Emelkednek a tömegközlekedési jegyek árai Rómában és Milánóban

2011. augusztus 25.

print MTI

Emelkednek a tömegközlekedési jegyek árai Rómában és Milánóban

Szeptembertől Milánóban, januártól Rómában emelik meg a tömegközlekedési menetjegy árát, ami ellen utasok és fogyasztóvédők egyaránt tiltakoznak.

Szeptembertől Milánóban, januártól Rómában emelik meg a tömegközlekedési menetjegy árát, ami ellen utasok és fogyasztóvédők egyaránt tiltakoznak.

Meglepetés várja a nyári vakációból hazatérő milánóiakat. Szeptembertől egy euróról egy euró ötven centre drágul a busz-, villamos- és metrójegy ára. Az eddig hetvenöt percig érvényes jeggyel azonban kilencven percig lehet majd utazni - metrón csak egy útra. Nem emelkedik az éves bérlet ára és minden huszonöt éven aluli diákbérlettel utazhat.

Ingyen továbbra is a hetven év felettiek szállhatnak tömegközlekedési eszközre és azok, akiknek családi jövedelme nem haladja meg az évi bruttó tizenhatezer eurót. Ez az új polgármester, Giuliano Pisapia ajándéka Milánónak, aki korábban azt ígérte, hogy a menetjegy már hatvanöt év felett ingyenes lesz - írta a május végén megválasztott ellenzéki polgármesterről az Il Giornale kormánypárti napilap.

Rómában az euró 2002-es bevezetése óta egy euróba kerülnek a tömegközlekedési eszközök. A főpolgármester Gianni Alemanno 2008-as megválasztása óta rendszeresen ismétli, hogy a jegyáremelés elkerülhetetlen. A júliusban bevezetett gazdasági megszorító csomagra hivatkozva most bejelentette, hogy januártól a menetjegy egy euró ötvenbe fog kerülni és száz percig lesz érvényes. Megemelik az éves bérlet és a napijegy árát is, utóbbit négyről hat euróra.

És ki az, aki száz perc alatt tud oda-vissza utazni busszal a római forgalom káoszában - tiltakoztak a fogyasztóvédők, miközben a Roma Futura (a Jövő Rómája) polgári engedetlenségi mozgalom leragasztotta a tömegközlekedési eszközökön található jegykezelő-gépeket. A La Repubblica római napilap úgy vélte, a főpolgármester a várossal fizetteti meg az Atac római közlekedési vállalat kasszájának hiányát.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play