» Svájc

» Svájc » Ticino » Lago Maggiore


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Lago Maggiore az észak-olaszországi Piemont és Lombardia tartományokban, valamint Ticino svájci kantonban található tó az Alpok déli lábainál.


„Ascona a legtöbb embert nem alkotásra, hanem semmittevésre ösztönzi“ – állapította meg a Nyugaton a helyzet változatlan című regényében Erich Maria Remarque, aki a Ronco sopra temetőben nyugszik Asconában, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Lago Maggioréra. A tavon található Brissago-szigeteken Max Emden német kereskedő a két háború között úgynevezett úszó kerteket hozott létre. Ezek a botanikus kertek napjainkban a nagyközönség előtt is nyitva állnak. A hajókikötőben pedig mindenki elolvashatja Emden életfilozófiáját: „Az élet maga is művészet!”

Locarno

Itt írták alá 1925-ben a locarnói szerződést Nagy-Britannia, Franciaország és a vesztes Németország képviselői.

A locarnói Piazza Grande meghatározó szerepet tölt be a város életében. A nyáron a híres locarnói filmfesztiválnak és a Moon and Stars elnevezésű koncerteknek helyet adó, festői téren télen a korcsolyázók róják a köröket. A Locarno on Ice idején a piazzán ugyanaz a nagyszerű hangulat uralkodik, mint egész nyáron.

A Piazza Grande minden év augusztusában 10 napra a világ legnagyobb szabadtéri mozijává változik. Az 1946-ban alapított filmfesztivál idején hollywoodi hangulat tölti meg a Lago Maggiore partján elterülő várost. Svájc legnagyobb kulturális eseménye producerek, rendezők és a film szerelmeseinek ezreit vonzza ide a világ minden tájáról. A program során több száz film kerül bemutatásra, amelyek közül a legjobbakat esténként, a Piazza Grandén vetítik le a világ egyik legnagyobb filmvásznára. A fesztivál díjnyertes filmjét az Arany Leopárd-díjjal jutalmazzák.

Sacro Monte della Madonna del Sasso (Locarno/Orselina)

A templom siklóval érhető el.

Funivia e Seggiovia Orselina - Cardada - Cimetta

Funivia Verdasio-Monte Comino

Ascona

Nyáron a szomszédos Ascona is valóságos szórakozóhellyé változik. Az idén 30 éves jubileumát ünneplő dzsesszfesztiválnak a Lago Maggiore és a Brissago-szigetek biztosítanak festői hátteret. A művészek és zenekarok napközben bárokban, éttermekben és szállodákban, míg esténként a tóparti sétányon lépnek fel. A zenei paletta sokszínűsége, amely a hagyományos New Orleans-i dzsessztől a chicagói stílusig, a swingtől a mai a mainstreamig, illetve a ragtime-tól a gospellig terjed, érintve a bluest, a soult és a latinos ritmusokat is, minden ízlést kiszolgál.

San Michele-kastély. A várostól nyugatra fekszik, kelta eredetű, amelyet a longobárd korban építettek újjá.

Carcani és Griglioni kastélyok (13. sz.)

San Materno-kastély

Santa Maria della Misericordia. Egyike Svájc legtöbb gótikus freskót őrző templomainak.

Városháza. 1606 óta tölti be ezt a funkciót.

Monte Veritá. Ascona felett magasodik a Veritá-hegy. A 20. sz. elején itt alapította Ida Hoffmann (1864-1926) és Henri Oedenkoven (1875-1935) a Verità-hegyi szanatórium alternatív közösségét, amelynek tagjai a természetközeliséget keresik, ennek megfelelően vegetáriánusok és naturisták. A közösség vendégei voltak többek között Hermann Hesse, Rainer Maria Rilke, Erich Maria Remarque és Otto Gross.

Több mint 100 éves az Utópia virágoskertje. Az Éden, amely vonzotta magához az őrült álmodozókat, a misztikusokat, a bohém művészeket és csavargókat, 1901 és 1902 között jött létre a Maggiore-tó svájci részében, az Ascona melletti Monescia dombon, amelyet később elneveztek Monte Veritának, azaz Igazság hegyének.Itt telepedtek le egy évszázaddal ezelőtt a hippik ősei. A közös tulajdon, a szabadságjogok és egyenlőség híveinek karizmatikus vezetői Ida Hofmann és Henri Oedenkoven - az előbbi egy ádáz feminista montenegrói zongoratanárnő, az utóbbi egy antwerpeni ipari dinasztia sarja volt.

