Bécs karácsonyi pompában

2010. november 30.

print

Bécs karácsonyi pompában

Az osztrák főváros teljes karácsonyi pompájában várja a turistákat. Idén összesen 39 bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot.

Az osztrák főváros teljes karácsonyi pompájában várja a turistákat. Idén összesen 39 bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot.Felmérések szerint a bécsi karácsonyi díszkivilágítás már önmagában is turistaattrakcióvá avanzsált – a megkérdezettek 90%-a az ünnepi fényben pompázó utcák különleges hangulata miatt ajánlja ismerőseinek az osztrák fővárost. Éppen ezért a város és a Bécsi Gazdasági Kamara 2005-ben elindította Light-Up elnevezésű akcióját, amelynek keretében új, modern fénydíszbe öltöztetik a város bevásárlóutcáit és kicserélik a műszakilag elavult füzéreket, formákat.Az új díszkivilágítást fiatal kreatívok tervezik az érintett bécsi bolttulajdonosokkal együttműködésben. Egy-egy projekt maximum 70%-os – 70.000 eurós – támogatást kaphat a várostól, a fennmaradó összeget a bevásárlóutcák kereskedőinek kell magukra vállalniuk.

2006 és 2010 között összesen 2,5 millió eurót fordított a város 28 bevásárlóutca díszkivilágításának megújítására – a kereskedőkre eső résszel együtt a végösszeg 4,3 millió euró.Idén 400 ezer euróból öt frekventált utca kapott új, energiatakarékos fényruhát. A Wollzeilét például „Kívánságeső“, a Westbahnstraßét maradásra invitáló „Fényszigetek“, a Hernalser Hauptstraßét „Girlandok és lametta“, az Obkirchengassét pedig az utcának varázslatos hangulatot kölcsönző „Égi labdák és hólabdák“ díszítik.Az új fénydíszek természetesen már a legmodernebb energiasztenderdek szem előtt tartásával készülnek. A nagy sikerre való tekintettel a város a Light-Up projekt meghosszabbítását fontolgatja.
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play