Vízkereszt / Epifania

2024. január 1.

print Hetedhétország.hu

Vízkereszt / Epifania

Olasz hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz.





A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek, ám a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését.

Az epifánia a görög epiphaneia szóból ered, amelynek jelentése „megjelenés”. Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghez vitt első csodát a kánai menyegzőn. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit.

A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Vízkereszt ünnepe a „karácsonyi tizenketted” (tizenkét napos ünneplés) utolsó napja és a farsang kezdete.

Az olaszországi hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Befana Vízkereszt napján érkezik seprűnyélen, a kéményen keresztül bejutva a házakba ajándékot (főleg zoknialakú csomagba rejtett édességet) hoz a gyerekeknek. A hagyomány szerint a Befana a Szentestén nem akart a pásztorokkal együtt Jézus keresésére indulni, csak később ért oda az ajándékokkal és már üresen találta a jászlat. Így azóta is bolyong, és keresi a gyermekekben a kis Jézust, ajándékait osztogatva.

Trecento (Udine, Friuli Venezia Giulia)

Friuli Venezia Giulia régióban elterjedt szokás szerint vízkeresztkor a tűzé a főszerep: a hagyomány szerint el kell égetni a régi dolgokat, hogy az újnak helyet engedjünk. Ezért január 6-án éjszaka a régió nagy részén felgyulladnak a pignarűl-nak nevezett tábortüzek. A tarcentói vízkereszt jellegzetessége, hogy már január 5-én este kezdetét veszi a környéket bejáró fáklyás menettel, majd a lángoló kocsik versenyével. Január 6-án délután a városközpontban az 1300-as évek hangulatát és történelmét felelevenítő felvonulás és előadás tekinthető meg. A fő attrakció viszont a nagy máglyarakás, a „Pignarűl Grant”, amely alkalmat nyújt az újévre vonatkozó jóslatok megismeréséhez. Az ünnepet több rendezvény kíséri, mint pl. a város főterén a tarcentói jelmezek, a „tomats” faragóinak kiállítása.

Érdemes egy látogatást tenni a Friuli gyöngyének is nevezett városba nemcsak a hagyományok és az építészet, hanem a helyi gasztronómia megismeréséért is.

Urbania (Pesaro és Urbino, Marche)

Urbaniában, amely az 1600-as évekig a Casteldurante nevet viselte, minden évben már január 2-án megkezdődik a Befana ünnepe. A tűzijátékot követően Befana, az olasz boszorkány kíséretével felvonul, majd édességet oszt a gyerekeknek. További érdekesség, hogy a főtéren álló háza minden érdeklődő számára megtekinthető az ünnep alatt.

Az öt nap során az alábbi programok közül válogathatnak az oda látogatók: gyermekelőadások, tombola, Befana vására, vezetett városnézés, vidámpark, repülő Befana-boszorkányok előadása, Befana háza, Guiness rekordkísérlet a világ legnagyobb seprűjének, harisnyájának és sálának bemutatására, tűzijáték, helyi és környékbeli termelők kirakodóvására. A vidámság, zene, jó hangulat garantált.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play