Megújult a világ legrégebbi botanikus kertje

2014. szeptember 17.

print MTI

Megújult a világ legrégebbi botanikus kertje

Az élővilág sokszínűségének és az éghajlatváltozásnak szentelt résszel bővült az 1545-ben nyílt padovai botanikus kert. A hatezer növény közül a legrégebbi egy 1585-ben elültetett pálmafa.

A kert több mint 1300 ritka növénnyel gazdagodott, amelyek azt mutatják, hogyan alakulnak át a világ különböző részein élő fajok a szüntelen klímaváltozás hatására. 

A keddtől látogatható új kertrész a Táplálni a világot, energiát adni az életnek témájú milánói világkiállításhoz kíván csatlakozni, abban reménykedve, hogy az expó húszmillióra becsült látogatója a botanikus kertet is felkeresi.

Az 1997-től az UNESCO-világörökség részét képző padovai botanikus kertet a városnak a középkorban alapított egyeteme mellett alakították ki. Ez a világ legrégebbi egyetemi botanikus kertje, amely a mai napig az eredeti helyszínén található. A Corriere della Sera olasz napilap emlékeztet, hogy a padovai botanikus kert volt a példaképe többek között a pozsonyinak is, amelyet a 17. században Lippay György érsek a nyári érseki palota kertjének átalakításával hozott létre.


Padovában hatezer növényt őriznek, amelyek közül a legrégebbi egy 1585-ben elültetett pálmafa, ehhez a Padovában 1786-ban megforduló Wolfgang Goethe német író is ellátogatott. A botanikus kert volt Itáliában az első kert, ahol a 16. században elültették a Dél-Amerikából hozott burgonyát. A kertet saját földalatti forrásvíz táplálja. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play