A tagok társasága meglehetősen sokszínű. Itt élt egy ideig Raphael Friedeberg szociáldemokrata orvos, aki a vegetariánusok életelveiért lelkesedett, Ott Gross pszichoanalitikus, a porosz állam esküdt ellensége és a matriarchális társadalom híve, Fritz Brupbacher zürichi orvos, a szegények gyógyítója, Charlotte Bara egyiptomi táncosnő, Joseph Salomonson holland ex-konzul, alias "Répa testvér", aki meztelenül fotóztatta le magát és a kép alá a következőket írta: "A szégyen felöltöztetett bennünket, a tisztesség újra levetkőztet."

Mára igen kevés maradt fenn a kis köztársaságból. A vegetariánusok házából múzeum lett és a parkban itt-ott még láthatók azoknak a "levegő-fény" házacskáknak a nyomai, amelyekben azok laktak, akik hadat üzentek a hagyományos polgári életstílusnak és meghirdették az "életreformot".

Az első idők kommunája, amely a primitív élethez való visszatérést hirdette (tagjai a nudizmusnak hódoltak és bár a szabadban szeméremövet viseltek, sok problémájuk akadt a helyi lakossággal) egy radikális őskeresztény és kommunista ideál alapján, két évtized után új, mondhatni, üzleti alapon kezdett működni. Szanatóriummá változott, amely fizető vendéglátást ajánlott mindazoknak, akik a vegetarianizmussal és a hélioterápiával meg akarták tisztítani testüket-lelküket. Így sem tudták azonban fenntartani magukat.

Az alapítók 1920-ban elhagyták az Igazság Hegyét és a kolónia apránként átadta a helyét a politikai emigrációnak, főleg a németeknek, akik Hitler hatalomra kerülése után itt reméltek csendes menedéket.

Még 1928-ban Eduard von der Meydt báró, II. Vilmos császár bankára megvásárolta a hegyet és nyomában megjelentek olyan híres emberek, mint Walter Gropius építész, a Bauhaus atyja, Herman Hesse, író-filozófus, Erich Maria Remarque, Emil Ludwig írók. A régi teaház, a kommuna központi épülete helyébe felépítettek egy Bauhaus-stílusú szállodát, amelyben csak az óriási ablakokon beáradó fény emlékeztetett a természet gyermekeire. Az Igazság Hegye visszapolgárosodott és az Utópia utolsó régi lakóit, mint egy immár letűnt világ feleslegessé vált tanúit, eltávolították.

Gambarogno

Otto Eisenhut nagy odaadással és hozzáértéssel csodálatos botanikus kertet alakított ki a Lago Maggiore árnyékos oldalán, Gambarognóban, ahol közel 950 kaméliafajta és -típus és 350 különböző magnólia, azálea, pünkösdi rózsa és rododendron él borostyánok, fenyők, borókabokrok és más – részben ritkaságnak számító – európai és egzotikus növények társaságában. E botanikai csoda alapját érdekes módon a téli naphiány jelenti. A téli időszak során a hőmérsékleti ingadozás csak minimális, ami megakadályozza, hogy az érzékeny növények idő előtt bimbózni kezdjenek, és egy későbbi fagy beállta esetén lefagyjanak.

Lavertezzo

A festői svájci falut megrohamozták a turisták, miután a közösségi médiában végigsöpört egy látványos videó a településről. A Verzasca-völgyben található csendes, meghitt völgyből egyik napról a másikra népszerű nyaralóhely vált. (részletek)

Lago di Vogorno

A Versasca-völgy másik híres látványossága Európa legnagyobb és egyben leghíresebb gátja. A Verzasca folyó vízét - áramtermelés céljából - felduzzasztották, így jött létre a Vogorno tó (Lago di Vogorno), és 1961-65 között megépítették Európa egyik legmagasabb, 220 méter magas és 380 méter hosszú duzzasztógátját. A betonkoszorú alul 25, fölül 7 méter széles. Hírnevét annak köszönheti, hogy James Bond, vagyis Pierce Brosnan az 1995-ben itt forgatott GoldenEye című filmben innen ugrott le 220 méter magasból. A helyiek körében azóta 007-es ugrásnak vagy GondenEye ugrásnak is nevezik az innen történő bungee jumpingot. Világhírű a hely többek között azért is, mert egyedül innen lehetséges 220 métert zuhanni, mielőtt újból az égnek emelkedne az ugró.

Lago Efra, Valle Verzasca 

A kristálytiszta hegyi tó.

Lago Maggiore olasz oldala

 


Tartomány:Ticino
Cím:Locarno
GPS: 46° 10′ 1.19568″, 8° 47′ 39.35148″
Honlap: http://www.ascona-locarno.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward