2016-ban az UNESCO felvette a belga sörkultúrát az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.
Brüsszelben az egyik legnészerűbb sörfajta a Kriek lambic, amelyet a lambic savanyú Morello cseresznyével történő erjesztésével készítenek. Hagyományosan a Brüsszel környékéről származó "Schaarbeekse krieken"-t (egy ritka belga Morello fajta) használják.
A krieket hagyományosan a brüsszeli és Brüsszel környéki sörfőzdék készítik lambic sörből, amelyhez meggyet (magokkal együtt) adnak.A lambic egy savanyú és száraz belga sör, amelyet spontán erjesztettek a levegőben élő élesztővel, amely állítólag Brüsszelben őshonos; a meggy (vagy málna) jelenléte megelőzte a komló szinte általános sörízesítő használatát.
A cseresznyét több hónapig benne hagyják, ami a hozzáadott cukor újraerjedését okozza. Jellemzően nem marad cukor, így édesség nélküli gyümölcsíz marad. A cseresznye eltávolítása után további érlelési folyamat következik.
Újabban néhány lambic sörfőző cukrot ad a gyümölcsös sörök végtermékéhez, hogy kevésbé intenzívvé és a szélesebb közönség számára is megközelíthetőbbé tegye azokat. Emellett egész meggy helyett meggylevet használnak, és sokkal rövidebb ideig érlelik őket.
|
Értékeld te is!