» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Habsburgok központi rezidenciája évszázadokon át Bécs központjában volt. Az egykori Habsburgok által látogatott helyek Bécs belvárosában gyalogosan jól megközelíthetők.


A "Habsburgok nyomában" sétaút kiindulási pontja az óváros szívében található Stephansdom (Szent István székesegyház). Az első épületet a XII. században emelték. Mai, gótikus stílusban épült formáját azonban csak a XIV. században nyerte el. 1515-ben itt zajlott le a történelmi jelentőségű "bécsi kettős esküvő", amelyen a Habsburgok megszerezték a magyar és a cseh koronát is. 1515. július 19. A bécsi királytalálkozó alkalmával II. (Jagelló) Ulászló magyar király, I. Miksa császár és I. Zsigmond lengyel király egyezséget kötnek: Ferdinánd osztrák főherceg vagy maga Miksa feleségül veszi Jagelló Annát, Lajos trónörökös pedig Habsburg Máriát, Ferdinánd húgát. Ulászló Miksát és Zsigmondot teszi meg fia gyámjává. Július 22-én a bécsi Szent-István templomban megkötik a kettős Jagelló-Habsburg házasságot.

A Stephansdomtól sétáljunk a Kärntner Straßén és a Marco-d'Aviano-Gassén a Neue Martkig. Itt, a kapucinus templom alatti Császári sírboltban találhatók a Habsburgok legfontosabb sírhelyei. 1633 óta a dinasztia 149 tagját helyezték itt örök nyugalomra.

A Plankengassén és a Dorotheergassén juthatunk el az Augustinerkirchéhez (ágostonrendi templom). A Habsburgok "privát templomában" házasodott össze, többek között, Ferenc József császár és Sissi 1854-ben. Ez a templom ad otthont a Habsburgok szívkriptájának. 1654 és 1878 között a császári család 54 tagjának szívét temették el a Loreto kápolnában. 

A bécsi Hofburg sok évszázadon át volt a Habsburgok hatalmi központja. A Schatzkammer, a Sisi Múzeum, a Császári lakosztályok, az Ezüstgyűjtemény és az udvari lovasiskola még ma is erről tanúskodnak.

Az Albertinaplatzon és az 1818-ban a császári család számára kialakított Várkerten keresztül érkezünk a Habsburgok egykori hatalmi központjába: a bécsi Hofburgba. A Schweizerhof ad otthont a Schatzkammernek. Itt nemcsak a német nemzet szent római birodalmának több mint 1000 éves koronáját, hanem az osztrák császári koronát, a burgundi kincset és az Aranygyapjúrend kincsét is megtekinthetjük.

Néhány lépéssel távolabb, a Mihály kupola alatt található a Sisi Múzeum, a Császári lakosztályok és az Ezüstgyűjtemény. Ferenc József és Sissi egykori magánlakosztályában eredeti bútorokat, válogatott asztali ezüstöt és a Habsburgok magántárgyait állították ki. Pont szemben van a Spanyol udvari lovasiskola bejárata. A világhírű lipicai lovakat ünnepli itt a közönség. VI. Károly császár építtette Josef Emanuel Fischer von Erlach tervei alapján 1729 és 1735 között a téli lovasiskolát a Hofbrugban.

Egy kőhajításnyira a Mihály kaputól indul Bécs legelegánsabb bevásárló utcája, a Kohlmarkt. Itt ér véget a "Habsburgok nyomában" séta. A legjobb, ha egy kávé és sütemény mellett a Demelben. Az egykori császári és királyi udvari cukrászda látta el a császári házat édes finomságokkal. Még a karcsú Sisi sem tudott ellenállni az itt gyártott lila színű ibolyafagylaltnak.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward