Kiderült, ezeken a napokon kell belépődíjat fizetni Velencében

2023. november 23.

print Hetedhétország.hu

Kiderült, ezeken a napokon kell belépődíjat fizetni Velencében

2024-ben 29 napon kell 5 eurós belépődíjat fizetniük a velencei kirándulóknak.





Velence nyilvánosságra hozta azt a 29 dátumot 2024-ben, amikor az egynapos kirándulók számára az új, 5 eurós belépődíj-rendszer aktív lesz.

A díj csak az egynapos kiránduló turistákra vonatkozik majd, a Velencében éjszakázókra nem - erősítette meg csütörtökön Luigi Brugnaro polgármester, hozzátéve, hogy a többnyelvű foglalási rendszer január 16-tól működik.

A belépési díj bevezetésének időpontjai a következők:

  • április 25-től május 5-ig minden nap
  • minden májusi hétvége (május 11-12., 18-19., 25-26.)
  • június négy hétvégéjén (június 8-9., 15-16., 22-23., 29-30.)
  • július első két hétvégéjén (július 6-7., 13-14.)

Ezeken a napokon 08.30-tól 16.00 óráig lesz érvényben a nevezési rendszer, a szabályok megszegése esetén akár 300 eurós büntetés is kiszabható.

Miután a napi látogatók befizették a díjat, egy QR-kódot kapnak, "amelyet szúrópróbaszerűen ellenőriznek" a történelmi központ nyolc beléptető kapujánál - idézi Brugnaro szavait az ANSA hírügynökség.

"Ez egy olyan kísérlet, amelyre még sehol a világon nem volt példa" - mondta Brugnaro újságíróknak - "A város összetett és törékeny, de él, és kötelességünk intézkedéseket hozni, mert a történelmi központban az év bizonyos időszakaiban olyan zsúfoltság van, amelyet csökkentenünk kell".

Brugnaro hangsúlyozta, hogy a próbaintézkedés "többe fog kerülni nekünk, mint amennyit keresni fogunk".

Az először néhány évvel ezelőtt felmerült, majd a járvány és a különböző logisztikai akadályok miatt többször elakadt lépés célja, hogy enyhítse a turistahordák által a sérülékeny lagúnavárosra nehezedő nyomást.

A városi tanács által szeptember 12-én jóváhagyott belépődíj-rendszert a tavaszi és nyári ünnepek körüli napokon fogják kipróbálni.

A környező Veneto régió lakosai és a 14 év alatti látogatók a hírek szerint mentesülnek a díjfizetés alól.

Simone Venturini velencei idegenforgalmi tanácsos szeptemberben azt mondta, hogy a belépődíj célja, hogy az egynapos turistákat arra ösztönözze, hogy a csúcsidőn kívüli napokat válasszanak látogatásukhoz, hozzátéve, hogy a városnak először tesztelnie kell a rendszert, és "ha szükséges, javítania kell rajta".

Venturini szerint a belépődíj-rendszer "világszinten úttörő szerepet" biztosítana Velencének, mivel a város "új egyensúlyt keres a Velencében élők, tanulók és dolgozók, valamint a városba látogatók jogai között".

Szeptemberben Velence megmenekült attól, hogy az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítsa, és figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás és a tömegturizmus "visszafordíthatatlan károkat" okoz, az olasz hatóságokat pedig azzal vádolta, hogy "nincs stratégiai elképzelésük", és nem tesznek eleget a csatornaváros védelme érdekében.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play