» Szlovénia

» Szlovénia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szlovén autópályamatrica árak.


 

KÖZLEKEDÉSI TUDNIVALÓK SZLOVÉNIÁBAN 

Tudta, hogy olyan gépjárműben, amelyben 18 éven aluliak utaznak, tilos a dohányzás Szlovéniában? És azt is, hogy már csak e-matricával lehet közlekedni náluk az autópályákon? Hasznos tudnivalók Szlovéniába utazóknak.

Annak ellenére, hogy a szlovén tengerpart nagyon rövid, sokan mégis úti célnak választják. Ráadásul az ország tele van természeti szépségekkel, ahova akár pár napos kirándulás keretében is el lehet látogatni. Ilyen például a Bledi-tó, mely Budapesttől kocsival alig több mint 500 km. Viszont az, aki útra kel, jó, ha tisztában van néhány szabállyal.

A Szlovén Köztársaság területén minden gépkocsi részére – belterületen is – kötelező a nappali fényszóró és minden rendelkezésre álló (első, hátsó) biztonsági öv használata. Az ottani jogszabályok értelmében tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 éven aluli is utazik.

A sebességhatárok személyautók számára: lakott területen 50 km/h, azon kívül 90 km/h, gyorsforgalmi úton – kék autópálya-táblával jelölik – 110 km/h, sztrádán pedig – zöld autópálya-tábla – 130 km/h. Néhány sztrádaszakaszon 110 km/h a határ (pl. A5-ös, a magyar határtól Mariborig), az alagutakban pedig általában 100 km/h. Több autópályán is elhelyeztek kamerákat, illetve az alagutakban szinte mindenhol mérik a sebességet. A Trojane-hágónál, az A1-es sztrádán pedig átlagsebesség mérésére alkalmas készülékeket is telepítettek. Utóbbinál fontos információ, hogy már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a járműtulajdonosnak.

Az autópályák, a jelentősebb gyorsforgalmi utak és néhány alacsonyabb rendű út, összesen 612 km-es szakasz használatáért kell útdíjat fizetni. Az alagutak közül csupán a Karawanke-alagút díjköteles.

2022. február 1-jétől kizárólag az online is megvásárolható e-matricával vehetők igénybe a közutak. A magyartól eltérően az éves matricák – a korábbi fix, 14 hónapos érvényességi idő helyett – a vásárló által megjelölt dátumtól kezdődően számított 365 napig érvényesek. A Szlovén Autópálya-kezelő (DARS) tanácsa, hogy a csalások számának növekedése miatt az e-matricákat csak a DARS hivatalos oldaláról vagy benzinkutakon vásárolják meg. Az e-matricához megadott rendszám helyességéért és a díjkategória választásáért a vásárló felel. Az e-matricák érvényességét kamerás megfigyelőrendszerrel ellenőrzik. Az e-matricát még a határ átlépése előtt célszerű megvásárolni, mivel elmulasztásáért 300–800 euró büntetést róhatnak ki.

A szlovén abban is eltér a magyar matricarendszertől, hogy a szabályozás két díjkategóriát különböztet meg személykocsiknál a matrica esetében. 2A a díjkategória, ha az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter; 2B a díjkategória, amennyiben ez a magasság meghaladja az 1,3 métert.

Szabálysértés esetén a kiszabott bírság a helyszínen vagy a rendőrségen kifizethető készpénzben. Helyszíni bírság kiszabásakor a bírságoló szerv felhívja a megbüntetett figyelmét, hogy ha meghatározott időn belül kifizeti (ez általában 8 vagy 16 nap), akkor a szankciónak csak a felét kell rendeznie. A befizetés megtagadása esetén az igazoltató hatóság ideiglenesen bevonhatja a vezető és az autó (illetve a tehergépkocsi és a rakomány) okmányait, amelyeket azonban az összeg rendezését követően azonnal visszaadnak.

Műszaki hiba esetén az 1987-es telefonszámon lehet segítséget kérni a Szlovén Autóklubtól. A meghibásodott, sérült, elhagyott járműveket a leállósávról és a „segélyöblökről” (muravidéki autópálya) legkésőbb 2 órán, az autópálya parkolóiból pedig 72 órán belül el kell távolítani. A jármű elvontatása csak a DARS munkatársának jelenlétében történhet. A visszaélések megelőzése érdekében erre fokozottan figyelni kell. Célszerű az arról szóló megállapodást is a DARS munkatársának jelenlétében megírni, hogy a kocsit hova vontassák. A vontatás költségeit a helyszínen kell rendezni, az előszámla szerinti fizetés javasolt. A vontató cég a fizetés biztosítékaként feltartóztathatja a járművet.

A gépkocsivezetőknél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (a jogosítvány megszerzése után két évig) 0,0%. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható.

Karawanke alagút díja

Az autópályamatrica árán felül külön díjat kell fizetni azoknak, akik az Ausztria és Szlovénia határán lévő Karawanke alagúton szeretnének áthajtani. Az alagúton való áthaladás extra díja a 3,5 tonnát meg nem haladó járművek esetén (tehát személygépkocsival például): 7,2 EUR egyszeri díj.

E-matrica 2022-től

Szlovéniában a ragadós matricáról az e-matricára való átállás két lépésben történik: 2021. december 1-jétől az 1. (pl. motorkerékpár), a 2A (pl. személygépkocsi) és a 2B (1,3 méternél magasabb első tengelymagasságú járművek) osztályba tartozó éves matricák, valamint az 1. osztályba tartozó hathavi matrica csak digitálisan lesz elérhető.

2022. február 1-jétől a havi és a hétnapos matricák is csak digitális formában lesznek elérhetők.

Továbbá az éves matricák csak tizenkét hónapig lesznek érvényesek (például 2021. december 20-tól 2022. december 20-ig bezárólag), de bármikor megvásárolhatók.

Szlovéniában az autópályákon bevezették az e-matricákat

A szlovén autópályákon 2022. február 1-jétől már csak e-matricával lehet közlekedni, a 13 éven át használt autópálya-matricák lecserélése zökkenőmentesen, technikai problémák nélkül zajlott.

A jármű rendszáma alapján megváltott e-matricák érvényességét az autópálya-hálózaton felállított kamerák ellenőrzik.

Az e-matrica megvásárolható például benzinkutakon, de online is. A szlovén állami autópálya-társaság, a DARS figyelmeztetett, hogy az e-matrica vásárlásakor a járművezetők felelőssége, hogy gépkocsijuk rendszámát helyesen tüntessék fel a rendszerben.

Újdonság az is, hogy az éves e-matrica már nemcsak naptári évre váltható, az a vásárlástól számítva egy évre érvényes.

Személygépkocsi esetében az egy éves e-matrica ára 110 euróba (39 ezer forint), a havi 30 euróba (10 ezer forint), a heti 15 euróba (5000 forint) kerül, és Szlovénia összes fizetős útszakaszára érvényes.GPS: 45° 48′ 47.92068″, 14° 28′ 51.01284″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward