» Spanyolország

» Spanyolország » Kasztília és La Mancha


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Don Quijote útja az elképzelt irodalmi alak bolyongásainak helyszíneit követi. A mintegy ezer kilométeres út 148 helységet érint Kasztilia-La Manchában.


Működőképesek Don Quijote szélmalmai, amelyekkel óriásoknak nézve szembeszállt a búsképű lovag. A Madridtól mintegy 200 kilométerre délre a Ciudad Real tartományban lévő Campo de Criptana város környékén fennmaradt tíz középkori szélmalom azok közül, amelyek állítólag megihlették Miguel Cervantest (1547-1616) regénye a szélmalomharcról szóló jelenetére. A kőből épült, fehérre festett szélmalmok közül három működőképes.

A XVII. század elején, amikor Cervantes halhatatlan regénye íródott, nem kevesebb, mint 30 szélmalom működött a környéken. A napjainkig fennmaradt tíz szélmalmot 1979-ben műemlékké nyilvánították. A helyreállított három szélmalom - az El Burleta, El Sardinero és az El Infante közül az utóbbi a legidősebb, 1500-ban építették.

A legújabb spanyol kutatási eredmények szerint Don Quijote nem az új-kasztíliai Argamasillában élt, hanem a közelében lévő Villanueva de los Infantesben. Ide álmodta Miguel Cervantes a búsképű lovagot és innen indította el kalandos, romantikus vállakozásaira. A kutatók 27 lehetséges helyet vizsgáltak meg a földrajz, a filológia, a szociológiai, sőt a matematika segítségével. Ez utóbbi felhasználásával számították ki Don Quijote gebéjének, Rocinanténak és Sancho Panza szamarának feltételezett sebességét.

A barokk-reneszánsz emlékekben gazdag helység lakói örülnek a hírnek, ami különösen kedvezően hathat a falu fejlődésére. Kevésbé boldog azonban Argamasilla, ahonnan eddig indultak a Don Quijote nyomában című turistautak. 

Don Quijote-útvonal

Cervantes regényének megjelenése 500. évfordulója tiszteletére 2005-ban megszervezték a "Don Quijote-útvonalat", amely révén a turisták megismerhetik mindazokat a helyeket, ahol egykor "kalandozott" a búsképű lovag. A 2,5 ezer kilométeres út során az érdeklődők eljuthatnak Dulcinea El Toboso városban lévő múzeumába, középkori várak és kastélyok tucatjait látogathatják végig, s ősi vendégfogadókban pihenhetik ki az út fáradalmait, ahol a jelenkor vándorainak Cervantes regényében szereplő étkeket szolgálják fel.

Az első szakasz Alcal á de Henares, amelyet 1998 óta az UNESCO világörökségi listájába sorolnak, és ahol Miguel de Cervantes született.

Esquivias (Tol è de régió), ahol Cervantes felesége született. A "három kultúra városában" (keresztény, muzulmán és zsidó) a pár megházasodott. 

Consuegra. A Calderico dombon, tizenkét 16. századi szélmalom áll.

Campo de Criptana. A malmok valóban inspirálták Cervantest.

El Toboso. Dulcinea háza. Valóban létezett Dulcinea, Don Quijote de la Mancha, a búsképű lovag szíve hölgye. A La Mancha járásbeli El Tobosóban van a múzeumház, ahol az az asszony élt, aki megihlette Miguel Cervantest és akinek az Aldonza Lorenzo nevet adta regényében. Az épület jellegzetes La Mancha-i ház, nagy, fából készült kapuval, belül a XVII. századi otthonok tipikus elrendezésével, gyönyörű, díszesen faragott bútorokkal. Külön érdekessége egy óriás melléképület, amelynek egyik felében a házi borkészítés eszközeit tárolják, a másikban pedig nagy galambház volt, ahová ma is könnyen el lehet képzelni Dulcineát. 

A kétezer lakosú El Tobosónak sok látnivalója van.Állandó látványossága a San Antonio Abad templom és tornya, amelynek sárga kövei napos időben rávetődnek a környező fehér házakra és különleges színhatást keltenek.

Argamasilla de Alba és Ossa de Montiel. Itt találhatók a regényben említett barlangok, Medrano és Montesinos.

Ciudad Realben. Madridtól 200 km-re az utolsó megálló a Don Quixote múzeum.Tartomány:Kasztília és La Mancha

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward