicsom. Campione az Európai Unió része, de az EU vámkódexe szerint nem tartozik az EU vámterületéhez. Egy Olaszország és Svájc között kötött egyezmény értelmében Campione a vám szempontjából svájci területnek tekintendő.



Tartomány:Ticino
Cím:Lugano
GPS: 46° 0′ 13.24008″, 8° 57′ 3.7872″
Honlap: http://www.luganoturismo.ch/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward