» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közép-dalmáciai Vis szigetén található a legszebb horvátországi strand. A szigeten forgatták a Mamma Mia 2. részét.


 

Érdekességek

Kék-barlang

A Komižától öt kilométerre lévő Biševo-sziget keleti részén van az Adriai-tenger egyik legszebb természeti látványosságának számító Kék-barlang. Két nyílásának egyikét 1884-ben nagyobbították meg, hogy be lehessen menni. A tenger alatti nyíláson keresztül beszűrődő napfény a fehér felületekről visszaverődve adja a barlang sejtelmes kék fényét.

Strandok 

Sokak szerint Vis-sziget nehezen megközelíthető strandjai és öblei miatt olyan egyedi. Közülük a legismertebb Stiniva, amelyhez egy köves és bozótoson keresztül vezető meredek ösvényen lehet leereszkedni. Srebrna egy természetesen aprókavicsos és részben sziklás fürdőhely a Rukavac nevű aprócska hely és öböl közelében. Komiža városában két fürdőhely van, a Gusarica és a Kamenica, míg a szomszédos Biševo sziget homokos fövenyeiről ismert. A Vis városnál lévő Stončica-öböl csodás homokos partjairól híres. 

Gasztronómia

Mindenkire hatással van a szigeti mediterrán konyhaművészete, s főként annak olyan tájjellegű ételei, mint a halas lepény, a lencsével és kölessel készült tintahal leves, a többféleképpen elkészített homárrák, a roston sült szardella, és a travarica pálinkával és aromatikus növényekkel ízesített aszalt fügés sütemény, a hib. Jó étel mellé illik jó itókát is fogyasztani: Vis-en ez a Vugava, amely a szigeten termő azonos nevű fehér szőlőből készül. 

Vis szigetén mindenképpen ki kell próbálni a Komiška pogača-t. Komiža különlegessége ez az egyfajta sült kenyér, hasonló a focacciához, amelyet sós hallal, paradicsommal és hagymával töltenek. A Viška (Vis) pogača ugyanaz, csak paradicsom nélkül.

Globális geopark Vis és környéke

Vis és környéke 2017-ben tagja lett az Európai Geopark Hálózatnak (EGN), ennek eredményeként pedig 2019-ben elnyerte az UNESCO-tól a globális geopark minősítést.

A szigetvilág az Adriai-tenger jelentős övezete, mészkő és a dolomit alkotja, hét területet foglal magába és különböző természetvédelmi törvények védik. Vis, Brusnik és Jabuka szigetek mellett része a Kék-barlang (Modra Spilja), a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina Spilja), Ravnik-sziget és annak barlangja, a Zöld-barlang, valamint a Stiniva-öböl.

Hum-csúcs

Bár Vis viszonylag kicsi sziget, de hegyekkel erősen tarkított – meghaladja az 500 m-es magasságot és az egész szigetet átszövik a hegyi ösvények, rengeteg érdekes hely és kilátás, sőt, egy barlangrendszer is található itt. Közvetlenül a Vis-szigeti kikötő felett található a Szent András turistaház, amelyhez két épített hegyi út vezet, lehetővé téve a körkörös gyalogtúrát. A tekintetet a csúcsról és a Szentlélek kápolnától különösen vonzza az öböl, melyben Komiža, az egyik legszebb, hosszú halászhagyományokkal rendelkező Adria-parti település található.



Tartomány:Split-Dalmácia
Település:Vis
GPS: 43° 2′ 45.37104″, 16° 9′ 14.60052″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward